АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Психологія судді 2

Читайте также:
  1. Аналітична психологія К. Юнга
  2. АНОТАЦІЇ ДО ОСНОВНИХ ТЕМ КУРСУ «ПСИХОЛОГІЯ»
  3. Відповідно до ст. 234 обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.
  4. Індивідуальна психологія А. Адлера
  5. Кримінальна психологія
  6. ЛОГІНОВА Н.А. АНТРОПОЛОГІЧНА ПСИХОЛОГІЯ Б.Г. АНАНЬЄВА
  7. Політична психологія та ідеологія
  8. Постанова слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій може бути оскаржена слідчому судді.
  9. ПП. 01 Психологія
  10. Психологія судової діяльності
  11. Психологія установки в теорії Дмитра Миколайовича Узнадзе (1886-1950)

 

Головну роль у здійсненні функцій правосуддя відіграє особистість судді, його професійна майстерність, моральні якості. Як організатор судового процесу суддя повинен володіти

· цілеспрямованістю,

· добрими організаторськими здібностями,

· наполегливістю,

· високим рівнем самоорганізованості,

· критичним ставленням до результатів попереднього розслідування,

· умінням управляти своєю і чужою емоційною сферою.

Досвідченому судді властива висока відповідальність за свою діяльність, за прийняті рішення. Оскільки суддя знаходиться постійно в центрі уваги всіх учасників судового процесу, то його мова, репліки, зауваження, питання і навіть міміка, жести, постава піддаються контролю й оцінці присутніх у залі. У цьому зв'язку досвідчений суддя відзначається витримкою і неупередженістю, умінням слухати людину і ввічливістю.

Розкриваючи психологію судді слід зазначити, що однією з головних характеристик особистості судді є його професійна спрямованість. Під професійною спрямованістю розуміється сукупність моральних, інтелек­туальних, характерологічних і психофізіологічних якостей особистості. Професійна спрямованість судді містить у собі такі елементи:

усвідомлення свого професійного обов'язку. Почуття обов'язку передбачає турботу про професійну честь, про постійне удосконалення своєї професійної майстерності, прагнення виховувати своєю діяльністю шанобливе ставлення до закону, правосуддя. Професійний обов'язок судді поєднується з високими етичними вимогами, серед яких важливе місце займає суддівська совість. У чому полягає суть даного поняття? Як поняття моральної свідомості, совість виражає здатність особистості здійснювати самоконтроль, самостійно формулювати для себе моральні обов 'язки.

рівень професійної правосвідомості. Особливість прояву правосвідомості у судді полягає в тому, що власні висновки в справі він співвідносить із своєю правосвідомістю. У кожному конкретному випадку суддя визначає, чи відповідає його особиста правова оцінка фактів і подій кримінальної справи і рішення, яке виноситься, вимогам закону.

творчий підхід до здійснення суддівських функцій. Незважаючи на те, що професійна діяльність судді чітко регламентована законом, у досвідчених суддів завжди присутній у роботі елемент творчості, оригінальності, неповторності.

нетерпимість до порушення вимог законності. Даний елемент професійної спрямованості судді означає, що у своїй роботі він прагне сформувати такий зміст знань про обставини розглядуваної справи, який вірогідний й отриманий відповідно до вимог закону. Крім того, нетерпимість до

порушення вимог законності свідчить про суворе виконання всіх процесуальних норм, про відсутність формалізму і поверхневості щодо вивчення кримінальної справи, її розгляду і щодо ухвалення рішення в справі.

Винятково важливими якостями судді є чесність, справедливість, принциповість, неупередженість стосовно справи і людей. Саме ці якості судді сприяють повноті, об'єктивності і всебічності вивчення обставин кримінальної справи, прийняттю законного рішення і винесенню обгрунтованого вироку.

Неприпустимо виникнення в судді такого психологічного феномена як • упереджене ставлення до підсудного або потерпілого.

Розгляд кримінальної справи вимагає від судді і ряду психофізіологічних якостей. До них можна віднести високу працездатність, швидкість орієнтування в ситуації, емоційну стабільність, розвинені властивості уваги (стійкість, розподіл і переключення уваги) та ін.

Суддя є головним організатором спілкування в ході судового процесу і його комунікативні навички й уміння багато в чому визначають ефективність спілкування. Створення доброго емоційного настрою в залі судового засідання (мається на увазі насамперед ділового настрою!) сприяє більш успішному розгляду кримінальної справи. Уміння зняти нервову напругу з боку окремих учасників судового процесу, прояв шанобливого ставлення до кожного з них, організація судового допиту, такт і чуйність, уміння слухати усе це. Усе це безпосередньо впливає на роботу суду і пов'язано з комунікативними якостями судді.

Частіше всього діяльність суду здійснюється в складних, напружених умовах, які часом переходять у конфлікт. І це не випадково, тому що судовий процес по суті відтворює драматичні і трагічні події дійсності, що викликає в зацікавлених осіб ненависть, злість, агресивність і т.п. Тому витримка судді, його толерантність, спокій, з одного боку, а також необхідна вимогливість як особи, наділеної владою, є дуже істотними і необхідними його особистісними властивостями. Аналізуючи комунікативні якості судді необхідно відзначити і таку важливу якість, як уміння активно впливати на підсудних, потерпілих, свідків, які дають помилкові покази. Це вміння виявляється в тому, що суддя може підказати норму поведінки, розкрити суперечливість у показах, показати невиправданість відступу тієї або іншої особи від дачі правдивих показів про подію злочину.

Так як головним інструментом обвинувачення є усне мовлення, то для досягнення ефективності психологічного впливу на інших людей судді потрібна висока мовна культура. У виступі судді всі думки повинні бути пов'язані між собою, так щоб одна думка містила в собі зачатки іншої, і водночас усе в промові повинно бути підпорядковано одній головній думці. Багато дослідників судового красномовства відзначають: у промові судді повинні бути відсутні підвищена жестикуляція, дратівливість, грубість, глузування, зайва повчальність. Судді корисно пам'ятати про те, що одне просте слово може іноді висловити всю суть справи, що краса звуку окремих слів і виразів має велике значення в його промові.

В основі діяльності судді при винесенні вироку лежить його внутрішнє переконання.

Доводиться визнати, що в частини суддів можуть розвива­тися негативні особистісні якості - безвідповідальність, самовпевненість, грубість, недовіра до людей, низькі моральні основи. Все це призводить до професійної деформації судді.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)