АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

До виконання розділу

Читайте также:
  1. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  2. Алгоритм виконання роботи
  3. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів
  4. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  5. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  6. Варіанти виконання завдань
  7. Видає дозволи на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.
  8. Визнання та звернення до виконання рішення іноземного суду, що підлягає примусовому виконанню
  9. Визнання та приведення до виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу
  10. Виконання дій з комірками (діапазонами комірок)
  11. ВИКОНАННЯ ЗАВДАНня
  12. Виконання зобов'язання - це вчинення боржником на користь кредитора певної дії або утримання від дії, яка становить предмет виконання зобов'язання.

Методичні вказівки

«Охорона праці»

в дипломних проектах і роботах

 

Київ

НТУУ «КПІ»

2011

Метод, вказівки до викон. розділу «Охорона праці» в дипломних проектах і роботах бакалаврів хіміко-технологічного і біотехнології та біотехніки ф-тів / Уклад.: А.Т. Орленко, Н.А. Праховнік, Ю.О. Полукаров - К.: НТУУ «КПІ», 2011. - 33 с.

Гриф надано Методично радою НТУУ «КПІ» (Протокол № від 2011 р.)

 

Навчальне видання

Методичні вказівки

до виконання розділу

«Охорона праці»

в дипломних проектах і роботах

бакалаврів хіміко-технологічного і

біотехнології та біотехніки факультетів

Укладачі:

Орленко Анатолій Трохимович, канд. техн. наук, доц.

Праховнік Натанія Артурівна, канд. техн. наук, доц.

Полукаров Юрій Олексійович, канд. техн. наук, доц.

 

Відповідальний

редактор О.І. Полукаров, канд. техн. наук, доц.

Рецензент Ю.В. Князєв, канд. хім. наук, доц.

 

 

За редакцією укладачів

Надруковано з оригінал - макета замовника


1. Загальні положення

Одне з найважливіших та першорядних завдань соціального і економічного розвитку України на ближню перспективу - завдання поліпшення умов праці. Успішне розв'язання цього завдання значною мірою залежить від підготовки інженерно-технічних кадрів у сфері охорони праці та навколишнього середовища. Набуті в університеті знання допоможуть молодим фахівцям правильно й ефективно розробляти, оптимізувати, вести технологічні процеси, апаратурно їх оформляти та автоматизувати, розробляти методики виконання науково-дослідних робіт та організовувати їх безпечне проведення в лабораторних умовах та на дослідних установках.

Мета методичних вказівок: визначення змісту та обсягу розділу „Охорона праці” (ОП) у дипломних проектах і роботах бакалаврів факультету біотехнології та біотехніки і хіміко - технологічного факультету, надання рекомендацій щодо найраціонального його виконання.

2. Мета, завдання і порядок роботи над розділом

Мета розділу „Охорона праці” - закріпити теоретичні знання, уміння та навички у даній сфері, набуті студентами в процесі навчання в університеті.

Навчальним планом на дипломне проектування відведено в середньому 12 тижнів. Тому слід раціонально використати відведений період для повного і якісного виконання розділу. Кафедра охорони праці, промислової та цивільної безпеки НТУУ „КПІ” випробувала і рекомендує студентам для практичного виконання такий порядок роботи над розділом.

Роботу необхідно розпочати в термін, вказаний в графі плану навчального процесу бакалаврів „ХТФ” і „ФБТ”. Після відвідування консультанта з розділу „Охорона праці” і одержання завдання, студент приступає до його опрацювання в чернетному варіанті.

Якою б різноманітною не була тематика дипломних проектів і робіт, її можна згрупувати, як це вказано у графі 2 табл. 1.1. Залежно від групи тематики у розділі „Охорона праці” виконують відповідні розробки.

Таблиця 1.1. Завдання до розділу „Охорона праці” відповідно до тематики дипломних проектів і робіт.

Тематика дипломних проектів (робіт) Завдання до розділу „Охорона праці”
1. Проекти виробництв з удосконаленням елементів технології та технологічних схем. Розробка заходів, які забезпечують здорові та безпечні умови праці і пожежну безпеку на стадії експлуатації спроектованого об'єкта.
2.Проекти реконструкції цехів, виробництв, установ. Те саме - на стадії експлуатації, реконструйованого об'єкта.
3. Науково-дослідницькі роботи прикладного характеру або проект з науково дослідною частиною. Те саме - на стадії експлуатації виробництва, на якому будуть впроваджені результати НДР.
4.Науково - дослідна робота пошукового характеру. Те саме - на стадії виконання експериментальної частини НДР (у лабораторії, на дослідній установці)

 

На випадок труднощів під час визначення групи тематики та вибору завдання для розробки розділу необхідно звернутися до керівника проекту або до консультанта з цього розділу. Потім необхідно підібрати нормативно - технічну та довідникову літературу і приступити до виявлення і аналізу шкідливих та небезпечних виробничих факторів (ШНВФ) на об'єкті, що проектується, або на робочому місці інженера - дослідника в хімічній (мікробіологічній) лабораторії, на дослідній установці. В разі виконання теоретичних робіт слід проаналізувати умови праці в лабораторії або в кабінеті дипломного проектування.

Із виявлених ШНВФ виділяють один-два найбільш несприятливих, згідно з якими розроблятимуть заходи з охорони праці та пожежної безпеки, стверджені відповідними інженерними розрахунками (для студентів, які виконують дипломний проект).

Текст чернетки розділу слід подати консультантові для перевірки, потім після виправлення помічених недоліків допрацювати чернетку і укласти остаточний варіант розділу.

Графічний матеріал у пояснювальній записці виконують відповідно до вимог ЄСКД та державних стандартів з умовних позначень. Разом із чистовим варіантом розділу слід подати консультантові чернетку пояснювальної записки, а також методичні вказівки до виконання розділу „Охорона праці”.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)