АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи формування адреси та види адресацій

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  3. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  4. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  5. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  6. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  7. Аналіз фактів травматизму підтверджує вирішальну роль людини у створенні передумов формування травмонебезпечних ситуацій.
  8. Антикорупційні принципи
  9. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  10. Білет № 16. Обгрунтуйте розповідь учителя, як метод формування природничих знань
  11. Бюджетна система та принципи міжбюджетних відносин
  12. Вибори, виборче право, принципи виборчого права України

 

Найпростіший принцип формування адреси реалізується при роботі процесора у реальному режимі. Тут адреса формується із двох складових: сегментної (seg), зміщення або ефективної складової (offset), і обчислюється за формулою:

 

Addr=Seg*16+Base+Index*Scale+Displacement

 

Сегментна складова формує старші біти адреси у результаті чого пам’ять розбивається на сегменти. У межах одного сегмента виконуються прості програми і резервується місце для програмного кода, стека та даних.


 

У захищеному режимі адресація здійснюється через регістри дескриптора, а у режимі віртуального 8086 процесора – через блок посторінкової переадресації який розглядає комірку пам’яті як сторінку розміром 4 кілобайти за рахунок чого програмно збільшується адресований простір.

У залежності від складових які беруть участь у формуванні ефективної адреси розрізняють такі види адресацій:

1) базова;

2) базово-індексна;

3) базово-індексна із зміщенням.

Базова використовується при адресації масиву комірок пам’яті, починаючи з початкової (базової) адреси. Базово-індексна використовується коли за допомогою однієї команди пересилається 2, 4 чи 8 байт одночасно. Базово-індексна із зміщенням використовується у випадку якщо потрібно змінити адресацію комірок всередині масиву.

 

Контрольні запитання

  1. Який розмір частини оперативної пам’яті при її розподілі в межах до 1 М?
  2. Як розділяється адресний простір у Фон-нейманівській архітектурі?
  3. Який принцип формування адреси?
  4. Що таке базова адресація?
  5. Що таке базово-індексна?
  6. Що таке базово-індексна із зміщенням?

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)