АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ПЕРЕЛОМАХ

Читайте также:
  1. Алгоритм 4.3. Діагностичний і лікувальний (перша медична допомога) пошук при струсі мозку.
  2. ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ТА ОТРУЄННЯХ
  3. Долікарська допомога при носовій кровотечі
  4. Долікарська медична допомога при внутрішніх кровотечах
  5. Долікарська медична допомога при зовнішніх кровотечах
  6. Допомога дітям раннього й дошкільного віку
  7. ІІ-й етап. Друга половина XVII – перша третина ХХ століття.
  8. Класифікація травм, їх ознаки та перша допомога
  9. Культура і релігія дохристиянської Русі. Перша релігійна реформа київського князя Володимира Великого.
  10. Мистецтво українського ренесансу (XV - перша половина XVII ст.).
  11. Невідкладна допомога в акушерстві
  12. НЕВІДКЛАДНА ДОПОМОГА І ДОГЛЯД ЗА ХВОРИМИ

Переломи бувають закриті, без ушкодження шкіри, та відкриті, що супроводжуються розривом шкіри, кровотечею, утворенням раньової поверхні. Відкриті переломи становлять більшу небезпеку, оскільки рана може забруднюватись, а це, в свою чергу, може викликати нагноєння м’яких тканин і гнійне запалення кісток (остеомієліт).
Переломи кісток кінцівок (трубчастих кісток) характеризуються болем, порушенням форми кінцівки, рухливістю уламків кісток в місці перелому, (тобто там, де її не повинно бути), хрускотом, набряком, порушенням рухів. При відкритих переломах спостерігається кровотеча з рани, нерідко зміщення відламків.

Перша медична допомога при переломах полягає в забезпеченні нерухомості і спокою пошкодженої кінцівки, що вкрай необхідно для транспортування потерпілого.
Запідозривши наявність перелому, бажано (якщо є можливість), на ушкоджену частину тіла накласти дротяну шину Крамера, обгорнуту ватою і марлевими бинтами, а при відсутності її - шину з підручних матеріалів і засобів: парасольки, палки, дошки і т. п.
Принцип створення нерухомості шинами полягає у фіксації двох суглобів, які знаходяться вище і нижче місця перелому. Але при переломі плеча (а) і стегна (б) треба зафіксувати три суглоби: а)плечовий, ліктьовий, променево-зап’ясний або б) тазо-стегновий, колінний і гомілково-ступневий відповідно. За відсутності шин забезпечити нерухомість ноги можна фіксацією її до здорової ноги чи валика зі скатаної ковдри і т.п. Руку можна фіксувати до тулуба.
Нерухомість ключиці, плеча і передпліччя забезпечується за допомогою хусточки або шини.
Під час вивиху відбувається розрив суглобової сумки і кістка виходить з порожнини суглобу. При цьому змінюється форма суглобу, вивихнута кінцівка фіксується у незвичному положенні, майже повністю втрачається її рухомість.

Перша медична допомога у цьому випадку полягає у накладенні шини або хустки. Потерпілого направляють до лікувального закладу.
Підвертання ступні може призвести до розтягнення або часткового розриву зв’язок гомілково-ступневого суглобу, що супроводжується болем та набряком в місці ушкодження. Перша допомога полягає в тугому бинтуванні суглоба та прикладанні холоду.

12.3 Показане термінове промивання шлунку слабкими розчинами марганцевокислого калію, соди або чистою водою у великих кількостях. Застосування сольових послаблюючих, сорбентів (активованого вугілля). Призначають постільний режим, грілки на живіт, голодування. Дають пити багато рідини: чаю, розведених фруктових та ягідних соків, морсів, мінеральної води.

12.4 Перш за все постаратися як можна скоріше відсмоктати з рани отруту, постійно її випльовувати.!! Не можна цього робити тим, у кого є поранення слизової губ або порожнини рота. Рану слід обробити 5%-ним спиртовим розчином йоду або одеколоном, спиртом.

