АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ануїтет

Читайте также:
  1. Страхування ренти і пенсій

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2

Тема: Використання фінансових функцій для розв’язування

Економічних задач

Мета роботи: Ознайомитися з призначенням та використанням фінансових функцій ПС, БС, ПЛТ, КПЕР, СТАВКА. Набуття практичних навиків використання зазначених фінансових функцій для проведення економічних розрахунків.

Час виконання 90 хвилин.

Після виконання лабораторної роботи студент повинен:

Знати призначення і параметри фінансових функцій ПС, БС, ПЛТ, КПЕР, СТАВКА.

Уміти застосовувати відповідні фінансові функції при розв’язанні економічних задач.

І. ОСНОВНІ ТЕОРЕТИЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

Ануїтет.

Ануїтет (англ. annuity, нім. Annuitat, фр. annuite, з лат. annuitas — щорічний платіж, annus — рік)

1) фінансова рента, що становить рівновеликі грошові виплати (чи надходження) через однакові проміжки часу впродовж певного періоду;

2) один з видів довготермінової державної позики, за якою щороку виплачують відсотки та погашають частину боргу.

Постнумерандо - збільшення, нарощування вкладів, що відбувається регулярно наприкінці кожного розрахункового періоду.

Інвестування грошових коштів у різноманітні програми, створення грошових фондів цільового призначення, погашення банківської заборгованості тощо передбачають виплати, здійснювані через певні проміжки часу. При цьому виникає ряд послідовних платежів, пойменованих потоком платежів.
Ряд послідовних фіксованих платежів, здійснюваних через рівні проміжки часу, називають фінансовою рентою або ануїтетом.

Узагальнюючими показниками ануїтета є його майбутня і теперішня вартість. Майбутня вартість ануїтета — це сума всіх членів потоку платежів з нарахованими на них процентами на кінець періоду, тобто на дату останньої виплати. Вона показує, яку величину представлятиме капітал, що вкладається через рівні проміжки часу впродовж всього терміну ануїтета разом з нарахованими процентами.

Приклад 1. Майбутня вартість ануїтета.

Інвестор планує вкладати $3000 в ануїтет у кінці кожного року впродовж 10 років. Якщо проценти в розмірі 9% нараховуються щорічно, то яку суму через 10 років може одержати інвестор?

Розв’язок задачі: =БС(9%;10;;-3000)

Відповідь: У кінці 10 року інвестор одержить $45578.79.

У цілому ряді практичних задач використовується значення не процентного фактора майбутньої вартості ануїтета, а його зворотна величина, яку називають процентним фактором фонду відшкодування.

Припустимо, що величина F — це майбутня вартість боргових зобов’язань і для її погашення необхідно створити фонд відшкодування. Для його створення потрібно в кінці кожного періоду вносити певну суму коштів, рівну величині A.

Приклад 2. Фонд відшкодування.

Корпорації через 15 років необхідно покрити витрати за випуск облігацій у сумі $10000000. Вона створює для цього фонд відшкодування і сподівається отримувати 8% щорічно від використання коштів фонду. Яку суму щорічно корпорація повинна вкладати до фонду, щоб акумулювати повністю $10000000, якщо щорічні платежі вносяться до фонду в кінці кожного року?

Розв’язок задачі:

=ПЛТ(8%;15;;10000000)

Відповідь: Корпорація повинна щорічно вкладати до фонду $368295.45 упродовж 15 років, щоб одержати $10000000.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)