АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Львів – 2010. Зав. кафедри_________________________професор Волошин І.М

Читайте также:
  1. Дубравська Д.М. Основи психології. Навч. Посібник — Львів; Світ, 2001. — 548 с.
  2. Львів – 2010
  3. Яка роль братських шкіл у розвитку культури в Україні? Коли були створені Львівська та Київська братські школи. Хто був першим ректором останньої?

Зав. кафедри_________________________професор Волошин І.М.

 

Львів – 2010


 

1. Історія виникнення системи прокату автомобілів

2. Послуга rent-a-car

3. Прокат автомобілів в Україні

4. Компанія Hertz

5. Туристський продукт і прокат автомобілів

 

Двадцяте століття стало століттям автомобіля. Були винайдені конструкції автомобілів і, головне, технологія їх масового виробництва, що дозволило знизити ціну окремого автомобіля і зробити його доступним для більшості населення у розвинених країнах. Створено потужні корпорації з виробництва автомобілів різних типів (Ford Motor Company - в 1903 р., General Motors Corporation в 1908 р. і Chrysler Corporation в 1925 р.). Форд першим у світі використав конвеєр для складання автомобіля, і у 1908 р. була випущена перша модель легкового автомобіля "Форд-Т". Цей автомобіль здобув неймовірної популярності серед покупців і за останні 20 років був розтиражований у кількості 15 мільйонів екземплярів.

До кінця двадцятого століття автомобільна промисловість зайняла провідне місце в економіці багатьох держав, показник кількості автомобілів у розрахунку на одного жителя став одним з найважливіших показників для оцінки економічної могутності країн. Автомобіль назавжди увійшов у стиль життя людей, став предметом щоденної необхідності. Частина людей отримує щире і ні з чим не зрівняне задоволення від власне процесу керування автомобілем, для інших - це предмет обожнювання, а для більшості - щоденний звичний засіб пересування. У багатьох американських містах немає тротуарів для пішоходів, слабо розвинутий громадський транспорт, не маючи автомобіля, неможливо влаштуватися на роботу. Рівень розвитку автомобілебудівної промисловості визначає рівень економіки багатьох країн. У цій галузі створено мільйони місць праці, вона дає потужну податкову базу і генерує бюджетам країн солідні доходи.

Автомобіль - не розкіш, а засіб пересування. Цей вислів нам приніс з Америки популярний радянський письменник, що відвідав цю країну у час розквіту автомобілебудування і автомобіля Форд-Т. Він вклав цей вислів в уста Остапа Бендера, і кожен у країні, де читають, буде знати, що десь це є можливим.

У цивілізованій країні саме з цією метою у щоденному житті людина має у користуванні особистий чи службовий автомобіль. Тому, відправляючись у подорож (ділову чи на відпочинок) в іншу місцевість, країну чи на інший континент і не маючи можливості взяти з собою власний автомобіль, люди, які звикли використовувати автомобіль, відчувають себе некомфортно. Для мандрівника автомобіль є не лише засобом пересування, але й засобом пізнання світу і знайомства з туристськими ресурсами, він розширює можливості і дозволяє долати великі відстані. Але не багато ентузіастів їде у власному автомобілі на інший кінець світу, на інший континент, в іншу країну чи регіон. Це, можливо, втомлює, є небезпечним, досить далеко, є і інші фактори, що змушують туриста вибирати інший спосіб пересування і дестинацію.

З розвитком туризму розвиваються і нові послуги, що дозволяють мандрівникові не поступатися від звичного стилю життя при виїзді в іншу місцевість чи країну.

Послуга прокату автомобіля була придумана у США і спочатку називалась як Drive-Ur-Self. Аналогічну назву мала і компанія, заснована Джоном Деніелом Герцом в Чікаго в 1918 р. Суть і призначення послуги - задоволення потреби людини у використанні автомобіля в іншому населеному пункті: автомобіль надавався напрокат (у тимчасове використання) відвідувачу (гостю, туристу) на короткий час - день, тиждень, місяць, який турист перебуває в даній місцевості. Ця послуга дозволяє людині дотримуватися звичного стилю життя, розширює його можливості у пересуванні, не зв’язує необхідністю користати з послуг громадського транспорту, дає можливість демонструвати власну індивідуальність і задовольняти потребу у світопізнанні.