Відсмоктавши отруту, необхідно обмежити рухомість потерпілого. Якщо змія укусила в ногу, прибинтувати її до другої ноги та, підклавши що-небудь під ноги, злегка підняти їх. При укусі в руку необхідно зафіксувати її в зігнутому положенні. При сильному болі можна прийняти 1-2 таблетки анальгіну або баралгіну. Щоб прискорити виведення отрути, давати потерпілому пити більше чаю і лужної мінеральної води.

Найбільш ефективний засіб проти зміїної отрути – полівалентна протизміїна сироватка, введена не пізніше ніж через 30 хвилин після укусу. Але вводити її може та повинен тільки медичний працівник. Самостійність небезпечна через можливий розвиток алергічних реакцій на введення сироватки. І якщо людині не надати термінової допомоги, вона може загинути.

Основне: потерпілого потрібно якомога швидше на носилках або попутним транспортом доставити в найближчий медичний заклад.

13. Для зупинки кровотечі можуть допомогти багато рослин. Ранньою весною на дачі як кровоспинний і ранозагоювальний засіб можна використовувати листочки маргаритки. Їх промивають і злегка розім'ятим прикладають до пошкодженого місця.
Якщо на вашій ділянці росте золотарник, можете використовувати і його.
Так само роблять з листям подорожника, мати-й-мачухи, деревію. Деревій - найкращий універсальний засіб для зупинки будь-яких кровотеч.
У степових і гірських районах, де деревій знайти важко, для зупинки кровотечі використовують товстілисти очитков. З однією з сторін аркуша знімають шкірочку і прикладають лист до рани.
У лісі, де немає перерахованих рослин, потрібно скористатися м'якоттю або спорами грибів дощовиків. Внутрішня частина гриба, якщо його розламати руками, стерильна, і її можна спокійно прикладати до ранової поверхні, більше того, ці гриби містять речовини, що діють як антибіотики.
У лісі можна скористатися і листям медунки, їх розминають і прикладають до ранки.
Прекрасним перев'язочним матеріалом, прекрасно поглинає кров і дезинфікуючим рану, є білий мох - сфагнум бажано сухуватий. У дощ, коли мох дуже вологий, його можна сильно віджати, потім накласти на рану. Потрібно вибирати чистий мох без сторонніх забруднень.
Будинки для зупинки кровотечі найкраще користуватися листом алое або будь-якого з видів каланхое, бріофіллюма, можна прикласти до ранки листик традесканції або золотого вуса.
При глибоких ранках до цих травам потрібно додати дезінфікуючі засоби. Як і звичний йод, вони жгутся, але нітрохи не менш ефективні. Швидше за все під рукою у вас виявляться цибулю і часник. Шматочок листа або цибулини розминають і прикладають до ранки. Дуже добре діє розім'яту лист або корінь хрону, в крайньому випадку - листовий гірчиці, шматочок кореня ріпи або редьки.
Досить сильним ранозагоювальну дію мають листя декоративного рослини телевізори красивою, вона схожа на оман, але не з довгастими листками, а з серцеподібним. Їх теж прикладають до ран.
По дорозі в ліс або на річку дезінфікуючі і ранозагоювальні засоби можуть замінити не тільки подорожник, але і звичайна гіркий полин.
У лісі, де немає перерахованих рослин, можна скористатися свежесодранкой корою верби, осики, сосни, дуба. Ще вологу внутрішню сторону шматочка кори прикладають до ранки і тримають до зупинки кровотечі. Таким способом можна скористатися і взимку на лижній прогулянці, коли інших засобів під рукою немає.
Дуже сильним ранозаживляющим і злегка знеболюючою дією володіє чистотіл. Він особливо ефективний при водяних мозолях. Для їх лікування користуються соком свіжої рослини. Зірвіть з зростаючого чистотілу кінчик гілочки і змастіть виступив соком хворе місце, потім зірвіть гілочку трохи нижче, і так до самого низу стебла. Спочатку сік сильно пече, але біль швидко проходить. Ранку можна змащувати кілька разів на день до повного загоєння. На зиму сік чистотілу можна законсервувати. Для цього віджатий з трави сік розливають по дуже маленьким пляшечка і дають перебродити. Коли перестане з'являтися піна, пляшечки щільно закупорюють і зберігають у темному прохолодному місці, але не в холодильнику. Сік псується на повітрі, тому пляшечки відкривають тільки для використання.
Сильним ранозагоювальну дію мають листя мати-й-мачухи, які накладають як компрес на труднозаживающие рани. З цією ж метою можна використовувати і водні або масляні відвари звіробою і сухоцвіту болотної. Остання з'являється в червні-липні на грядках як бур'ян.
Народні засоби також допомагають пом'якшити і навіть повністю усунути наслідки укусів комах, а часто виявляються ефективнішими деяких медичних засобів.

