АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мировоззрение казаков

Читайте также:
  1. Как изображает М. Шолохов довоенный быт казаков в романе «Тихий Дон»?
  2. Мировоззрение и его исторические типы.
  3. Мифологическое мировоззрение
  4. Мифология как мировоззрение.
  5. Соотношение понятий мировоззрение и философия.
  6. Философия и мировоззрение.

Козак ніколи не знав кріпосної залежності, завжди був вільний від податків і особистих податей, користуючись широким місцевим самоврядуванням і виборним началом.

 

Безумовно, це мало вплив на світогляд козака, його психологію. Ось чому і поза службою козаки тримають себе вільно і незалежно. Дистанційні на сотні і тисячі кілометрів від тодішніх державних кордонів, козаки повинні були створити для себе владу на місці. Це була влада виборна - військовий отаман. На своїх народних зборах козаки виробляли і норми, за якими діяла ця влада. Раз прийняте з якогось питання рішення залишалося в народній пам'яті і застосовувалося в аналогічному випадку, ставало звичаєм, і таким чином створювалося "військове право", яке регулювало всі сторони козацького життя. Створюючи свої порядки, своє управління, своє "військове право", козаки зберігали тісний зв'язок з Росією - релігійну, національну, політичну і культурну.

 

Життя в прикордонній смузі піддавала козака постійної небезпеки з боку сусідів, кочівників, що викликало необхідність повсякчасної готовності до відбиття ворожих нападів, Чоловіки виїжджали на рибну ловлю і польові роботи із зброєю. Жінки і дівчата також могли володіти вогнепальною і холодною зброєю. Життя, повна небезпек, виробляла людей з сильним характером, особистої безстрашність і витривалістю. Виробляла у них сміливість, винахідливість, уміння пристосовуватися до навколишнього оточення, вміння відстоювати своє життя, свої права та майно.

 

Козак, говорячи про себе, здавна підкреслював і виділяв тріаду: "Козаком потрібно народитися! Козаком потрібно стати! Козаком потрібно бути! Тоді знайдеш Царство Небесне і Славу в нащадках". Це головний принцип козачого світогляду.

 

Перша частина триєдності: "Козаком потрібно народитися" - підкреслювала право козаків па самобутність, на національну самосвідомість і культуру. Одного козачого походження, спорідненості козацтва по крові недостатньо, бо сказано: "Козак - це стан духу, це образ мислення і норма життя". Виховувати в собі козачий дух міг кожен, хто вище служіння власного добробуту поставив служіння християнству і добру найтяжчим служінням - служінням військовим.

 

"Козаком потрібно стати" - принцип, що підкреслює, що існує якийсь моральний ідеал, до якого має прагнути кожному, ведучому свій рід від козаків. Цей постулат спричинив за собою і юридичні норми, що існували в козацькому суспільстві. Так, не козак по народженню міг козаком стати. Бути прийнятим в козаки на Кругу. При цьому ніколи не було потрібно, щоб він зрікся свого народу. Ставши козаком, він залишався якутом, Бурятії, Калмикії. "Козаком потрібно бути" - підкреслювало саме головне в розумінні життя козаків. Своє існування на землі вони розуміли як постійне служіння.

 

Як було сказано вище, козаками могли стати і іногородні, однак при цьому робилося різницю між прийнятим в козаки і козаком за народженням. Так, можна було "служити в козаках", "жити в казках", але повноправним козаком, якого ніхто не міг дорікнути у тому, що "оп-де не у пас делан", "приписної", "в козаки поверстани", міг стати тільки онук чи правнук прийнятого і то тільки в тому випадку, якщо він жив серед козаків, ніс козацьку службу і одружився па козачки. Сам він себе вважав "поверстани в козаки" і завжди вказував у документах стан і національність, наприклад: "великорос, з елецких міщан, поверстани в козаки, йому ж виділений пай у розмірі...

 

Те ж відносилося і до жінки не козачкою. Хоча вона володіла, будучи дружиною козака, усіма юридичними правами, але в середовищі козачок до кінця своїх днів козачкою не вважалася, тому до неї ставилися більш терпимо, прощаючи те, що корінний козачці було б поставлено в провину як незнання звичаю свого народу і безкультур'я. Іногородня жінка могла стати козачкою тільки через заміжжя.

 

Народжені у шлюбі з іногородніми іменувалися "Болдирєв", проходили обряд прийняття в козаки в 3-5-7-річному віці. На Кругу старі екзаменували прийнятого в знанні молитов і звичаїв. Після чого приймається, стоячи на одному коліні, цілував оголений наполовину клинок шашки, Євангеліє і хрест, після чого йому дарували кашкет і він вважався козаком по кореню, тобто за народженням.

 

Вельми важливим фактом було взяття "під шинель" або наділення правами глави сім'ї старшого неповнолітнього сина. У разі втрати годувальника вдова через раду строків могла звернутися до Кругу з проханням оголосити її старшого сина главою сім'ї. Казачонок не молодше десяти років вставав на стілець, на його плечі накидалася шинель. Отаман оголошував його главою сім'ї. Старі і козаки могли висловлювати побажання родині чи хрещеним цього козака. Підносили подарунки; отаман зазвичай дарував шапку, старики - чоботи, священик - Євангеліє. Ставши главою сім'ї, казачонок отримував повний пай землі та повну частина при розділі. В разі порушення ним козачого звичаю вся відповідальність за пего падала на всіх чоловіків - хрещеного батька, братів. За матір'ю залишалося полпая вдови. Якщо вона виходила заміж і повна йшли в придане, пай сина - голови родини - залишався недоторканним. Якщо отаман вважав, що вітчим несправедливий до пасинку, він міг своєю волею відібрати пай, здати в оренду, а гроші, отримані від оренди, витратити в наслідок на спорядження козака.

 

Отаман зобов'язаний знати, скільки в його громаді сиріт. Здавна вони іменувалися отаманськими дітьми, про них дбали всією громадою. Старі стежити, щоб сиріт не кривдили, хресні стежили за їх моральним і фізичним здоров'ям. Особливо обдарованих дітей віддавали вчитися.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)