АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Локальні і глобальні комп’ютерні мережі

Читайте также:
  1. Глобальні екологічні кризи – передумови та наслідки.
  2. Глобальні проблеми сучасності і майбутнє людства.
  3. Глобальні проблеми сучасності і майбутнє людства.
  4. Локальні нормативно-правові акти як джерела трудового права
  5. Основні глобальні проблеми сучасності та їх класифікація
  6. Особливості аудиту підприємств, які застосовують комп’ютерні інформаційні системи
  7. Тема 5. ГЛОБАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЛЮДСТВА
  8. Тема «Комп’ютерні мережі та Інтернет».
  9. Філософія та глобальні виклики сучасності.

ЛокальнІ ТА глобальнІ комп'ютернІ мережІ В СУЧАСНИХ ОРГАНІЗАЦІЯХ

План лекції

1. Призначення та класифікація комп'ютерних мереж.

2. Локальні і глобальні комп’ютерні мережі.

3. Інтранет та Екстранет.

Призначення та класифікація комп'ютерних мереж.

Комп'ютерною мережею називається сукупність взаємопов'язаних через канали передачі даних комп'ютерів, що забезпечують користувачів засобами обміну інформацією та колективного використання ресурсів мережі: апаратних, програмних та інформаційних.

Робочими станціями називаються комп'ютери, за якими працюють користувачі-клієнти.

Серверами називаються комп'ютери, що є джерелами ресурсів мережі, які надаються користувачам.

Задачі, що потребують централізованих спільних даних, віддаленого доступу до баз даних, передачі даних на відстань та їх розподіленої обробки виникають:

1. фінансових структурах;

2. у комерційних системах, що відображають стан ринку;

3. у системах соціального забезпечення;

4. в податковій службі;

5. в дистанційному комп'ютерному навчанні;

6. в системах резервування квитків;

7. в дистанційній медичній діагностиці;

8. у виборчих системах.

В таких системах необхідний гарантований захист даних від спотворень та несанкціонованого доступу.

Основним призначенням мереж є забезпечення простого, зручного та надійного доступу користувачів до розподілених загальномережних ресурсів та організація їх колективного використання при надійному захисті від несанкціонованого доступу, а також забезпечення зручних та надійних засобів передачі даних між користувачами мережі.

Комп'ютерні мережі можна класифікувати за рядом ознак. При цьому розрізнюють: локальні, регіональні та глобальні мережі.

Локальні мережі пов'язують абонентів одного або декількох навколишніх корпусів одного підприємства, установи. Відстані між комп'ютерами в локальній мережі невеликі - до 10 км. При використанні радіоканалів зв'язку - до 20 км. Канали в локальних мережах є власністю організацій і це спрощує їх експлуатацію.

Регіональні мережі об'єднують користувачів міста, області, невеликих країн. Каналами зв'язку частіше за все служать телефонні лінії. Відстані між вузлами мережі складають 10-1000 км.

Глобальні мережі об'єднують користувачів, розташованих по всьому світу. Вони часто використовують супутникові канали зв'язку, які дозволяють з'єднувати комп'ютери, що знаходяться на відстані 10-15 тис. км один від одного.

Локальні і глобальні комп’ютерні мережі.

Робота в локальній мережі полягає у використанні її спільних ресурсів: дисків, принтерів, модемів, програм та даних, що зберігаються на загальнодоступних дисках, а також можливість пеpедавати інформацію з одного комп'ютера на інший. Особливістю роботи в локальних мережах є:

1. Можливість зберігання даних персонального та спільного використання на дисках файлового сервера. При цьому обмеження на доступ, встановлені в прикладній програмі, визначаються обмеженнями, встановленими мережною операційною системою. Завдяки цьому забезпечується:

Ø одночасна робота декількох користувачів зі спільними даними (перегляд та читання текстів, електронних таблиць та баз даних);

Ø багатоаспектний захист даних на рівні каталогів та файлів;

Ø створення та поновлення спільних даних мережними прикладними програмами, такими як Excel, Access.

2. Можливість постійного зберігання програмних засобів, необхідних багатьом користувачам, в єдиному екземплярі на дисках файлового сервера. Завдяки цьому забезпечується:

Ø раціональне використання дискової пам'яті;

Ø забезпечення надійного зберігання програм засобами захисту мережних ОС;

Ø спрощення підтримки програм в працездатному стані та їх поновлення.

3. Обмін інформацією між усіма комп'ютерами мережі. При цьому забезпечується діалог між користувачами мережі, а також можливість організації роботи електронної пошти.

4. Одночасний друк усіма користувачами мережі на загальномережних принтерах. При цьому забезпечується:

Ø доступність мережного принтера будь-якому користувачеві;

Ø виконання друку як з програмних продуктів, що підтримують мережний друк, так і з тих, що не підтримують.

5. Можливість використання мережного середовища для методичного удосконалення навчального процесу за рахунок застосування спеціальних програм обміну інформацією між комп'ютерами студентів та комп'ютером викладача. Завдяки цьому можна здійснити:

Ø демонстрацію на комп'ютерах студентів роботи, що виконується на комп'ютері викладача;

Ø контроль за виконанням робіт учнями шляхом відображення екранів комп'ютерів студентів на моніторі комп'ютера викладача.

6. Забезпечення доступу користувача з будь-якого комп'ютера локальної мережі до ресурсів глобальних мереж за наявністю єдиного комунікаційного вузла глобальної мережі.

У загальному випадку глобальна мережа містить мережу зв'язку, до якої під'єднані комп'ютери. Мережі зв'язку складається із каналів передачі даних та комунікаційних вузлів.

Комунікаційні вузли мережі зв'язку призначені для швидкої передачі інформації по мережі, для вибору оптимального маршруту передачі інформації, для комутації пакетів інформації.

Найбільш відомі послуги Іnternet це:

1. електронна пошта;

2. передача файлів;

3. надання послуг віддаленого комп'ютера;

4. телеконференції;

5. перегляд ресурсів мережі;

6. всесвітнє павутиння WWW.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)