АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Призначення потягів відбувається після укладення угоди і оплати усіх належних платежів

Читайте также:
  1. Атестація професійної діяльності вчителів в організації післядипломної педагогічної освіти в Греції
  2. Біографія після 1781 р.
  3. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  4. Видатки державного бюджету та їх призначення
  5. Види і форми оплати праці.
  6. Вимоги охорони праці після закінчення роботи.
  7. Відмінності між післявакцинальною і інфекційною алергіями
  8. Діяльність УПА після завершення Другої світової війни
  9. Для студентів спеціальності 7.03060101 «Менеджмент і адміністрування» навчально-наукового центру післядипломної освіти
  10. Доплати і надбавки
  11. Економічна інформація її класифікація та призначення у науково-дослідному процесі
  12. З метою зігрівання після переохолодження хворий використав розчин етилового спирту всередину. Як впливає спирт етиловий на терморегуляцію?

ЗАЛІЗНИЧНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ У ТУРИЗМІ

План

 

1. Турист і залізниця. Залізничне сполучення.

2. Структура забезпечення і організації перевезення. Рухомий склад. Організація перевезень.

3. Перевезення багажу. Проїзні документи. Розклад руху. Змішані види сполучення.

4. Перевезення туристів. Міжнародне залізничне сполучення. Відповідальність за перевезення.

 


1. Турист і залізниця. Залізничне сполучення

Залізничний туризм - подорож, яку здійснюють на залізниці на спеціалізованому залізнодорожному транспортному засобі, фізичні особи тривалістю від двадцяти чотирьох годин до одного року, або менше двадцяти чотирьох годин, але з ночівлею, з оздоровчою, пізнавальною, професійно-діловою, релігійною та іншою метою, не пов’язаною з оплачуваною діяльністю.

Стандартні залізничні тури можна умовно розподілити на три самостійні категорії: одноденні, нетривалі (2-3 доби), багатоденні (від 5 і більше днів).

Одноденні тури починаються вранці і закінчуються ввечері одного дня. У дорозі туристи розташовуються за столиками вагонів-ресторанів. У дорозі вони можуть не лише перекусити, але і подивитися виступи естрадних і циркових артистів. Туристів довозять до певної станції, де для них підготовлена спеціальна програма. Це може бути екскурсійна поїздка чи пікнік на природі. Частіше всього туристи суміщають обидві програми.

Нетривалі тури. Під час 2-3-добових залізничних турів пасажири проживають в окремих купе. Поїздки традиційно складені таким чином, щоб вночі, коли всі сплять, потяг перебував у дорозі. Вдень туристи зазвичай беруть участь у запланованих екскурсійних заходах. Такі подорожі організовують у багатьох країнах.

Багатоденні тури. Графік руху потягів, що обслуговують багатоденні поїздки, досконало продумується. У залежності від маршруту і екскурсійної програми туристи часто перебувають в дорозі в денний час.

Щоб мандрівники не замучились, між двома пунктами турпотяг повинен йти беззупинно не більшу півтора доби. Тривалі денні переїзди плануються, як правило, у тих випадках, коли в дорозі слідування відкриваються цікаві види і ландшафти. В окремих випадках передбачаються і короткочасні зелені стоянки безпосередньо у лісі чи у горах, на березі моря чи невеликого озера.

Комфортабельності і внутрішньому дизайну туристських потягів позаздрять і багато готелів. У кожному купе, загальна кількість яких у спальному вагоні зазвичай не перевищує вісім, проживає не більше двох осіб.

У залежності від категорії потяга купе обладнуються двома односпальними (вертикально чи горизонтально розташованими) ліжками чи однією двоспальною, кондиціонерами, письмовим столом, телефоном, телевізором. Туалетна і душева кімнати можуть бути як на увесь вагон, так і персонально - на один чи два купе.

До складу туристського потяга входить кілька вагонів-ресторанів, вагон-салон, який використовують як бібліотека, місце для перемовин, відпочинку, а також дитячий вагон чи зал для рухливих ігор.

