АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. Вказівки до рішення
  3. Додаток. Програма дисципліни і методичні
  4. Завдання № 1 та методичні рекомендації до його виконання
  5. ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  6. Загальні методичні вказівки
  7. Загальні методичні вказівки.
  8. Загальні методичні рекомендації
  9. ЗАГАЛЬНІ Методичні рекомендації до вивчення тем, що виносяться на семінарські заняття та на самостійну роботу.
  10. Загальні методичні рекомендації щодо виконання контрольних робіт
  11. Змістовий модуль 3. Методичні рішення діагностичних казок
  12. ІІ. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ХАРКІВСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ

МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до вивчення курсу

"ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ ОБЛІКУ"

Теми і задачі для курсової роботи

(для студентів 4-5 курсів заочної форми навчання спеціальності 6.050106 “Облік і аудит”)

 

Харків - ХНАМГ - 2006

 

Методичні вказівки до вивчення курсу "Інформаційні системи і технології обліку". Теми і задачі для курсової роботи (для студентів 4-5 курсів заочної форми навчання спеціальності 6.050106 “Облік і аудит”).

Укл. Місюров А.В. - Харків: ХНАМГ, 2006. - 14 с.

 

Укладач: А.В. Місюров

 

Рецензент: М.Ю. Карпенко

 

Рекомендовано кафедрою обліку й аудиту,

протокол № 5 від " 25 " листопада 2005 р.

 


ВСТУП

 

Сучасний етап функціонування економіки характеризується зростанням інформаційного навантаження на управлінський персонал. Це визначає актуальність проблеми комплексної автоматизації управлінської діяльності на основі сучасних інформаційних технологій та засобів телекомунікацій.

Автоматизація управлінської діяльності - об’єктивний процес, який має охопити галузь у цілому, основою якого є створення високоорганізованого середовища, що має охоплювати і об’єднувати інформаційне, телекомунікаційне, програмне забезпечення, інформаційні технології, мережі, бази даних знань, інші засоби інформації, що дасть змогу на якісно новому рівні проводити як повсякденну оперативну роботу, так і аналіз стану та перспектив діяльності в цілому, приймати науково - обґрунтовані управлінські рішення.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен одержати потрібні знання з теорії та практики використання інформаційних технологій в обліку, знати теорію економічної інформації, дроблення економічної інформації, види діючих інформаційних систем, комп’ютерні технології обробки економічної інформації, створення і впровадження інформаційних систем нового покоління – систем підтримки прийняття рішень.

Засвоєння курсу дозволить студенту опанувати методи й прийоми організації інформаційних систем за їх видами, рівні та функціональне призначення, удосконалювати, поглиблювати й розробляти форми та конфігурації інформаційних систем у напрямі максимального охоплення та розв’язання задач обліку на базі автоматизованих робочих місць.

 

1. МЕТА, ПРЕДМЕТ І ЗМІСТОВНІ МОДУЛІ ДИСЦИПЛІНИ

 

1.1. Мета: формування системи теоретичних і практичних знань в області побудови і функціонування інформаційних систем та комп'ютерних технологій і можливостей їх використання в обліку.

1.2. Предмет: інформаційна система підприємства, облікова інформація підприємства

1.3. Змістовні модулі: Інформаційні системи і їхня роль у керуванні економікою. Економічна інформація і засоби її формалізованого опису. Інформаційні технології обробки економічної інформації. Організація інформаційної бази систем обробки економічної інформації. Організаційно-методичні основи створення і функціонування інформаційних систем в обліку. Автоматизація обліку основних засобів. Автоматизація обліку матеріальних цінностей. Автоматизація обліку роботи і заробітної плати. Автоматизація обліку готової продукції і її реалізацій. Автоматизація обліку фінансово-розрахункових операцій. Автоматизація обліку витрат на виробництво. Автоматизація зведеного обліку і складання звітності.

1.4. В наслідок вивчення дисципліни студент повинен:

Знати:

- інформаційні системи і технології на підприємстві;

- апаратне і програмне забезпечення інформаційних технологій;

- створення комп'ютерних систем бухгалтерського обліку на підприємстві;

- бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних програм.

Уміти:

- здійснювати аналіз і контроль господарської діяльності за рахунок більш ефективного і точного виконання облікових процедур;

- користуватися прикладними програмами для рішення задач комп'ютеризації облікового процесу на підприємстві.

1.5. Забезпечуючи дисципліни: макро- та мікроекономіка, економіка підприємства, бухгалтерський облік, комп'ютерна техніка і програмування

1.6. Забезпечувані дисципліни: бухгалтерський облік в областях народного господарства, бухгалтерський облік у бюджетних організаціях, економічний аналіз.

 

2. ПРОГРАМА КУРСУ

 

Тема 1. Інформаційні системи і їхня роль у керуванні економікою

Поняття економічної інформації. Структура економічної інформації. Класифікація економічної інформації. Особливості облікової інформації. Етапи розвитку інформаційних технологій. Поняття комп'ютерної інформаційної системи підприємств.

Тема 2. Економічна інформація і засоби її формалізованого опису.

Електронне документування. Порядок здійснення електронного документообігу. Застосування штрихових кодів для реєстрації операцій.

Тема 3. Інформаційні технології обробки економічної інформації

Прикладне програмне забезпечення обробки економічної інформації. Використання стандартного програмного забезпечення вирішення економічних задач.

Тема 4. Організація інформаційної бази систем обробки економічної

інформації

Класифікація економічних програм. Загальні критерії оцінки програмного забезпечення. Вплив розміру підприємства на вибір програми. Тестування і вибір програм з бухгалтерського обліку.

 

Тема 5. Організаційно-методичні основи створення і функціонування

інформаційних систем в обліку

Поняття форми обліку. Комп'ютерна форма обліку. Історичні етапи розвитку комп'ютерної форми обліку. Принципи комп'ютерної форми обліку. Комп'ютерна система форми обліку. Характеристика підходів до побудови комп’ютерних систем бухгалтерського обліку (КСБО). Послідовність створення КСБО на підприємствах.

 

Тема 6. Автоматизація обліку основних засобів

Облік надходження необоротних активів з використанням КСБО. Облік введення в експлуатацію необоротних активів. Облік руху необоротних активів. Ліквідація необоротних активів

Тема 7. Автоматизація обліку матеріальних цінностей

Аналітичний облік запасів з використанням КСБО. Облік надходження матеріальних запасів. Облік переоцінки і списання запасів. Облік руху запасів.

Тема 8. Автоматизація обліку роботи і заробітної плати

Облік чисельності робітників підприємства за допомогою КСБО. Облік нарахування заробітної плати робітникам. Облік відрахувань від заробітної плати.

Тема 9. Автоматизація обліку готової продукції і її реалізацій

Облік готової продукції. Облік фінансових результатів. Порядок складання податкових документів.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)