АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Повітряним транспортом здійснюють як внутрішні так і міжнародні перевезення пасажирів і туристів

Читайте также:
  1. АВТОБУСНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ У ТУРИЗМІ
  2. Амілоїдоз внутрішніх органів
  3. Банківські гарантії в міжнародній торгівлі
  4. Внутрішні команди MS-DOS
  5. Внутрішні підрозділи кожного із розділів
  6. Г) зовнішні і внутрішні органи контролю.
  7. Долікарська медична допомога при внутрішніх кровотечах
  8. ЗАКОНОДАВЧІ АКТИ ТА МІЖНАРОДНІ УГОДИ
  9. Запрошуємо Вас взяти участь в І Міжнародній науково-практичній конференції
  10. І. Виплати, які здійснюються у грошовій формі
  11. Кабінет Міністрів України вправі укладати міжнародні договори лише після отримання спеціальних повноважень.
  12. ЛЕКЦІЯ 8: ОРГАНИ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Міжнародним вважається перевезення, коли незалежно від того, була чи не була перерва у перевезенні пасажирів, пункти відправлення і призначення розташовані чи на території двох держав, чи на території однієї держави, якщо передбачена зупинка на території іншої держави.

Міжнародне повітряне перевезення не обов’язково повинне виконуватися лише міжнародним рейсом. Наприклад, пасажир рухається з Ларнаки на острові Кіпр у Київ з пересадкою в Одесі. З Ларнаки в Одесу пасажир може летіти міжнародним рейсом, а з Одеси у Київ – внутрішнім. Але через те, що у квитку була передбачена пересадка в Одесі, все перевезення вважається міжнародним.

Характер міжнародного перевезення визначає низку важливих особливостей, що відрізняють його від внутрішнього перевезення. Угода міжнародного перевезення не залежить від форми документу на перевезення, на якому він оформлений. Допустимо, що пасажиру, що слідує з Одеси в Варну, оформлять білет внутрішнього зразка. Це буде лише порушенням правил оформлення перевізних документів, але характер перевезення від цього не змінитьсяю І навпаки, внутрішнє перевезення не стане міжнародним від того, що іноземному громадянину в будь-якій агенції оформлять, наприклад, авіабілет міжнародного зразка на рейс Харків-Київ.

Угода міжнародного повітряного перевезення не змінює свого характеру, якщо воно здійснене кількома авіатранспортними підприємвтами і навіть якщо одне з них виконало свою частину перевезення повністю в межах однієї держави.

Наприклад, у Будапешті пасажиру оформили квиток на рейс Будапешт-Львів-Київ-Будапешт. Українська національна авіакомпанія Авіалінії України виконує перевезення лише на ділянці Львів-Київ. Оскільки усе перевезення розглядається як єдина операція, то і перевезення на ділянці Львів-Київ буде вважатися міжнародним.

Сторонами угоди про міжнародне перевезення є: повітряно-транспортне підприємство, яке бере зобов’язання перевезти пасажира по заявленому маршруту між іноземними державами, і пасажир, який уклав угоду і зобов’язався оплатити це перевезення. Авіатранспортне підприємство, яке продало квиток, але не бере участі в перевезенні, стороною угоди перевезення не є.

У цілому за змістом угода про міжнародне перевезення співпадає з положеннями угоди про перевезення, які діють на внутрішніх авіалініях.

З 1935 року за короткий термін повітряний транспорт зв’язав світ, дозволив мільйонам іноземців побачити один одного, зробив можливим відпочинок на далеких островах, організацію міжнародних заходів і відкрив нові горизонти мільйонам людей.

У минулому авіалінії класифікували як місцеві, регіональні, національні і міжнародні. Зараз їх класифікують за річним оборотом. Найбільш крупні авіаперевізники мають оборот, що перевищує 1 мільярд доларів США, національні перевізники від 100 мільйонів до 1 мільярда, великі регіональні від 10 мільйонів до 100 мільйонів, середні – менше 10 мільйонів доларів США.