Найбільш складним по організації і у той же час насиченим і різноманітним за надаваними послугами є подорож на туристсько-екскурсійному потязі дального слідування.

Люди, що купили путівки, переважно мешканці дного міста чи області, приходять на вокзал і розташовуються у туристському потязі у відповідності до номера вагона і місця, вказаного в посадковому талоні. Состав включає переважно дванадцять купейних вагонів, в одному з яких розташовується дирекція туристського потяга, і три вагони-ресторани. У вагонах створені усі умови для дальної подорожі: комфортні купе, бібліотека, настільні ігри, чай.

Залізничний круїз - туристська подорож на залізничному потязі по замкненому маршруту, з запланованими зупинками у дорозі слідування для проведення екскурсій. При здійсненні залізничного круїзу потяг використовують не лише як транспортний засіб, але і як пересувний готель.

Майбутнє залізничного туризму за кільцевими маршрутами. Перші потяги за такими маршрутами пішли у лютому 1981 року. В поїздках по цих маршрутах можуть брати участь мешканці не лише одного міста чи однієї області, як при подорожі по дальніх залізничних маршрутах, але і різних регіонів країни, що, безумовно, підвищує інтерес до них.

Туристи, що купили путівки у будь-якому регіоні країни, приїжджають у початковий пункт маршруту, розміщаються у комфортабельних готелях, мешкають там кілька днів, знайомляться з цими містами (по програмі), а потім сідають в туристсько-екскурсійний потяг, що йде по маршруту. Після подорожі вони повертаються на потязі у початковий пункт і роз’їжджаються додому.

Призначення потягів відбувається після укладення угоди і оплати усіх належних платежів.

Туристська фірма домовляється з відділенням дороги про надання составу на певний термін. Для цього пишуть лист на ім’я начальника пасажирської служби з проханням надання такого состава. На листі він дає погодження і вказує конкретні строки надання состава.

Слідування турпотяга з одного пункту екскурсійного обслуговування в інший, як правило, має здійснюватися у нічний час із зупинками лише для технічних потреб.

Після перерахування платежів, передбачених угодою, але не пізніше ніж за 20 днів до відправлення потяга дорога його відправлення дає адресну телеграму усім дорогам слідування і копії: туристській фірмі, що організує турподорож, головним управлінням Укрзалізниці: пасажирському, руху, лікувально-санітарному, підприємствам харчування.

У телеграмі повинна бути схема і розклад слідування потяга з вказанням часу і пункту передачі з дороги на дорогу, порядок і час подання состава в пункти посадки і приписки, а також пунктів додаткового постачання паливом і водою у путі слідування.

Зміна затвердженого розкладу, а також маршруту слідування і часу відправлення не допускається.

При призначенні спеціального потяга йому присвоюється назва, що відповідає початковому пункту відправлення і зберігається на усьому путі слідування. Трафарет з назвою потяга закріплюється на борту чи з внутрішньої сторони вікна.

Кількість працівників для обслуговування туристів на залізничних маршрутах туристсько-екскурсійних потягів визначають у відповідності з кількістю туристів.

Керівник маршруту зобов’язаний отримати з туристської організації і мати при собі наступні документи: посадові обов’язки працівника турпотяга, картку туристського маршруту, копію угоди на оренду вагонів, квитанцію про оплату проїзду, копію адресної телеграми, копію угод з приймаючими туристськими організаціями, а також калькуляції і програми обслуговування, копії телеграм приймаючих туристських організацій, що підтвердили приймання і обслуговування туристів даного потяга, адреси і номери телефонів приймаючих туристських організацій.