До місця укусу прив'язують свіже листя петрушки: їх треба промити, добре розім'яти, щоб з'явився сік, докласти до ранки і примотати бинтом або носовою хусткою. Листя міняти кожні 2-3 години, і протягом дня пити відвар кореня петрушки.

Залийте подрібнений корінь (2 ст.л.) в термосі 0,5 л окропу, настоюйте 8 годин і приймайте 3 рази на день по 1 / 3 склянки - відвар зніме загальні прояви алергії.

Листя подорожника і деревію, змішані в рівних кількостях, подрібнюють

14. Опромінення - вплив на людину іонізуючого випромінювання від джерел, що знаходяться поза організмом людини (зовнішнє опромінення), або від джерел, що знаходяться всередині організму людини (внутрішнє опромінення). Розрізняють:
аварійне - непередбачуване підвищене опромінення персоналу та/або населення внаслідок радіаційної аварії;
виробниче - опромінення працівників у рамках практичної діяльності від будь-яких індустріальних та природних джерел іонізуючих випромінювань;
внутрішнє - опромінення організму людини (його окремих органів і тканин) джерелами іонізуючих випромінювань, які знаходяться в самому тілі;

Внутрішнє опромінення в середньому становить 2/3 ефективної еквівалентної дози опромінення, яку людина одержує від природних джерел радіації. Воно надходить від радіоактивних речовин, що потрапили в організм з їжею, водою чи повітрям. Невеличка частина цієї дози припадає одою чи повітрям. Невеличка частина цієї дози припадаєна радіоактивні ізотопи (типу вуглець-14, тритій), що утворюються під впливом космічної радіації. Все інше надходить від джерел земного походження. В середньому людина одержує близько 180мкЗв/рік за рахунок калію-40, який засвоюється організмом разом із нерадіоактивним ізотопом калію, що є необхідним для життєдіяльності людини. Проте значно більшу дозу внутрішнього опромінення людина одержує від нуклідів радіоактивного ряду урану-238 і в меншій кількості від радіонуклідів ряду торію-232.

15. Для попередження чи зменшення впливу на організм радіоактивних речовин необхідно:
— максимально обмежити перебування на відкритій території, при виході з приміщення використовувати підручні засоби індивідуального захисту (респіратор, пов'язка, плащ, гумові чоботи);
— під час перебування на відкритій території не роздягатися, не сідати на землю, не курити;
— перед тим, як увійти в приміщення, взуття помити водою або витерти вологою ганчіркою, одяг почистити вологою щіткою;
— суворо дотримуватись правил особистої гігієни;
— в усіх приміщеннях, підготовлених для перебування людей, щоденно проводити вологе прибирання, бажано з використанням миючих засобів;
— приймати їжу тільки у закритих приміщеннях, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі і полоскати рот 0,5 % розчином питної соди;
— воду вживати тільки з перевірених джерел, а продукти харчування — придбані через торговельну мережу;
— сільськогосподарські продукти індивідуальних господарств, особливо молоко, зелень, овочі та фрукти, вживати в їжу тільки за рекомендацією органів охорони здоров'я;
— не купатися у відкритих водоймах до перевірки їх щодо ступеня радіоактивного забруднення;
— не збирати у лісі ягоди, гриби і квіти. Дотримання цих рекомендацій допоможе уникнути захворювання променевою хворобою.