Міжнародні авіаційні організації. Дві міжнародні авіаційні організації мають свої штаб-квартири у канадському Монреалі і займаються координацією авіаліній і безпекою польотів – Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО) і Міжнародна організація повітряного транспорту (ІАТА). ІКАО – міжурядова організація, ІАТА – асоціація авіакомпаній. ІКАО займається повітряною навігацією, безпекою повітряного транспорту і координацією льотних служб. Вона фінансується урядами країн-учасників.

Комп’ютерні системи резервування. Майже повсюдно діють комп’ютерні системи резервування. Авіакомпанії, готелі і фірми з аренди автомобілів платять внесок для включення у бази даних цих систем. Окрім власне резервування білетів, комп’ютерні системи дозволяють авіакомпаніям вводити дані про розклад польотів, а також різну інформацію про вільні місця і обладнання.

Міжнародні авіалінії і готелі. Сьогодні існує тісна взаємозалежність між авіалініями і готелями, особливо тими, що обслуговують міжнародні авіалінії. Авіалінії хочуть бути впевненими у тому, що їх пасажири будуть розміщені у містах, які вони обслуговують. Авіалінії оплачують готелі і візи. Окремі готелі належать авіакомпаніям, які купили їх через фінансові причини. Фінансова корпорація Allegis, яка включає у себе авіакомпанію United Airlines, аренду автомобілів - Hertz, готелі Hilton і Westin, є гігансткьим транспортним концерном. Комп’ютери об’єднують готелі, контори з аренди автомобілів і авіакомпанію. Проте покупці вважають, що літають United Airlines, арендують машину у Hertz, і живуть в готелях, якими управляє Allegis.

Авіація поділяється на транспортну авіацію (повітряні первезення) і авіацію загального призначення. До складу транспортної авіації входять компанії, що здійснюють перевезення пасажирів, вантажів і пошти. Авіація загального призначення забезпечує як загальноприйняті, так і спеціальні послуги і може бути розділена на шість категорій. 1) Повітряне таксі, яке діє як чартери. Це можуть бути спеціальні літаки в аеропортах; 2) Літаки, що належать підприємствам і фірмам для перевезення виробничого персоналу; 3) Приватні літаки для бізнесу і подорожей; 4) Спортивні літаки.

Реєстрація і обмеження перевезень. Пасажир зобов’язаний прибути на місце реєстрації завчасно до відправлення рейсу, щоб забезпечити проходження необхідних формальностей не пізніше часу, вказаного перевізником. Якщо пасажир не зміг прибути до вказаного часу, а також має неточні документи і не готовий до поїздки, то перевізник має право анулювати місце, зарезервоване для нього і не зобов’язаний затримувати політ. При цьому перевізник не несе відповідальності перед пасажиром за понесені збитки. За правилами безпеки рейс затримують лише у випадку, якщо пасажир здав багаж, а на борту літака його немає. У більшості країн реєстрація в аеропортах пасажирів першого і бізнес-класу відбувається окремо від інших пасажирів.

Перевізник має право відмовити у перевезенні пасажира і його багажу з причин безпеки, а також якщо пасажир завдає своєю поведінкою, розумовим чи фізичним станом дискомфорт для інших пасажирів. Відмова у здійсненні перевезення відбувається і в таких випадках: порушення інструкцій і правил, встановлених перевізником, відмова підкорятися службам безпеки та іншим службам, коли особа пасажира не задокументована належним чином, якщо квиток на перевезення придбаний незаконно або є підробленим.

Пасажиру забороняється перевозити в якості багажу предмети, які піддають небезпеці пасажирів літака чи їх майно на борту літака, предмети, перевезення яких заборонене діючими законами і правилами країн відправки, прибуття чи транзиту, інші предмети у відповідності з правилами. Перевізник може відмовити у перевезенні зареєстрованого багажу, якщо він не запакований відповідним чином, що порушує правила безпеки польотів.