Бланки актів і звітності: акт про комісійне приймання состава,

акти на харчування,

акти на постільну білизну,

акти на культтовари і медикаменти,

бланк звіту,

копія угоди з підприємством вагонів-ресторанів,

бланки розташування туристів по вагонах,

бланки розкладу,

оголошення "Куточка туриста" (по кількості вагонів),

книгу відгуків чи бланки відгуків туристів (по кількості вагонів),

узгоджений і затверджений туристською організацією текст вступної бесіди,

рекламу, сувеніри, буклети, переносну бібліотечку.

Витяг з Правил перевезень пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України на виконання Закону України "Про залізничний транспорт" та Порядку обслуговування громадян залізничним транспортом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1997 р. N 252.

Терміни, які використовуються у Правилах, мають таке значення:

Бізнес-купе - спеціально обладнане у м'якому вагоні купе із місцем для лежання для однієї особи.

Бронювання місць - закріплення на підставі разового замовлення або договору певної кількості місць з відстрочкою реалізації замовнику на визначений термін.

Вагон безпересадковий - пасажирський вагон, який прямує до станції призначення з двома або більше поїздами без пересадки пасажирів.

Вагон зі змінним трафаретом - вагон у поїзді, обладнаний двома маршрутними дошками (трафаретами), продаж проїзних документів у який здійснюється не далі станції зміни трафарету і окремо від станції зміни трафарету. На першій вказується маршрут від станції відправлення поїзда до станції зміни трафарету, на другій - маршрут від станції зміни трафарету до станції призначення поїзда. У залежності від пасажиропотоку від станції відправлення (зміни трафарету) до певної станції призначення може виділятись не вагон, а визначена кількість місць.

Вагони пасажирські - вагони, призначені для перевезення пасажирів. До числа цих вагонів належать також поштові, багажні, вагони-ресторани, службово-технічні (службові, клуби, санітарні, випробувальні та вимірювальні, лабораторії, автомобілевози та інші спеціальні вагони пасажирського типу). Вагон пасажирський спеціальний - пасажирський вагон, який в установленому порядку призначений в рейс за замовленням будь-якої юридичної або фізичної особи для перевезення групи пасажирів, багажу чи вантажобагажу.

Вокзал - комплекс спеціальних споруд, приміщень, обладнання, призначений для обслуговування пасажирів, надання їм платних та безплатних послуг, у тому числі реалізації продуктів харчування, промислових та супутніх товарів, друкованої продукції тощо, управління рухом поїздів та розміщення персоналу.

До складу вокзального комплексу входять: посадкові платформи, пішохідні тунелі та мости, переходи через залізничні колії, багажні приміщення, частина прилеглої до споруди привокзальної площі.

Залежно від обсягів роботи з відправлення пасажирів вокзали бувають позакласні, 1, 2 та 3 класу. Зал очікування - спеціально обладнане приміщення вокзалу з місцями для сидіння, призначене для тимчасового перебування пасажирів, які очікують відправлення чи прибуття поїзда. Зал очікування підвищеного комфорту - зал очікування, у якому передбачені комфортні умови перебування.

Каса квиткова - спеціально обладнане приміщення для оформлення проїзду пасажирів та повернення платежів за невикористані проїзні документи.

Категорія вагона - різновидність вагонів для перевезення пасажирів залежно від їх облаштування, кількості місць у вагоні та умов проїзду. Вагони бувають: - 1, 2, 3 класу - з відкритими та закритими купе з місцями для сидіння; - міжобласні - без купе з місцями для сидіння; - загальні - з відкритими купе з місцями для сидіння; - плацкартні - з відкритими купе з місцями для лежання; - купейні - з окремими чотиримісними купе з місцями для лежання; - м'які - з окремими одномісними купе, двомісними (СВ), та тримісними купе з місцями для лежання; - фірмові - м'які, купейні, плацкартні та міжобласні вагони, що відповідають вимогам Положення про фірмові пасажирські поїзди та групи фірмових пасажирських вагонів, затвердженого Міністерством транспорту України; - підвищеного комфорту - м'які, купейні вагони пасажирських або швидких поїздів, вагони електро- та дизель-поїздів типової або спеціальної конструкції з наданням харчування, особливих мов та послуг тощо. Вагони можуть бути також комбінованими з купе різної категорії.

