АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нормування та обчислення загального обсягу необхідних підприємству оборотних коштів

Читайте также:
  1. Видатки місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів
  2. Визначення загального хімічного складу з однієї наважки досліджуваної проби
  3. Визначення потреби в оборотному капіталі (нормування оборотних коштів).
  4. Витрати, пов'язані з погашенням кредиторської заборгованості за придбані нематеріальні активи слід відображати у складі:придбання необоротних активів інвестиційна
  5. Геометричний спосіб обчислення інтеграла Максвела-Мора. Спосіб перемножування епюр.
  6. До адміністративних витрат не відносять: відображаються загальногосподарські витрати, пов'язані з управлінням та обслуговуванням підприємства.
  7. Економічна сутність оборотних засобів та оборотних фондів, їх структура та класифікація
  8. З.ВИЗНАЧЕННЯ ЦІНИ Й ОБСЯГУ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ
  9. ІОНІЗУЮЧЕ ВИПРОМІНЮВАННЯ. НОРМУВАННЯ. ЗАХИСТ.
  10. Контроль правильності нарахування зносу необоротних активів.
  11. Методи нормування праці
  12. Методи нормування управлінської праці

Нормуванням оборотних засобів називають економічно обґрунтований розрахунок мінімальної потреби підприємства у фінансових Ресурсах для забезпечення його нормального функціонування. Основним методом нормування оборотних засобів є метод прямого розрахунку — розрахунку нормативів за кожним нормованим еле­ментом.

Норма витрат матеріальних ресурсів — це максимально допус­тимі планові витрати ресурсу (сировини, матеріалів, палива тощо), які можна споживати для виробництва одиниці продукції.

Нормативи витрат — це поелементні складові норми, які визна­чають витрати тих чи інших матеріальних ресурсів, віднесених на фізичну одиницю (одиницю потужності, м3, м2, 1 м погонної довжи­ни, тонну тощо).

Вагомість нормування оборотних засобів у ринкових умовах іс­тотно зростає, оскільки в кінцевому підсумку від нього залежать пла­тоспроможність і фінансовий стан підприємства. Загальний норма­тив оборотних засобів складається з певних нормативів:

Нзаг = Нв.з + Нн.в + Нв.м.п + Нг.п,

де Нв.з, Нн.в, Нв.м.п, Нг.п — нормативи відповідно виробничих запасів, незавершеного виробництва, витрат майбутніх періодів і готової продукції.

Норматив оборотних засобів у виробничих запасах розраховуєть­ся за формулою

Нв.зN,

де Д — денна потреба у певному виді матеріальних ресурсів; N — норма запасу певного виду ресурсів, днів.

Денну потребу в матеріальних ресурсах визначають шляхом ді­лення загальнорічної потреби в них (Мзаг) на кількість днів у році:

Д = Мзаг: 360.

Норму запасу матеріального ресурсу визначають за формулою

N = N пот + N підг + N тр+ N стр,

де N пот — запас відповідно поточний, підготовчий, транспортний і страховий.

Розглянемо конкретні складові норми запасу у днях.

Поточний запас (N пот) — це резерв часу, який дорівнює половині часу між двома суміжними поставками матеріального ресурсу. На­приклад, якщо постачальник доставляє на підприємство сировину кожні 30 днів, то поточний запас становитиме половину цієї величи­ни: N пот = 30: 2 = 15 (днів). На практиці постачальників більше як один, тому спочатку розраховують середньозважений інтервал по­ставок, а потім знаходять його половину.

Підготовчий запас (N пілг) — це час, необхідний для підготовки матеріальних ресурсів до виробничого процесу (комплектація, прий­мання, лабораторний аналіз, доставка матеріалів зі складу та бази тощо). Підготовчий запас ураховують тоді, коли час на підготовку матеріалу до виробництва перевищує норму поточного запасу і до­рівнює цьому перевищенню.

Транспортний запас (N тр) — це час, необхідний для транспорту­вання матеріальних ресурсів до території підприємства з урахуван­ням часу на вантажно-розвантажувальні роботи.

Страховий запас (N стр) складається на випадок зриву поставок, він дорівнює половині поточного запасу.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)