АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Модуль 1. Теоретичні основи бухгалтерської експертизи

Читайте также:
  1. III. КРИТЕРИИ ДОПУСКА К СДАЧЕ ИТОГОВОГО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЯ (ЭКЗАМЕНА).
  2. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  3. А. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
  4. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  5. Б. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ПРАВА
  6. Г) виконання підсумкових письмових модульних (контрольних) завдань
  7. Гігієнічні основи масажу
  8. Головной мозг. Общая морфо-функциональная характеристика больших полушарий. Миелоархитектоника. Возрастные изменения коры. Модуль как структурно – функциональная единица коры.
  9. для підготовки до здачі іспиту з дисципліни «Теоретичні проблеми кримінального судочинства»
  10. Дубравська Д.М. Основи психології. Навч. Посібник — Львів; Світ, 2001. — 548 с.
  11. Економічна сутність підприємства та правові основи його діяльності в Україні
  12. З ДИСЦИПЛІНИ «Основи економічної теорії»

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ЖИТОМИРСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра обліку і аудиту

Плани та методичні вказівки до практичних та семінарських занять, виконання контрольних робіт студентами денної форми навчання з курсу

«БУХГАЛТЕРСЬКА ЕКСПЕРТИЗА»

Затверджено

на засіданні кафедри обліку і аудиту

Протокол № 2 від 27 серпня 2013 р.

 

 

Житомир


ВСТУП

Реформування бухгалтерського обліку, законодавчої бази та інформаційних технологій в умовах постійного розвитку економічних відносин в Україні, відсутність пристосованого до нової ситуації механізму контролю і захисту від злочинних посягань, створило сприятливі передумови для розкрадання майна господарюючих суб’єктів, стрімкого зростання кількості злочинів з використанням нових фінансово-економічних інструментів. Як правило, для ідентифікації та розкриття таких злочинів необхідні знання нормативної бази, що регулює господарську діяльність та ведення бухгалтерського обліку; економічного аналізу; криміналістики та кримінології тощо, і вміння їх поєднувати та правильно застосовувати. І сьогодні цими знаннями повинен володіти бухгалтер-експерт, адже від його кваліфікації та вміння працювати залежить результат вирішення кримінальної чи цивільної справи, а отже і майбутнє підприємства.

Студенти економічних спеціальностей протягом II-IV курсів навчання у вищих навчальних закладах вивчають різні дисципліни бухгалтерського обліку, науки про контроль, набувають правових знань. Завершальним етапом вивчення бухгалтерських і “контрольних” дисциплін можна вважати курс “Бухгалтерська експертиза” – це одна із спеціальних дисциплін з підготовки фахівців за спеціальністю “Облік і аудит”. Даний курс призначений навчити студентів читати та аналізувати облікові дані, вміло використовувати їх при розслідуванні справ, які стосуються зловживань в економічній сфері. Вивчення даної дисципліни забезпечить систематизацію та інтеграцію набутих знань з бухгалтерського обліку, контролю і права в якісно нову область знань.

Метою вивчення цього курсу є з’ясування сутності та призначення бухгалтерської експертизи; ознайомлення з історією її розвитку, як специфічного методу розслідування злочинів і як окремої навчальної дисципліни; визначення процесуального та економічного аспектів бухгалтерської експертизи та їх взаємозв’язку; вивчення особливостей призначення та порядку проведення бухгалтерської експертизи; застосування студентами набутих у процесі навчання знань при дослідженні матеріалів кримінальної чи цивільної справи на предмет виявлення злочинних дій.

Завданням вивчення бухгалтерської експертизи є визначення місця даної дисципліни в системі науки про контроль, наближення теоретичних знань студентів з бухгалтерського обліку до їх практичного застосування у нерозривному поєднанні з вимогами діючого законодавства.

Після вивчення курсу “Бухгалтерська експертиза” студент повинен:

1) знати:

– порядок призначення бухгалтерської експертизи;

– особливості роботи бухгалтера-експерта;

– права та обов’язки бухгалтера-експерта;

– методичні прийоми дослідження наданих бухгалтеру-експерту документів;

– призначення і роль висновку бухгалтера-експерта при розслідуванні кримінальної справи слідчим або розгляді справи в суді;

2) вміти:

– обирати методи дослідження, необхідні для розв’язання справи, джерела інформації;

– досліджувати первинні документи, облікові регістри, звітність підприємства та інші документи, надані бухгалтеру-експерту у справі;

– узагальнювати результати дослідження бухгалтера-експерта.

Студент також повинен усвідомлювати нерозривний зв’язок господарської діяльності та її бухгалтерського вираження з існуючими нормативними вимогами щодо її здійснення.

У навчальному процесі передбачається широке використання первинних документів, що є підтвердженням здійснення фактів господарського життя та вивчення порядку їх відображення в обліку підприємств різних галузей народного господарства, а також документи слідчої практики.

Для досягнення зазначених вище цілей і завдань велике значення має самостійна творча робота студента. Методичні вказівки до практичних та семінарських занять з курсу «Бухгалтерська експертиза», плани семінарських занять, перелік навчальних завдань, тести до кожної теми та рекомендовану літературу.