Керівник туристської групи - особа, що є представником суб'єкта туристичної діяльності і виступає від його імені, супроводжує туристів, забезпечує виконання умов договору про надання туристичних послуг, володіє фаховими знаннями про державу (місцевість) перебування і, як правило, мовою держави перебування або загальнозрозумілою там мовою.

Купе змішане - купе, в яке здійснено продаж проїзних документів для осіб, незалежно від статі (чоловічої, жіночої).

Купе сімейне - спеціально обладнане купе м'якого вагона з місцем для лежання для трьох осіб.

Купе чоловіче (жіноче) - купе, в яке здійснено продаж проїзних документів тільки для осіб чоловічої (жіночої) статі.

Нетарифний зупинковий пункт - роздільний або зупинковий пункт, закритий для приймання та видавання багажу.

Організована група пасажирів - належним чином зорганізована туристичною або будь-якою організацією чи фізичною особою кількість пасажирів, які здійснюють спільну поїздку поїздом за однаковими маршрутом і метою поїздки. Бувають дитячі, дорослі, змішані групи.

Пасажир - фізична особа, яка користується залізничним транспортом на підставі особистого проїзного документа або є членом організованої групи осіб, яка проїздить на підставі придбаного групового проїзного документа. Названі особи вважаються пасажирами з моменту придбання квитка на поїзд до моменту завершення поїздки. Пасажирами також вважаються особи, що здійснюють поїздку за посвідченням, якщо це передбачено законодавством України.

Пасажир транзитний - пасажир, що здійснює пересадки на станціях і має документи на виїзд з пунктів пересадки, оформлені в пункті першопочаткового відправлення.

Пасажирська будівля - будівля на станції, де відсутній вокзал, з приміщеннями, обладнаними для оформлення проїзних документів, багажних та вантажобагажних квитанцій, очікування поїзда.

Перевізник - юридична особа - власник або орендар вагона, який уклав договір на перевезення з пасажиром або відправником вантажобагажу або замовником організованої групи пасажирів.

Поїзд пасажирський - поїзд, сформований із вагонів, призначених для перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти. У залежності від швидкості поїзди можуть бути пасажирськими, швидкими, прискореними, швидкісними, високошвидкісними. Поїзд підвищеного комфорту - поїзд, сформований із вагонів, яким присвоєна категорія підвищеного комфорту. Поїзд спеціальний - поїзд, призначений в установленому порядку (за замовленням будь-якої юридичної чи фізичної особи) для перевезення груп пасажирів. Поїзди погоджені - поїзди, погоджені з пасажиром при оформленні проїзду з пересадками, якими пасажир прибував та від'їздив з пункту пересадки.

Послуга транспортна основна - перевезення пасажирів у загальному, міжобласному, плацкартному, м'якому, купейному, фірмовому, підвищеного комфорту та СВ вагонах у складі швидкого та пасажирського поїзда, приміських та місцевих поїздів, перевезення багажу, вантажобагажу у багажних вагонах.

Послуга додаткова - послуга, що надається громадянам під час оформлення проїзду, приймання багажу чи вантажобагажу, перебування в поїзді чи на вокзалі, під час повернення невикористаних проїзних та перевізних документів.

Проїзний документ - документ встановленого зразка, який посвідчує право пасажира на проїзд залізничним транспортом. Складовими вартості проїзного документа є: - плацкарта - частина вартості проїзду, змінювана залежно від категорії вагона, поїзда, що компенсує витрати на підготовку в рейс та обслуговування вагона; - квиток - частина вартості проїзду, змінювана залежно від категорії вагона та поїзда, що компенсує витрати на переміщення вагона.

До складових вартості проїзного документа включається також плата (збір), передбачена законодавством: податок на додану вартість, страховий збір, плата за продаж проїзного документа (комісійний збір). При оформленні проїзду із використанням автоматизованих систем, складові вартості проїзного документа мають шифри, встановлені технологічними процесами відповідних систем.

