АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Джерела права

Читайте также:
  1. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  2. A. Internet-джерела
  3. I. Личные права и свободы.
  4. III. ПРАВА
  5. А) особисті немайнові права автора
  6. Авторские права
  7. Агальна характеристика конституційного права України.
  8. Акти судової влади як одна з форм трудового права
  9. Акты официального толкования норм права: понятие, признаки, классификация.
  10. Акты применения норм права: понятие, классификация, эффектив-ность действия. Соотношение нормативно-правовых и правоприменительных актов.
  11. АРХІВИ ТА АРХІВНА СПРАВА ДОБИ ВИЗВОЛЬНИХ ЗМАГАНЬ І ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ (1917-1920 РР.)
  12. АРХІВНА СПРАВА В ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ, НА БУКОВИНІ ТА ЗАКАРПАТТІ У 1920-1930-Х РР.

Існує декілька тлумачень поняття „джерела права”, тому розрізняють джерела права у матеріальному розумінні та джерела права у формально-юридичному розумінні. До джерел права у матеріальному розумінні відносяться: суспільні відносини, воля держави, діяльність державних органів, правові акти.

Однак, найчастіше під джерелами права розуміють правові норми (джерела права у формальному розумінні). А оскільки такі акти можуть набувати різної форми, то відповідно до неї розрізняють і форми права, тобто форми вираження державно-владних велінь. Отже, юридичними джерелами або формами права є офіційні форми зовнішнього виразу і закріплення правових норм у певній державі.

Основні джерела права:

1. Правовий звича й – це санкціоноване державою правило поведінки, яке утвердилось в суспільстві як простий звичай в результаті багаторазового повторення впродовж тривалого часу і яке стало традицією, тобто правило, яке передавалося від покоління до покоління до того часу, поки не потрапило в орбіту державних інтересів. Правовий звичай в наш час використовується в деякій мірі в Італії.

2. Правовий прецедент – судове чи адміністративне рішення з конкретної юридичної справи, якому надається обов’язкове значення під час вирішення всіх наступних аналогічних справ.

3. Нормативний договір – письмовий документ, що містить правило поведінки загального характеру, що встановлюється за взаємною згодою кількох суб’єктів і забезпечується державою.

4. Нормативно-правовий акт – це письмовий документ компетентного органу держави, у якому закріплюються правила поведінки загального характеру, що забезпечуються державою.

Нормативно-правові акти класифікуються за різними критеріями:

- за суб’єктами ухвалення – це акти органів держави, народу в процесі референдуму, територіальних громад тощо;

- за сферою дії – на загальнообов’язкові, спеціальні, локальні;

- за ступенем загальності правових норм – на акти встановлення, зміни та припинення правовідносин;

- за часом дії – визначено-строкові і невизначено-строкові;

- за галузями законодавства – на цивільні, кримінальні, адміністративні тощо;

- за юридичною силою – на закони і підзаконні акти.

Закон – нормативний акт вищої юридичної сили, який регулює найважливіші суспільні відносини. Він приймається органом законодавчої влади або референдумом.

Серед законів існують акти з різною юридичною силою.

Конституція – це основний закон держави, якому належить верховенство в системі нормативних актів.

Конституційні Закони – це акти, що становлять основу правової системи, вносять зміни та доповнення до Конституції.

Звичайні закони – це акти, що приймаються в межах законотворчого процесу, регулюють найважливіші сторони суспільного життя, відповідають Конституції та мають вищу юридичну силу.

Підзаконний нормативний акт – це письмовий документ уповноваженого суб’єкта, прийнятий на підставі та у виконання закону, в якому закріплені правила поведінки загального характеру, що забезпечуються державою. Підзаконні нормативні акти поділяються на групи:

1) загальні, що поширюються на всю територію та населення держави;

2) місцеві, які мають чинність на території певної адміністративної одиниці;

3) відомчі, що поширюються на певну сферу суспільних відносин;

4) локальні, що регламентують діяльність конкретних підприємств, установ, організацій і поширюються тільки на їх працівників.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)