АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: «Визначення доходності операції від урахування та перерахування векселів»

Читайте также:
  1. Вексель як форма міжгосподарських розрахунків. Банківські операції з векселями
  2. Вопрос №19 Экономическая система: сущность, элементы, теоретические концепции.
  3. Диффузная эндокринная система: АПУДоциты
  4. Економічна безпека як багаторівнева система: поняття та базові елементи
  5. ІІ. ПОНЯТТЯ ПРО ДОКУМЕНТ. ДОКУМЕНТ ЯК СИСТЕМА: ВЛАСТИВОСТІ ОЗНАКИ ФУНКЦІЇ ДОКУМЕНТА. ІНФОРМАЦІЙНА ТА МАТЕРІАЛЬНА СКЛАДОВА ДОКУМЕНТА. СТРУКТУРА ДОКУМЕНТА.
  6. Касові операції регламентуються Інструкціями НБУ № 1, № 4, а також Положенням про порядок ведення касових операцій у національній валюті в Україні.
  7. Конспект организованной художественно-творческой деятельности с детьми подготовительной к школе группе. Тема: «Новогодние игрушки»
  8. Лекция 4. Тема: «Формирование МИС предприятия, ориентированного на международный рынок»
  9. Лекция №4. Тема: Религии Китая.
  10. Лекция №7. Тема: Религии Японии.
  11. Логічні побітові операції
  12. Міжнародні товарообмінні операції зумовили необхідність встановлення співвідношень між національними грошовими відносинами.

Мета: закріпити теоретичні знання та навчитися визначати суми дисконту при врахуванні векселя і суми, що підлягають сплаті пред’явнику

Матеріально-технічне обладнання та посібники:

1. Мороз А.М. «Банківські операції»

2. Положення «Про операції банків з векселями» (Постанова Правління НБУ №258)

Методичні вказівки до виконання роботи:

Операція врахування векселів полягає у купівлі банком векселя за іменним індосаментом у векселедержателя до настання строку платежу. При цьому банк стає повноправним власником векселя з усіма правами й обов’язками згідно з вексельним правом, а векселедержатель отримує суму векселя, зменшену на величину банківської процентної ставки, яка ще називається дисконтом, а також накладних витрат на здійснення операції.

Сума, яка підлягає утриманню на користь банку, складається з процентної ставки (дисконту), а для іногородніх векселів — також з порто (поштових витрат) і дамно (комісії за інкасування іногородніх векселів). Нарахування суми дисконту здійснюється за такою формулою:

,

де D — сума дисконту; i — процентна ставка; S — номінальна сума векселя;

t — строк у днях від дня врахування до дня платежу за векселем;

n — кількість днів року.

Якщо необхідно на основі облікової ставки визначити суму, яку потрібно поставити в бланку векселя, тоді на основі початкової величини та облікової ставки визначають нарощену суму.

Формула нарощення за обліковою ставкою має такий вигляд:

де коефіцієнт 1 / (1 – nd) є множником нарощення, в основу якого покладена облікова ставка.

Дисконтна тавка, що застосовується банком при врахуванні векселів розраховується за формулою:

; , де R- річна процентна ставка,

n- кількість дні до погашення векселя NV –номінальна вартість векселя

Вхідний контроль:

1. Які ризики бере на себе банк під час проведення операцій з векселями?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Яким чином банки намагаються мінімізувати дані ризики?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)