Види проїзних документів: повні, пільгові, безплатні; дитячі, групові; службові.

В приміських поїздах та місцевих поїздах без нумерації місць в вагонах проїзним документом є квиток.

Пряма плацкарта - додаткова послуга пасажиру, що надається в пункті першопочаткового відправлення з оформлення виїзду з пункту пересадки.

Пункт пасажирський зупинковий - пункт на перегоні, що не має колійного розвитку і призначений виключно для посадки та висадки пасажирів.

Пункт продажу проїзних документів - мережа залізничних квиткових кас, що здійснюють оформлення проїзду, повернення платежів за невикористані проїзні документи, об'єднаних спільним обліком та звітністю.

Резервування місць - виділення заздалегідь за заявками організацій, фізичних осіб місць з відстроченим оформленням проїзних документів.

Ручна поклажа - предмети або речі, які перевозяться разом з пасажирами. Ручна поклажа великогабаритна - ручна поклажа, розміри якої за сумою трьох вимірювань перевищують 180 см.

Сполучення пасажирське - перевезення пасажирів, багажу та вантажобагажу в пасажирських, швидких, швидкісних, високошвидкісних, фірмових поїздах, електро- та дизель-поїздах підвищеного комфорту між пунктами, розташованими: а) на мережі однієї залізниці - місцеве; б) на мережі двох та більше залізниць - пряме. Залежно від способів доставки пасажирів до місця призначення пасажирське сполучення поділяється на пересадкове та безпересадкове. Сполучення приміське - перевезення пасажирів приміськими і місцевими електро- та дизель-поїздами, поїздами, сформованими із класних вагонів з локомотивною тягою без нумерації місць у вагонах за приміськими тарифами.

Станція проміжна - будь-яка станція, розташована між початковою та кінцевою станціями маршруту прямування поїзда.

Тариф пасажирський - система цін, яка включає затверджені у встановленому порядку розміри плати за перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу, а також правила їх обчислення та застосування.

Трафарет - показник інформації на вагоні про маршрут його прямування.

Фірмовий поїзд - поїзд, сформований із вагонів, яким присвоєна категорія фірмових. До складу фірмового поїзда можуть включатись нефірмові вагони, і навпаки, до складу нефірмового поїзда можуть включатись фірмові вагони.

Права і обов’язки перевізника. Залізниця має забезпечувати своєчасність перевезення, безпеку і якісне обслуговування пасажирів на вокзалах і у потягах, своєчасність доставки і збереженість перевозимих вантажів.

Звичайно поняття якості є оціночним і тому посилатися на якість роботи перевізника можна лише у випадках здійснення ним грубого порушення, зокрема, при затриманні відправлення потяга на 3-4 години. Крім цього потрібно мати на увазі, що залізниця є джерелом підвищеної небезпеки і тому перевізник несе відповідальність за будь-яку шкоду, що заподіяна здоров’ю чи майну пасажира.

Залізниця зобов’язана надати пасажирам необхідну і достовірну інформацію про послуги, які вона надає.

Вказана інформація на залізничних станціях, на залізничних вокзалах, в потягах та в інших місцях обслуговування пасажирів включає наступне: перелік робіт і послуг, їх вартість, час відбуття і прибуття потягів, вартість перевезення пасажирів і перевезення багажу, ручної поклажі і вантажів, роботи і послуги при продажу проїзних документів, строки продажу проїзних документів, предмети і речі, що заборонено перевозити, предмети і речі, що заборонено зберігати, час роботи білетних і багажних кас, товарних контор, камер схову, розташування вокзальних приміщень, місць загального користування залізничних станцій, порядок надання місць у кімнатах тривалого відпочинку і в кімнатах матері і дитини, категорії громадян, яким відповідно до законодавства, надаються пільги і переваги, порядок обов’язкового і добровільного страхування, сервісні послуги, які входять до складу вартості проїзду у вагонах підвищеної комфортності, назва і юридична адреса залізниці, яка уповноважена приймати претензії.