Індустрія прокату автомобілів зайняла своє місце поряд з іншими видами послуг, що є компонентами туристського продукту. Найбільшого поширення набула послуга прокату легкових автомобілів. Ця послуга передовсім призначена для індивідуальних туристів, бо масові туристи, що складають групи, як правило, користуються автбусами для трансферу чи екскурсійних програм і не часто беруть прокатний автомобіль, хоча це не виключається і послуга пропонується всім. Послуга прокату автомобілів передбачає надання мандрівнику на термін його візиту індивідуального транспортного засобу з водієм чи для самостійного керування.

Автомобілі з водієм limousin service переважно надаються готелями своїм клієнтам. Цей вид послуги використовують у тому випадку, коли правила дорожнього руху значно відрізняються від аналогічних правил країни чи населеного пункту постійного проживання гостя, наприклад лівосторонній рух, і керування автомобілем вимагає певних навичок або мета подорожі не дозволяє керувати автомобілем самому гостю, наприклад сафарі. Проте багато автолюбителів, які активно користуються автомобілем, віддають перевагу брати автомобіль без водія. Деякі водії досить легко пристосовуються до водіння машини на територіях з іншим напрямком руху. Використання автомобіля, взятого напрокат, - не лише активна корисна послуга, але і послуга, що дозволяє клієнту отримати задоволення і розширити можливості відпочинку, задоволення, світопізнання і ділової діяльності.

Послугами прокату автомобілів широко користуються бізнесмени, туристи, мандрівники, тобто індивідууми, чиє життя нерозривно і звично пов’язане з активним пересуванням. Прибувши з іншої місцевості (країни, континенту) з допомогою засобу дального перевезення, мандрівник відразу отримує можливість прокату автомобіля. Цей важливий факт визначає місце надання послуги, тобто автомобіля - пункт прибуття клієнта - і є одним з головних принципів прокатної справи. Тому прокатні агентства і станції розташовані у першу чергу в аеропортах, на залізничних вокзалах, морських і річкових терміналах. Наприклад, зі 1400 станцій фірми Герц в США 500 розташовані в аеропортах, а власне стійки обслуговування - у залах прибуття пасажирів. Створена розгалужена резервування автомобілів і, як правило, клієнт замовляє прокат автомобіля заздалегідь, а після прибуття не витрачає час на її замовлення, а отримує її у агента терміново. Агент зустрічає клієнта і вручає йому ключі від автомобіля.

Послуга прокату автомобілів включає в себе багато компонентів: систему автоматизованого бронювання, службу утримання і технічного обслуговування широкого парку автомобілів, організації прокатних станцій і агентств обслуговування клієнтів (видачі і приймання автомобілів, розрахунків за послуги), службу асістанс і систему страхування клієнтів, власне автомобілів і відповідальності за ризики третіх осію (автогромадянської відповідальності). Клієнти прокатної системи отримують широкий супутній сервіс, наприклад значну кількість дорожньої і туристської інформації, аж до системи навігації руху.

Власне ідея прокату автомобілів - є чисто американським винаходом і, скоріше за все, на початку епохи автомобіля не могла повністю ровинутися ніде, крім як у США. Вона була практично реалізована в США в 1918 р. і цей вид сервісу тільки там активно існував більше 30 років. На європейському континенті і в інших регіонах світу прокат автомобілів отримав поширення лише після Другої світової війни. Послуга прокату автомобілів набула такої великої популярності серед подорожуючих, що сьогодні індустрія прокату автомобілів представляє собою гігантську мережу станцій прокату і обслуговування у всьому світі. Ця власне туристська послуга - невід’ємна частина туристського продукту у будь-якому туристському центрі, це крупний і прибутковий бізнес. Компанії, що здійснюють прокат автомобілів, є найбільшими транснаціональними корпораціями. Напрокат можна взяти легкові автомобілі різних типорозмірів і марок, каравани, причепи і кемпери, міні-автобуси, туристські автобуси, вантажні автомобілі.