16. 1 Купуйте ліки тільки в перевірених аптеках, які добре зарекомендували себе у вас і у ваших знайомих. Ні в якому разі не беріть медичні препарати з рук, на ринку. Зараз популярним стало купувати ліки через інтернет-магазини. З одного боку, дуже зручно, коли вам не потрібно бігати по місту в пошуках потрібного товару, але з іншого, ризик нарватися на підробку дуже великий. Тому варто дуже уважно користуватися подібними послугами.
2 При покупці лікарського засобу уважно розгляньте і вивчіть його упаковку. Вона повинна бути цілою, непошкодженою, виготовленої з якісного матеріалу. Всі написи і фарби на ній повинні бути ясними, чіткими і яскравими. Назва ліки та діючої речовини має точно збігатися з тим, що виписав вам лікар. Якщо є відмінності хоча б в одній букві, то відмовтеся від покупки цього препарату.
3 Подивіться на анотацію до ліків. Вона повинна бути надрукована, а не відксерокопіювати. Текст повинен бути чітким, добре читаним. Знову ж, повинні збігатися назва препарату, діючої речовини з тим, що прописав лікар.
В сучасних ліках анотація складена таким чином, що ділиться блістерів або флаконом навпіл. В підроблених препаратах і анотація і саме ліки лежать окремо.
4 Звіряйте серію, дату виробництва та строк придатності, зазначені на коробці і на блістері (або флаконі). Якщо дані не співпадають, то перед вами фальшивка.
5 Попросіть у продавця сертифікат відповідності, якщо сумніваєтеся в достовірності медикаменту. У ньому мають бути вказані торгове та міжнародна назва товару, фірма і країна, де вироблено ліки, відомості про те, що ця партія пройшла контроль якості і має паспорт ВТК, сертифікат якості виробника.
6 Попросіть свого лікаря, який призначив вам препарат, показати, як він повинен виглядати. Виробники зазвичай наносять на упаковку зі своїми ліками різні відмінні ознаки у вигляді голограми, написів на таблетках і т.д.
7 Якщо ліки вам невідомо, то вивчіть зведення про нього в довіднику лікарських засобів (РЛС). В цьому довіднику є розділ "Ідентифікатор лікарських засобів", де є не тільки інформація про всі препарати, а й фотографії всіх лікарських форм та упаковок тих коштів, які найчастіше піддаються ризику підробки.

17. Для того, щоб населення своєчасно ввімкнуло радіо і телевізори, в помешканнях, на підприємствах, інших закладах існує сигналізація (сирени, ревуни, гудки тощо). Почувши сигнал, всі громадяни повинні ввімкнути радіо і телевізор. Рев сирени означає: «Увага всім!». По радіо і телебаченню штаб Цивільної оборони України (міста, району) у надзвичайних ситуаціях передає сигнал повідомлення, а також поради населенню, як поводитися в тій чи іншій ситуації. Наприклад: «Увага! Говорить штаб Цивільної оборони міста Львова. Громадяни! У зв'язку з можливістю землетрусу необхідно: відключити газ, воду, електричний струм, погасити вогонь у печах. Повідомте сусідів про цю інформацію.
Щоб не пропустити повідомлення про надзвичайну ситуацію потрібно слухати радіо,увімкнути телевізор. …