Залізниця зобов’язана надати на запит користувачів послуг залізничного транспорту для ознайомлення Правила, а також правила перевезення пасажирів.

Розклад руху пасажирських потягів, у тому числі приміських, вказується на афішах і у довідниках. Про усі зміни у розкладі руху пасажирських потягів своєчасно оголошується на залізничних станціях і залізничних вокзалах.

Залізниця зобов’язана оформити видачу білетів за наявності вільних місць у потягах до вказаних пасажиром залізничних станцій призначення згідно з встановленим тарифом з урахуванням встановлених законодавством пільг і переваг для громадян певних категорій. При цьому пільги поширюються лише на оплату вартості проїзду таких громадян.

Комплекс прав перевізника є порівняно невеликим. Сюди входить право вимагати конкретної плати пасажирам за проїзд, а також право вимагати від пасажира дотримання правил перевезення.

Права і обов’язки пасажира. Для проїзду у потягах дального і місцевого слідування пасажири мають право: купувати проїзні документи на будь-який потяг і у будь-який вагон до вказаної ними залізничної станції, відкритої для здійснення операцій з перевезення пасажирів, провозити з собою одну дитину у віці 5 років, якщо він не займає окремого місця, а також дітей у віці від 5 до 10 років з оплатою у відповідності до тарифу, робити зупинки у дорозі з продовженням терміну дії проїзних документів не більше ніж на 10 діб, продовжувати термін дії проїзних документів у випадку хвороби у дорозі на час хвороби, що підтверджено документами лікувальних закладів, а у випадку ненадання пасажирам місць у потязі - на час до відправлення наступного потяга, в якому пасажирам будуть надані місця, виїжджати потягом, що відходить раніше того потяга, на який придбані проїзні документи з необхідною відміткою у залізничній квитковій касі, поновити дію проїзних документів на інший потяг за умови доплати вартості плацкарти внаслідок запізнення на потяг на протязі трьох годин чи внаслідок хвороби чи нещасного випадку на протязі трьох діб з моменту відправлення потяга, на який придбані проїзні документи, а у випадку відмови від поїздки отримати назад гроші у розмірі вартості проїзду за вирахуванням вартості плацкарти, переоформити проїзні документи для виїзду з першим попутним потягом, у якому будуть вільні місця, без вирахування додаткових платежів у випадку прибуття потяга, з яким курсує вагон безпересадочного сполучення, після відправлення потяга, погодженого для переприцепки такого вагона. Аналогічний порядок діє і для пасажирів, що їдуть з пересадкою у дорозі слідування і що мають проїзні документи, куплені у пункті початкового відправлення, на узгоджений потяг від залізничної станції пересадки, продовжити термін дії проїзних документів на потязі дального слідування і місцевого слідування при невикористанні вчасно безкоштовних чи пільгових проїзних документів.

Проїзд дітей у потягах дального і місцевого сполучення у віці до 10 років без супроводу дорослих не допускається, за виключенням учнів, що користують залізничним транспортом для того щоб добратися до школи.

При поверненні невикористаного проїзного документа на потяг дального чи місцевого сполучення у залізничну білетну касу пасажир має право: не пізніше ніж за 15 годин до відправлення потяга отримати назад гроші у розмірі вартості проїзду, що складається з вартості квита і вартості плацкарти, менше ніж за 15 годин, але не пізніше ніж за 4 години до отримання потяга отримати назад гроші у розмірі вартості квитка і 50% вартості плацкартм, менше ніж за 4 години до відправлення потяга отримати назад гроші у розмірі вартості білета, вартість плацкарти у такому випадку не повертається, отримати назад гроші при поверненні проїзних документів на зворотній виїзд у пункті його купівлі не пізніше ніж за 24 години до відправлення потяга, на який оформлено проїзний документ, - у розмірі вартості проїзду, при поверненні проїзного документа пізніше за вказаний термін, але до відправлення потяга - у розмірі вартості проїзду з вирахуванням вартості пллацкарти. При поверненні проїзних документів на зворотній виїзд у пункті зворотнього відправлення діє порядок, встанолвений даним пунктом.