Послуга прокату автомобіля назавжди увійшла у сферу туризму і стала звичайною додатковою послугою туроператорів і туристських агентств, які укладають угоди з місцевою компанією чи транснаціональною компанією на умовах агентської винагороди. Заказ здійснюється на етапі формування туру і резервування туристських послуг в туристському агентстві, проте частина туристів звертаються у контори прокату безпосередньо на місці самостійно, наприклад, спонтанно об’єднуючись у невеликі групи. В будь-якому туристському каталозі, крім власне опису туру і його вартості, наведені відомості про послугу прокату автомобіля. Найбільшим попитом послуга прокату автомобіля користується серед туристів-індивідуалів, які мандрують невеликими групами чи родинами, а також у повторних туристів. Це в першу чергу характерно для відомих курортів Італії, Іспанії, Туреччини, Кіпру, Мальорки і Канарських островів. Попереднє бронювання вважається бажаним особливо у сезон, бо у тому місці, де буде відпочивати турист у конкретний момент, може не виявитися вільних автомобілів чи не буде автомобіля саме цього виробника чи моделі, яку би хотів отримати клієнт. Звернення до маловідомих прокатних фірм може виявитися дешевшим, але тут великим є ризик отримати стару несправну машину, яка принесе клієнту не задоволення, а проблеми.

Серед крупних компаній у сфері прокату автомобілів потрібно згадати Hertz, Avis, Eurocar, Budget, Thrifty, Ansa, Sixt та багато інших. У кожній країні є багато малих національних компаній.

Взяти на прокат автомобіль можна як мінімум у трьох типах прокатних агентств: транснаціональних мережах, середніх (а також малих і мікроскопічних) фірмах і насамкінець у бюро, що належать авіакомпаніям чи тісно з ними співпрацюють.

Транснаціональні компанії з прокату автомобілів: Hertz, Avis, Budget Car, Eurodollar і найбільше у Європі агентство Eurocar забезпечують сервіс міжнародного рівня. Наприклад, вони дозволяють брати автомобіль на прокат в одному місті, а здати - в іншому чи в іншій країні. Міжнародні авіакомпанії включають прокат автомобілів зі скидкою як додаткову послугу для пасажирів.

Мінімальний вік, від якого можна брати автомобіль на прокат, у більшості європейських держав складає 21-23 років, звичайно, за наявності водійського посвідчення. В деяких країнах (Італія, Іспанія, Греція) достатньо широко поширеним є прокат мотоциклів і мопедів.

Вартість оренди автомобіля залежить від місця, фірми, марки автомобіля, умов оренди.

Найдорожчим у Європі прокат автомобілів є у Скандинавських країнах. В Швеції, наприклад, седан середніх розмірів від міжнародної мережі, якщо брати напрокат на короткий термін, обходиться по 110 доларів на добу. Малолітражний автомобіль в національній прокатній мережі Happy Rental чи малому місцевому агентстві, у залежності від пробігу, обійдеться у 40-50 доларів, а найменші автомобілі - по 30 доларів на добу.

В Німеччині оренда автомобіля через авіакомпанію Люфтганза при купівлі авіабілета коштує від 25 доларів на добу, якщо автомобіль орендується на термін місяць і більше. В крупних прокатних компаніях Єврокар чи Автоханза здають на прокат автомобілі типу Опель Корса на вихідні приблизно за 60 доларів.

Ціна прокату може коливатися у залежності від автомобіля, терміну оренди, пори року, робочих чи вихідних днів, курсу валюти і таке інше.

Лідером і піонером з 1918 року у прокаті автомобілів є компанія Герц, яка сьогодні є лідером в усьому світі, як за кількістю станцій прокату, так і за кількістю автомобілів, що перебуває у цій системі обслуговування.

Піонер індустрії прокату автомобілів 22-річний Волтер Якобс у вересні 1918 року відкрив нову компанію у Чікаго на Сауз Мічіган Авеню. Початок діяльності компанії пов’язаний з купівлею десяти вживаних легкових автомобілів Форд-Т, які відремонтували, заново пофарбували і запропонували клієнтам у короткострокову оренду. Така ідея сподобалась американцям і через п’ять років капітал компанії складав один мільйон доларів.

В 1923 році компаньйоном Якобса став Джон Герц, на той час президент Єлов Кеб енд Єлов Трак енд коач Манюфекчурінг компані (таксі, вантажні таксі і виробництво автобусів). Нова компанія отримала назву Hertz Drive-Ur-Self system. Проте головні ідеї управління компанією були прийняті за системою, запропонованою Волтером Якобсом. У 1926 р. компанія перейшла у власніть Дженерал Моторс Корпорейшн. У 1953 р. пакет акцій Герц у компанії Дженерал Моторс Корпорейшн викупила компанія Омнібус Корпорейшн і ця компанія зосередилась у своїй діяльності виключно на прокаті легкових і вантажних автомобілів. Лише згодом вона була перейменована у Зе Герц Корпорейшн. Засновник корпорації Волтер Якобс отримав посаду президента і займав її до 1960 року. В 1954 році до складу компанії увійшла фірма Метрополітан Дістрібюторс, яка була піонером оренди вантажних автомобілів у США в час першої світової війни. Глава компанії зайняв посаду заступника голови Ради директорів компанії Герц, а після 1960 р. став головою ради директорів.