Перевізник з причин дотримання безпеки (з дозволу пасажира) може здійснювати огляд багажу, обшукати багаж за відсутності пасажира, якщо пасажир не може бути при цьому присутнім. Якщо пасажир не погоджується з цією вимогою, то перевізник може відмовити у доставці пасажира чи багажу. Якщо перевізник приймає і реєструє багаж, то він бере на себе зобов’язання його охороняти і відправити тим же рейсом, яким слідує пасажир. Після прибуття у пункт призначення пасажир представляє багажну ідентифікаційну бірку і квитанцію і отримує багаж. У випадку втрати бірки чи квитанції перевізник вручить пасажиру його багаж після пред’явлення прав на нього і сплати додаткових витрат по ідентифікації.

Рівень сервісу і комфорту залежить від класу авіакоманії, напряму, традицій перевізника, тарифів, тривалості польоту і т.д.

Однією зі складових комфорту є тип пасажирського крісла і відстань між ними, наявність вмонтованого столика, попільнички, сміттєзбірника і ін. У низці випадків таке крісло легко трансформується в вигідне ліжко чи може набрати оптимальний кут релаксації (повного відпочинку).

На дальніх маршрутах у першому і бізнес-класі у крісло вмонтована система радіотрансляції з індивідуальними навушниками, котрі налаштовуються на музичну програму чи на канал “тиші”, тобто виключається шум двигуна. У ряді випадків у крісла вмонтовані портативні телевізори. На літаках деяких авіакомпаній у першому і бізнес-класі є індивідуальні телефони супутникового зв’язку, котрими можна користуватися, маючи кредитну картку. Такими телефонами обладнані більше 70% американських авіаліній.

Лідером повної телефонізації усіх власних міжнародних рейсів є авіакомпанія SAS. Проте практично усі авіакомпанії забороняють пасажирам користуватися на борту літака мобільними телефонами, бо це загрожує безпеці авіапольотів. У Німеччині заборонено також використання у польоті портативних програвачів компакт-дисків.

На борту літака є також можливість відправити факс, телеграму на землю. Така система (GTE-Airfone) дозволяє також підтримувати зв’язок з іншими літаками. Є можливість користуватися комп’ютером, а також іншою оргтехнікою.

Як вважається, особливим рівнем комфорту відрізняється авіакомпанія Air France, де крім вказаних атрибутів комфорту велика увага приділяється харчуванню, яке можна замовити під час купівлі авіаквитка (дієтичне, вегетаріанське, кошерне, харчування з морепродуктів, харчування з національних кухонь, спеціальне харчування для дітей та ін.).

Гаряче харчування на трансконтинентальних рейсах подають кожні чотири години. Якщо тривалість польоту більша трьох годин, то подають гаряче харчування не менше ніж з 3-4 перс-мен, а також чай, кава, соки. Для приготування харчування використовують міцні, термостійкі уніфіковані платистикові прибори і упаковки, до дозволяють робити швидкий мікрохвильовий розігрів. Для дітей на борту літаків цієї авіакомпанії діє спеціальна програма “Голуба планета” (Planeta blue), що передбачає їх розваги і харчування.

Окремі авіакомпанії використовують нетрадиційні послуги: харчування з використанням особливих не одноразових столових приборів, необмежений вибір спиртних напоїв, постійно відкритий бар, кухня для гурманів, індивідуальні тапочки, сувеніри, подарунки, а також мають в аеропортах свої термінали для автобусів, що виконують трансфер безкоштовно.

Для комплексного обслуговування пасажирів бізнес-туризму авіакомпанія (British Airways, Lufthansa, Air France, Austrian Airlines та ін.) вводять особливий режим обслуговування за принципом елітних класів: Concorde class, First class, Club World, Club Europe class. Shuttle Service та ін. Тут передбачено харчування на замовлення, надання різноманітного зв’язку, оргтехніки, комп’ютерів, електронних розваг. Для таких пасажирів передбачені зали VIP, прискорення митних формальностей, додатковий (до 10 кг) безоплатний багаж і його швидка доставка, швидкісний трансфер, реєстрація за допомогою телефона та ін.

Важливими атрибутами комфорту також є рівень шуму і вібрації у салоні літака, наявність спеціальних відсіків для ручного багажу, кваліфікація обслуговуючого персоналу та ін.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)