Незалежно від терміну повернення проїзного документа до відправлення потяга гроші у розмірі вартості проїзду виплачуються у випадку відміни потяга, затримки відправлення потяга, ненадання вказаного в проїзному документі місця чи не погодження пасажира користуватися іншим місцем, хвороби пасажира. Утримання вартості проїзду при поверненні проїзного документа не відбувається при запізненні пасажира на узгоджений потяг у пункті пересадки, що відбулась з вини залізниці.

Отримати назад гроші у розмірі вартості проїзду з вирахуванням вартості плацкарти на неподолану пасажиром відстань при зупинці потяга у дорозі. Повернення суми відбувається у порядку, передбаченому правилами перевезення пасажирів. При припинені руху потяга у дорозі у зв’язку з перервою руху за обставин, що не залежать від залізниці, пасажиру повертають гроші у розмірі вартості проїзду по неподоланій ним відстані, а по обставинах, що залежать від залізниці, у розмірі вартості проїзду.

У випадку затримання відправлення потяга дального чи місцевого сполучення чи його запізнення на залізничну станцію призначення пасажир має право впродовж 45 пред’явити претензію про сплату штрафу. При цьому до вказаної претензії пасажир додаж проїзний документ.

Втрачені, зіпсовані пасажирами проїзні документи на потяги дального і місцевого сполучення не поновлюються, якщо їх відновлення чи ідентифікація не можуть бути здійснені залізницею, і заплачені за них гроші не повертаються. При наявності можливості відновити чи ідентифікувати вказані проїзні документи пасажиру для здійснення поїздки видається новий проїзний документ без оплати вартості проїзду. Відновлення прозниї документів відбувається лише у випадку втрати чи зіпсуття проїзних документів, оформлених на проїзд від і до українських залізниць. Повернення грошей по зіпсованих проїзних документах відбувається залізницею за наявності відмітки залізничної станції про час звернення пасажира у білетну касу.

Кожен пасажир має право займати за проїзді одне місце. За наявності вільних місць при придбанні проїзного документа пасажиру можуть бути надані додаткові місця з оплатою їх повної вартості.

Пасажир має право зайняти у дорозі вільне місце у вагоні більш високої категорії з дозволу начальника потяга (механіка-бригадира). У цьому випадку пасажир повинен заявити про свій намір начальнику потяга (механіку-бригадиру) через провідника вагона. При зайнятті місця у вагоні більш високої категорії пасажир сплачує різницю у вартості проїзду начальнику потяга (механіку-бригадиру).

У випадку неможливості надати пасажиру місце у вагоні у відповідності з його проїзним документом залізниця зобов’язана надати такому пасажиру за його згодою місце в іншому вагоні, у тому числі у вагоні більш високої категорії, без додаткової оплати. Якщо пасажиру надали з його згоди місце, вартість якого нижча вартості придбаного ним проїзного документа, пасажиру повертають різницю у вартості проїзду в порядку, що визначається правилами перевезення пасажирів.

Окрім цього, пасажири, як правило за окрему плату мають право отримувати додатковий пакет послуг. Зокрема, при потягах дального слідування і місцевого у вагонах з місцями для лежання пасажири за їх бажанням і за окрему плату забезпечуються комплектами постільної білизни, крім тих вагонів, де вартість постільної білизни включена у вартість проїзду. В пасажирських потягах з вагонами підвищеної комфортності пасажирам надається платне сервісне обслуговування, вартість якого включається у вартість вартості проїзду. При цьому пасажирам, що мають право на безкоштовний проїзд у вагонах з двомісними купе і у вагонах з чотиримісними купе, таке сервісне обслуговування надається за умови внесення відповідної плати за комплекс сервісних послуг.