У 1985 році до компанії Герц приєднали компанія ЮАЛ і в 1987 році організували спільний менеджмент з компанією Парк Рідж Корпорейшн (створена Форд мотор компані). У 1988 р. компанією Вольво Нос Амеріка корпорейшн разом з компаніями Форд і Герц інвестували свої капітали у фірму Парк Рідж корпорейшн, яка у 1997 р. повністю увійшла до складу Герц корпорейшн. У 1994 р. компанія Герц оголосила про власну самостійність.

Сьогодні Герц пропонує сучасні моделі автомобілів у 150 країніх світу у 7000 пунктах прокату і складається з чотирьох підрозділів: Car Rental - система станцій і агентських пунктів обслуговування клієнтів на місцях; Local Edition - забезпечення системи обслуговування клієнтів на місцях; Equipment Rent Corporation - забезпечення утримання парку автомобілів та іншого технічного обладнання; Claim Management Corporation - забезпечення функціонування системи агентської мережі, системи страхування і взаєморозрахунків; Technologies, Inc - забезпечення систем телекомунікації та інформаційного сервісу, включно з системами резервування, автоматизованих комп’ютерних систем.

Герц є лідером в інноваційній політиці індустрії прокату автомобілів. Саме ця компанія розробила і реалізувала на практиці багато принципово нових елементів технології прокату автомобілів, які забезпечили фантастичний успіх у її діяльності.

Автомобіль надається клієнтові у спеціальному агентстві чи на станції, що розташована максимально близько до тієї точки, де ця послуга буде потрібна. Спочатку пункти прокату розташовували у підземних вуличних гаражах, але пізніше була запропонована політика створення спеціальних станцій, розташованих по всій країні, максимально наближених до споживача, тобто до місць прибуття потенційних клієнтів. Автомобіль надається кллієнту з повним баком палива, при здачі автомобіля клієнт повинен заправити автомобіль або заплатити. Плата за оренду автомобіля розраховується за час використання, пробіг не враховується.

Максимальне задоволення потреб клієнта і надання широкого спектру сервісу. Станції прокату пропонують своїм клієнтам автомобілі найрізноманітніших типів, розмірів, марок і моделей, на будь-який смак і потреби клієнта. Усі автомобілі перебувають у повній справності і чистоті, укомплектовані сервокермом, антиблокувальною гальмівною системою, кондиціонерами, автоматичною коробкою передач, дзеркалами нічного і денного огляду, радіоприймачем з магнітофоном, системами і агрегатами безпеки, системою позиціонування.

Компанією розроблено і застосовується метод надання комбінованої послуги флай-драйв, яка передбачає включення послуги прокату автомобіля в пакет туристських послуг перевезення. Клієнтам пропонують пакет перевезення по типу авіапереліт+автомобіль на прокат в аеропорту прибуття в одному квитку. Ця послуга в одному пакеті є дешевшою, ніж ті ж послуги, оплачені окремо. Далі цей метод розширили і застосували для залізничних рейл-драйв і морських сі-драйв перевезень.

За послуги прокату автомобілів клієнт розраховується за допомогою кредитної картки відомої платіжної системи. Приймаються кредитні карти таких міжнародних платіжних систем: Hertz Charge Card, AMEX, Optima, VISA, Air Plus, Master Card, Amoco Torch, JCB, Discover Card, Novus, Carte Blanche, JAL, Air Travel, Lufthansa, Movenpick, PHH, Dinners Club. У кожній країні є угода з яким-небудь національним банком, що емітує карти цих систем.

Герц була піонером в технології розрахунків за послуги прокату за допомогою кредитних карт. Ще у 1926 році Якобс і Герц, засновники компанії, висунули ідею розрахунків за послуги прокату автомобілів за допомогою кредитних карт і стали ініціаторами першої національної асоціації The American Drive-ur-self Association в Чікаго. Як тільки були засвоєні банківські технології на основі пластикових карт, була відразу створена національна платіжна система National Credential, яка пізніше трансформувалася у платіжну систему Hertz International AUTO-matic Charge Card у 1959 р.

