АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функції права

Читайте также:
  1. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  2. I. Личные права и свободы.
  3. III. ПРАВА
  4. А) особисті немайнові права автора
  5. Авторские права
  6. Агальна характеристика конституційного права України.
  7. Акти судової влади як одна з форм трудового права
  8. Акты официального толкования норм права: понятие, признаки, классификация.
  9. Акты применения норм права: понятие, классификация, эффектив-ность действия. Соотношение нормативно-правовых и правоприменительных актов.
  10. АРХІВИ ТА АРХІВНА СПРАВА ДОБИ ВИЗВОЛЬНИХ ЗМАГАНЬ І ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ (1917-1920 РР.)
  11. АРХІВНА СПРАВА В ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ, НА БУКОВИНІ ТА ЗАКАРПАТТІ У 1920-1930-Х РР.
  12. Архівна справа в Україні в роки другої світової війни

Право як соціальне явище впливає на суспільні відносини людей і тому має певну соціальну цінність. Зрозуміти соціальну цінність права – це значить уяснити, розкрити його позитивну роль для особи і суспільства.

Соціальна цінність права полягає в тому, що за допомогою права забезпечується загальний і стабільний порядок у суспільних відносинах. Сутність і соціальне призначення права проявляються в його функціях.

Функції права – це основні напрями позитивного впливу права на суспільні відносини і поведінку людей, соціальний розвиток.

Розрізняють такі види функцій права: загальносоціальні та спеціально-юридичні.

Загальносоціальні функції:

1. Гуманістична – право охороняє і захищає права людства, народу, людини.

2. Організаторсько-управлінська – право допомагає організувати загальні зусилля людей для досягнення суспільно-корисної мети.

3. Виховна – це функція виховання поваги до права за допомогою якості законів, їх справедливого змісту.

4. Інформаційна (комунікативна) – право інформує людей про волю законодавця.

5. Оціночна дозволяє виступати праву як критерій правомірності чи неправомірності тих чи інших рішень і вчинків.

6. Гносеологічна (пізнавальна) – право саме виступає як джерело пізнання розвитку суспільства.

Спеціальні юридичні функції:

1. Регулятивна – ця функція здійснюється шляхом владного правового впливу на особу з метою забезпечення такої її спеціальної поведінки, яка б відповідала суспільному правовому порядку, що ґрунтується на чинних нормах права.

Регулятивно-статична – функція закріплює сталі, розвинуті суспільні відносини в нормативних актах, у такий спосіб гарантуючи їх недоторканість.

Регулятивно-динамічна функція заохочує, стимулює розвиток тих суспільних відносин, що знаходяться на стані свого становлення.

2. Охоронна – це функція, яка спрямована на охорону системи суспільних відносин, на захист їхньої недоторканості з боку правопорушників, тобто на охорону прав і свобод особи та суспільства в цілому.

Юридичною наукою також виділено закріплюючу, статичну, стимулюючу, творчу (динамічну), обмежувальну, каральну функції.

Функції права є стабільними і виконуються правом повністю.

Функції, роль права в Україні пов’язані з умовами побудови правової держави. При цьому держава за допомогою права вдосконалює регулювання суспільних відносин власності, посилює боротьбу зі злочинністю, зміцнює правопорядок і дисципліну, врегульовує інші важливі сторони суспільного життя.

Визначити функцію права можна також, давши відповідь на питання – для чого встановлено певну норму права чи правовий інститут, а також з’ясувавши, яку сферу правовідносин регулює галузь права

 

ФУНКЦІЇ ПРАВА
ЗАГАЛЬНОСОЦІАЛЬНІ СПЕЦІАЛЬНІ ЮРИДИЧНІ
Гуманістична регулятивна
Управлінська
Інформаційна охоронна
Ідеологічна

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)