У потягах далекого і місцевого сполучення пасажири за окрему плату забезпечуються харчуванням у вагонах-ресторанах чи у вагонах-кафе (за наявності їх у составах вказаних потягів).

Пасажир має право відмовитися від проїзду у випадку затримання відправки потяга. При цьому залізниця повертає пасажиру гроші у розмірі проїздної плати.

Для проїзду в поїзді пасажир зобов’язаний придбати проїзний білет для разової поїздки туди і назад або абонементний білет встановленої форми, або проїзний білет на потягах дального сполучення. Порушення пасажиром даного зобов’язання призводить до недійсності угоду перевезення. Приміський квиток для разової поїздки туди є дійсним на одну поїздку туди у відповідності з датою, вказаною у ньому. На проїзд у зворотньому напрямі білет є дійсним впродовж однієї доби, не враховуючи дня продажу, а також загальновихідних і святкових днів. Якщо термін дії приміського білета закінчується у дорозі, білет є дійсним до прибуття пасажира на залізничну станцію призначення.

Пасажир зобов’язаний дотримуватися правил внутрішнього розпорядку на поїздах далекого сполучення і приміського сполучення. Наприклад, в пасажирських вагонах поїздів дального і приміського сполучення куріння дозволяється лише у встановлених для цього місцях. У вагонах приміських поїздів, у тому числі у тамбурах, куріння забороняється. У випадку порушення правил пасажир може бути видалений з поїзда без повернення йому грошей, заплачених за проїзд.

Залізничні і органи правопорядку мають право видалити пасажира з поїзда у випадках, встановлених правилами. Особи, що мають право на видеління пасажира з поїзда, є такі:

а) працівники органів внутрішніх справ - якщо при посадці в поїзд чи у дорозі пасажир перебуває у стані алкогольного сп’яніння або порушує правила проїзду і громадський порядок, розпиває спиртні напої, заважає спокою інших пасажирів. При цьому гроші у розмірі вартості проїзду за непрослідувану відстань і вартість перевезення багажу пасажирові не повертають;

б) лікувально-медичний персонал - якщо він перебуває у хворобливому стані, що порушує спокій оточуючих, і при цьому немає можливості розмістити його окремо. Пасажир видаляється з поїзда лише на тій залізничній станції, де є відповідні лікувально-медичні заклади. В такому випадку начальник залізничної станції за бажанням пасажира забезпечує повернення йому грошей у розмірі вартості проїзду за непрослідувану відстань з вирахуванням вартості плацкарти або робить відмітку про зупинку і продовження терміну дії проїзного документа.

Відповідальність сторін. Залізниця несе майнову відповідальність за шкоду, причинену життю і здоров’ю пасажира, у відповідності до законодавства.

За затримання відправлення потяга чи за запізненння потяга на залізничну станцію призначення, за виключенням перевезень у приміському напрямі, залізниця сплачує пасажирові штраф у розмірі трьох процентів вартості проїзду за кожну годину затримання, але не більше ніж у розмірі вартості проїзду, якщо не доведе, що затримання чи запізнення поїзда сталися внаслідок дії невстановленої сили, уникнення загрози життю і здоров’ю людини, несправності пасажирських засобів чи інші незалежні від залізниці причини. Порядок сплати штрафу визначається правилами надання послуг з перевезення пасажирів, а також вантажів, багажу, вантажлбагажу для особистих потреб на залізничному транспорті.

Пасажир несе відповідальність перед залізницею лише у випадку нанесення їй шкоди. Зокрема, це може бути ушкодження вагону, в якому їде пасажир. Крім, відповідальність наступає і коли пасажир перевозить забороненні до перевезення речі. Окремі дії пасажирів можуть внаслідок крім цивільної відповідальності привнести і інші форми відповідальності, зокрема, адміністративну чи кримінальну.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.013 сек.)