АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вступні зауваження

Читайте также:
  1. Зауваження.
  2. Сковорода Г. Вступні двері до християнської добронравності. Перед дверима. // Григорій Сковорода. Твори: В 2 т. — К., 1994. — Т. 1. — С. 140—141.

Вузівський курс «Релігієзнавство» відноситься до числа важливих дисциплін в системі соціально-гуманітарного циклу державного освітнього стандарту, що забезпечує висококваліфіковану підготовку фахівців. Релігієзнавство конкретизує суспільно-політичні і гуманітарні знання студентів щодо аналізу релігії, робить свій внесок у професійну і загальноосвітню підготовку студентів, розвиває вміння вести педаго­гічну і науково-дослідну роботу відповідно до вимог сучасної науки.

Майбутнім педагогам слід виробити чітке наукове уявлення про феномен релігії, законо-мірності її виникнення, еволюції, з’ясувати зміст релігії як соціального явища, основних функцій її у суспільстві, усвідомити сутність релігійної картини світу, визначити її адекватність сучасним науковим уявленням про навколишній світ. Ця дисципліна допомагає людині зробити власний світоглядний вибір, обрати той чи інший варіант орієнтації на духовні цінності. Вивчаючи релігіє­знавство, студент оволодіває навиками ведення світоглядного діалогу, вмінням слухати та розуміти інших людей, світогляд і релігій­на орієнтація яких відрізняються від його поглядів. Це навчає його діалектично мислити. Наукове розуміння принципу свободи совісті, знання тих процесів, що від­буваються в наш час у релігійному середовищі, вміння їх аналізу­вати та оцінювати, сприяє зростанню політичної культури молоді.

Засвоєння курсу релігієзнавства сприяє гуманізації освіти, оволо­дінню досягненнями світової та вітчизняної культури. Релігієзнавство — один з найважливіших способів наукового сприйняття культури минулого, збагачення духовного світу особи досягненнями всієї попередньої культури, оскільки ця культура створювалась в умовах пануван­ня релігійного світогляду, часто на його грунті. Без знання релігії та ідей вільнодумства не можна осягнути зміст минулої і сучас­ної культури, зрозуміти їхню нинішню актуальність.

Мета курсу — сформувати у студентів системні знання в галузі релігієзнавства, навички комплексного (теоретичного та історичного) наукового аналізу феноменів релігії і вільнодумства; розвивати культуру релігійної толерантності, розуміння важливості принципів свободи совісті, як невід’ємних для розвиненого демократичного суспільства.

В результаті вивчення навчальної дисципліни «Релігієзнавство» студенти повинні:

- оволодіти принципами і підходами наукового аналізу релігії та вільнодумства;

- засвоїти головні концепції релігії та їх специфіку;

- навчитись оперувати головними поняттями релігієзнавства;

- пояснювати різницю між теологічним і науковим тлумаченням релігії;

- оволодіти знаннями про первісні вірування, національні та світові релігії, нетрадиційні релігії;

- аналізувати та порівнювати зміст віровчень і культів різних релігій;

- навчитись поєднувати теоретичний аналіз релігії з історичним;

- мати уявлення про сутність та умови забезпечення свободи совісті;

застосовувати отримані знання в майбутній професійній діяльності.

 

Змістовий модуль 1. Теоретичні питання вивчення релігії


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)