Програма дисципліни “Бухгалтерська експертиза”

Модуль 1. Теоретичні основи бухгалтерської експертизи.

Змістовний модуль 1.1. Сутність судово-бухгалтерської експертизи

Умови функціонування господарюючого суб’єкта, необхідність контролю як однієї із складових управління підприємством, сутність господарського контролю, принципи господарського контролю, складові його забезпечення, сутність бухгалтерської експертизи, місце дисципліни “Бухгалтерська експертиза” в науці про господарський контроль, економічний, правовий аспект бухгалтерської експертизи, історія розвитку та становлення бухгалтерської експертизи.

Змістовний модуль 1.2. Предмет і об’єкт судово-бухгалтерської експертизи та етапи її проведення

Предмет судово-бухгалтерської експертизи, об’єкти судово-бухгалтерської експертизи, характеристика предмету та класифікація об’єктів судово-бухгалтерської експертизи, залежність предмету судово–бухгалтерської експертизи від змісту тих питань, які вона вирішує в правоохоронній діяльності, завдання судово-бухгалтерської експертизи, її функції та принципи проведення, ознаки класифікації судово-бухгалтерських експертиз, види судово-бухгалтерських експертиз, їх призначення, організаційний етап проведення бухгалтерської експертизи – призначення бухгалтерської експертизи, дослідження об’єктів бухгалтерської експертизи, заключний етап – узагальнення результатів бухгалтерської експертизи.

Модуль 2. Процес проведення судово-бухгалтерської експертизи Україні

Змістовний модуль 2.1. Організаційні аспекти судово-експертної діяльності в Україні

Ієрархія нормативних документів в Україні, Конституція України як основний закон з регулювання будь-якого виду діяльності; закони України, підзаконні акти державних органів влади, внутрішні нормативні документи господарюючого суб’єкта та їх види; нормативне регулювання експертної діяльності, нормативні документи, що регулюють порядок здійснення господарської діяльності, ведення бухгалтерського обліку та складання звітності. Поняття “суб’єкта” у судово-бухгалтерській експертизі, роль суб’єктів судово-бухгалтерської експертизи у процесі розслідування економічних злочинів; перелік органів, уповноважених призначати судово-бухгалтерську експертизу, їх права та обов’язки; експерт-бухгалтер як суб’єкт проведення бухгалтерської експертизи, організація роботи експерта-бухгалтера, його посадові обов’язки, права, відповідальність. Процесуальні уповноваження і компетенція експерта-бухгалтера, залучення спеціаліста з бухгалтерського обліку до процесу розслідування.

Змістовний модуль 2.2. Порядок призначення судово-бухгалтерської експертизи та організація роботи експерта-бухгалтера.

Процесуально-правовий зміст експертизи, випадки призначення судово-бухгалтерської експертизи, порядок її призначення, органи, уповноважені призначати судово-бухгалтерську експертизу, документальне забезпечення призначення судово-бухгалтерської експертизи.

Змістовний модуль 2.3. Узагальнення результатів дослідження експерта-бухгалтера.

Структура і зміст висновку. Вимоги слідчої і судової практики до складання висновку експерта-бухгалтера за формою і змістом за всіма складовими частинами (вступна, дослідницька частина і заключна), характеристика кожної із частин. Коротка характеристика змісту додатків до висновку експерта-бухгалтера. оцінка висновку бухгалтера-експерта слідчими органами МВС, ДПА, судом під час розгляду справи, використання висновку бухгалтера-експерта при винесені вироку, формування думки щодо винуватців, захист положень висновку експертом-бухгалтером.

Модуль 3. Методика бухгалтерської експертизи

Змістовний модуль 3.1. Методика проведення судово-бухгалтерської експертизи

Суть методу судово-бухгалтерської експертизи як сукупність окремих і часткових прийомів, які використовуються в процесі дослідження бухгалтерських документів та інших матеріалів для справи, загальнонаукові та специфічні методи вивчення об’єктів бухгалтерської експертизи; конкретно-наукові методичні прийоми та методи пізнання окремих наук; методичні прийоми дослідження документів і їх групування; особливості загальнонаукових та спеціальних методів судово-бухгалтерської експертизи.

Змістовний модуль 3.2. Дослідження загальних об’єктів бухгалтерської експертизи

Поняття документу в бухгалтерському обліку, призначення, порядок обробки та зберігання.Особливості дослідження документів, записів в облікових регістрах, методика вивчення показників звітності підприємства під час розслідування економічних злочинів.Характеристика і дослідження ознак, які містяться в бухгалтерських документах і, які можуть бути приховані шляхом складання безпідставних і викривлених документів.

Змістовний модуль 3.3. Дослідження спеціальних об’єктів бухгалтерської експертизи

Дослідження актів документальних ревізій, складених на вимогу судово-слідчих органів. Робота експерта-бухгалтера з висновками експертів у інших галузях знань. Використання свідчень обвинувачених і свідків, протоколів огляду документів та інших матеріалів справи при проведенні експертного дослідження.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)