Це не лише спосіб безготівкових розрахунків, але і метод страхування на випадок непередбачених обставин, що не потрапили у перелік звичайних страхових випадків. Якщо клієнт винаймає автомобіль на готівку чи дорожні чеки, потрібно вносити заставу, який дорівнює вартості автомобіля. Якщо розрахунок проводиться за допомогою кредитної карти, то застава не потрібна, якщо клієнт має достатнє забезпечення на рахунку. Компанія блокує заставну суму на картковому рахунку клієнта, тим самим гарантуючи свою безпеку. Сума, яку потрібно оплатити, знімається з карткового рахунку під час взяття автомобіля напрокат. Можливою є доплата за запізнення, дозаправлення паливом.

Кредитні карти відомих платіжних систем видаються банками лише надійним клієнтам, що мають рахунок і достатньо коштів на ньому, а також позитивну кредитну історію. Автомобіль є досить дорогою річчю сам по собі, крім того, він є джерелом підвищеної небезпеки, у процесі його експлуатації може статися ДТП. Контракт на прокат передбачає матеріальну відповідальність клієнта за наслідки такої події.

Для залучення клієнтів компанія розробила і реалізувала систему інформації на базі добре впізнаваного товарного знаку компанії, системи емблем і символів, чітких і завжди однакових методів реклами.

В Україні послуги прокату автомобілів надають Герц в Києві, Одесі, Сімферополі, Ялті, Дніпропетровську, Донецьку, Харкові і Львові. Герц пропонує клієнтам тарифи, які, як правило, враховують обмеження відповідальності у випадку пошкодження автомобіля чи його викрадення, страхування цивільної відповідальності перед третіми особами, необмежений кілометраж.

Спеціальні пільгові тарифи надаються тримачам карток Віза і МастерКард деяких українських і міжнародних банків. Для членів асоціацій-партнерів Герц розроблена спеціальна дисконтна програма, а підтвердження бронювання клієнти можуть отримувати он-лайн.

Тарифи Герц включають повне технічне обслуговування транспортного засобу, страхування по системі КАСКО, цивільної відповідальності перед третіми особами, ПДВ, але не включають витрати на паливо. Добовий тариф діє протягом 24 годин з початку прокату. Якщо фактичний період прокату перевищує 24 години на більше ніж 59 хвилин, наступний день вважається повним днем прокату і оплачується за повним добовим тарифом.

У випадку пошкодження чи втрати автомобіля чи його частин, а також у випадку пожежі, пошкодження скла чи даху, орендар, навіть при відсутності провини, несе повну відповідальність. Орендар несе повну відповідальність за усі порушення, скоєні ним в період оренди транспортного засобу.

Компенсація шкоди при нещасному випадку включена у тариф. Шкода компенсується при настанні часткової непрацездатності чи летального випадку в межах 10 тисяч доларів на кожне застраховане місце. При даному виді страхування, вартість лікування і перебування у медичному закладі не компенсується.

Сума застави при оренді автомобіля варіюється у межах 600-1200 доларів. Дана сума фіксується на кредитній картці клієнта і повертається після закінчення контракту, у випадку безготівкового розрахунку відбувається передоплата повної вартості послуг і надається гарантійний лист про оплату, при оплаті за готівку, сума застави вноситься у касу прокатної компанії і повертається після закінчення терміну дії угоди.

Орендар повинен мати водійське посвідчення зі стажем керування не менше двох років і дійсний паспорт. Водійське посвідчення має бути дійсним для використання на території України.

Мінімальний термін оренди автомобіля без водія становить 24 години. Послуги водія надаються на вимогу. При прокаті в міжнародних аеропортах вираховується додатковий збір аеропорту у розмірі 18 доларів з ПДВ за весь термін прокату.

Усі автомобілі надаються орендарю з повним паливним баком. При поверненні автомобіля з неповним баком з орендаря стягують вартість дозаправки у розмірі одного долара за літр палива. Герц утримає штраф у розмірі 240 доларів з урахуванням ПДВ за кожен випадок втрати документів на автомобіль, ключів чи пошкодження шин.

Дії у випадку дорожньо-транспортної пригоди: завжди потрібно викликати міліцію у випадку ДТП чи пошкодження транспортного засобу, при нанесенні шкоди третій особі, при підозрі на викрадення транспортного засобу чи його частин. Про будь-яку ДТП чи пошкодження автомобіля потрібно повідомити орендодавцю не пізніше ніж через 25 години.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)