18. слід найперше промити шлунок і викликати лікарів

19. Отримавши інформацію про викид в атмосферу сильнодіючих отруйних речовин і про небезпеку хімічного зараження, необхідно надіти засоби індивідуального захисту органів дихання, найпростіші засоби захисту шкіри (плащі, накидки) і покинути район аварії.
Якщо відсутні засоби індивідуального захисту і вийти з району аварії неможливо, залишайтесь у приміщенні, включіть гучномовець місцевого радіомовлення (радіоприймач, телевізор); чекайте повідомлень відділу (управління) з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення (району, міста обласного підпорядкування, області). Щільно закрийте вікна і двері, димоходи, вентиляційні віддушини (люки). Вхідні двері завісити што-рою, використовуючи ковдри і будь-які щільні тканини. Заклейте щілини в вікнах і стики рам плівкою, лейкопластиром або звичайним папером від проникнення в приміщення пару (аерозолів) сильнодіючих отруйних речовин.
Запам’ятайте! Надійна герметизація житла виключає проникнення сильнодіючих отруйних речовин у при-міщення.
Залишаючи квартиру (будинок), виключіть джерела електроенергії, візьміть з собою особисті документи, необ-хідні речі, надіньте протигаз або ватяну марлеву пов’язку, накидку або плащ, гумові чоботи.
Виходьте із зони хімічного зараження в сторону, яка перпендикулярна напрямку вітру. Обходьте переходи че-рез тунелі, яри, лощини – в низьких місцях може бути висока концентрація сильнодіючих отруйних речовин.
Почувши розпорядження про евакуацію, будьте уважні до вказівок управління (відділу, штабу ЦО) з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення області (міста обласного підпорядкування, району) і ретельно виконуйте їх.
При евакуації транспортом уточніть час і місце по-садки. Не запізнюйтесь і не приходьте раніше призначеного строку. Попередьте про евакуацію і від’їзд сусідів.
Вийшовши із зони зараження, зніміть верхній одяг і провітріть його на вулиці, прийміть душ, умийтесь з милом, ретельно вимийте очі і прополощіть рот.
При підозрі на ураження сильнодіючими отруйними ре-човинами виключіть будь-які фізичні навантаження, прийміть велику кількість пиття (чай, молоко і т. д.) та зверніться до медичного працівника або в медичний заклад.

20.

21. Студентам в першу чергу треба скористатись підручними засобами хімзахисту – олія, мило, масло. Якщо є час можна знайти укриття у заміській зоні – це підпілля, підвали житлових будівель, будівель різного призначення, овочесховищ, природні печери, виводити людей треба у напрямку перпендикулярному до вітру

22. Результати всіх видів радіаційного контролю повинні реєструватися зберігатися протягом 50 років. При проведенні індивідуального контролю необхідно вести облік річної дози, а також сумарної дози за весь період професійної роботи.

. Індивідуальну дозу випромінювання фіксують у картці індивідуального обліку. Картку слід зберігати протягом 50 років після звільнення працівника. Копія даних по опроміненню працівника в разі його переходу в іншу установу, де роводітся робота із застосуванням радіоактивних речовин та інших джерел іонізуючих випромінювань, повинна передаватися на нове місце роботи; Оригінал повинен зберігатися на попередньому місці роботи. Дані про індивідуальні дозах у прикомандированих осіб повинні повідомлятися за місцем їх постійної роботи.

Для ОБЛІКУ погліненіх доз опромінення ведуться наступні документи - відомість відачі віпромінювання дозування та ОБЛІКУ показніків, журнал контролю опромінення, карта ОБЛІКУ до опромінення, журнал відбору и здачі проб (Тільки у службах и штабах ЦО), донесення про працездатність и заражене людей, технікі

23. ударна хвиля – це енергія яка виділяється в зоні реакції, де виключно висока температура, а тиск досягає мільярдів атмосфер.

24. стихійні лиха у літосфері – зсуви, селі, землетрус

25.

26. Можливі два варіанти вирішення даної ситуації: 1) населення може виводитися пішими колонами по дорогах, які не використвуються для інших перевезень. (Для організації руху піших колон розробляються спеціальні схеми маршрутів. Добовий перехід = 30-40 км. Чисельність колон 500-1000 чоловік, швидкість руху 4-5км/год, через 1-1,5год привал. На початку другої години добового переходу привал 1-2год.) 2) звернутися до керівника ХАЕС. Там обовязково є автобусний парк і керівництво ХАЕС зобовязане забезпечити евакуацію жителів прилеглих населених пунктів за рахунок власного автопарку.

27.

28. В крові, сім’яній рідині, у молоці матері та біологічних рідинах.

29. збільшення лімфовузлів, ураження шкіри,

30. статеві контакти, переливання крові зараженої вірусом, вик заражених шприців та голок

31, змазати навкруги рани йодом, закрити і перев’язати рану стерильним матеріалом.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)