АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Граничний продукт змінного фактора в грошовому вираженні на конкурентному ринку (праця — змінний фактор, капітал — постійний)

Читайте также:
  1. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  2. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  3. Блюда из жареного мяса и субпродуктов
  4. БЛЮДА ИЗ МЯСА И МЯСНЫХ ПРОДУКТОВ
  5. Блюда из отварного и припущенного мяса и субпродуктов
  6. БП. Управління людським капіталом
  7. Важнейшими факторами развития личности являются (фактор — движущая сила, причина какого-л процесса, явления) противоречия, обусловленные наследственностью, средой и воспитанием.
  8. Вареные продукты из свинины
  9. Варка мясных продуктов
  10. Вивіз капіталу. Світовий ринок капіталів
  11. Виды, выдерживающие значительные отклонения экологического фактора от оптимальной величины, называются...
  12. Визначення вмісту нітриту натрію у м’ясопродуктах
L (чол.) ТР (шт.) МР (шт.) Р (грн.) ТR (грн.) МRР (грн.)
       
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           

Граничний продукт у грошовому вираженні — це приріст за­гального доходу у результаті використання кожної додаткової оди­ниці змінного фактора виробництва. У табл. 11.1 наведено дані про граничний продукт у грошовому вираженні для праці, тоді як капітал залишається незмінним. Аналогічно можна було б розра­хувати граничний продукт для капіталу при умові незмінності праці.

Для вирішення питання про масштаби залучення праці до виробничого процесу виробник, якщо він керується правилом максимізації прибутку, повинен співставляти додатковий ефект від залучення нової порції фактора з додатковими витратами, пов'я­заними з таким залученням. Величина, на яку зростають сукупні витрати при збільшенні залучених ресурсів на одиницю, нази­вається граничними витратами на ресурси (МRС). Щоб максимізувати прибуток, фірма повинна використовувати додаткові оди­ниці будь-якого виду ресурсів до тих пір, поки кожна наступна одиниця дає більший приріст валового доходу фірми, ніж приріст її сукупних витрат. Межею доцільності залучення додаткових ре­сурсів буде точка, в якій урівноважуються граничний продукт у грошовому вираженні та граничні витрати на ресурс:

МRР = МRС. (11.1)

Оскільки ми висунули припущення, що виробник купує ре­сурси на конкурентному ринку, то ціни на них залишатимуться незмінними і не залежатимуть від кількості залучених ресурсів. Іншими словами, стосовно ресурсу праці граничні витрати на ре­сурс будуть дорівнювати заробітній платі (W). Тоді рівняння 11.1 набуває такого вигляду:

МRР = W. (11.2)

Якщо, скажімо, заробітна плата склалася на рівні 20 грн., то для ситуації, що відображена у табл. 11.1, доцільно буде зупинитися на залученні шести працівників, оскільки сьомий обійдеться вироб­никові у 20 грн., а приріст валового доходу складатиме лише 16 грн.

Для моделі конкурентного ринку ресурсів крива попиту на певний ресурс співпадатиме з кривою граничного продукту у гро­шовому вираженні (рис. 11.1). Його дослідження дає можливість визначити кілька факторів, що впливають на обсяги залучення фактора до виробничої діяльності. Це, по-перше, рівень заробіт­ної плати, який склався на ринку праці. Його зміна перемістить лінію W1 вгору або вниз, що змінить точку її перетину з кривою МRР. По-друге, сама крива МRР може переміститися на графіку: під впливом зміни цін на продукт та під впливом зростання про­дуктивності праці.

Дещо інакше складається ситуація, коли фірма реалізує свою продукцію на ринку недосконалої конкуренції. У цьому випадку для збільшення обсягів продажу вона змушена знижувати ціну, а для збільшення ціни — відмовлятися від частини обсягу реалізо­ваної продукції. Тому граничний продукт у грошовій формі змен­шуватиметься не тільки під впливом дії закону спадаючої гранич­ної продуктивності, як це було у випадку досконалої конкуренції, а й під впливом зниження ціни на продукцію (табл. 11.2).

Таблиця 11.2


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)