АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Атмосферні фронти

Читайте также:
  1. Атмосферні опади
  2. Атмосферні стихійні лиха
  3. Атмосферні стихійні лиха

 

Різні за своїми фізичними властивостями повітряні маси в результаті постійного їхнього переміщення зближаються. У зоні зближення — перехідній зоні — концентруються великі запаси енергії й атмосферні процеси особливо активні. Між повітряними масами, що зближаються, виникають поверхні, що характеризуються різкими змінами метеорологічних елементів які називаються фронтальними поверхнями або атмосферними фронтами.

Фронтальна поверхня розташовується завжди під кутом до підстилюючої поверхні і нахилена убік більш холодного повітря, що вклинюється під теплий. Кут нахилу фронтальної поверхні дуже малий, звичайно менше 1°. Це значить, що фронтальна поверхня на відстані 200 км від лінії фронту знаходиться на висоті лише 1—2 км. Фронтальна поверхня піднімається в середніх широтах до 8—12 км; нерідко вона досягає тропопаузи. Від перетинання фронтальної поверхні з поверхнею Землі утворюється лінія атмосферного фронту. Ширина атмосферного фронту в приземному шарі — від декількох кілометрів до декількох десятків кілометрів, довжина— від декількох сотень до декількох тисяч кілометрів.

Холодне повітря завжди розташоване під фронтальною поверхнею, теплий — над нею.

Теплий фронт переміщається убік холодного повітря, тому що більш активною в цьому випадку виявляється тепла повітряна маса. Тепле повітря натікає на відступаюче холодне, спокійно піднімаючись нагору до площини розділу (висхідне ковзання), і адіабатично охолоджується. Це супроводжується конденсацією вологи, що знаходиться в ньому. При відступі холодного повітря нижні його шари в результаті тертя об поверхню трохи відстають, і фронт піднімається дуже полого. У холодну пору року теплий фронт приносить потеплення, відлиги. При повільному піднятті теплого повітря формуються типові хмарні системи.

Провісником теплого фронту є перисті й перисто-шаруваті хмари. Потім з’являються високошаруваті і, нарешті, шарувато-дощові хмари, що дають облогові опади. Ширина смуги опадів може досягати кілька сотень кілометрів.

Холодний фронт переміщується убік теплого повітря і приносить похолодання. Холодне повітря рухається швидше теплого, підтікаючи під нього і виштовхуючи нагору. Відбувається інтенсивне утворення хмар, особливо хмар вертикального розвитку (купчасто-дощові хмари), що дають зливові опади, у тому числі і град. В області фронту вітер посилюється і стає поривчастим. Улітку нерідко виникають грози і шквали.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)