АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Які ж навчальні ситуації сприятливі для учнів із слабкою нервовою системою?

Читайте также:
  1. V. Актуалізація опорних знань учнів.
  2. АНКЕТА для учнів 11 класу
  3. Вирішення ситуації
  4. Для того, щоб бути хорошим викладачем-педагогом необхідні лише дві умови – досконально знати і любити свій предмет, поважати і любити своїх учнів.
  5. Естетичне виховання учнів
  6. Етап автоматизації дій учнів з новими ЛО активного словника
  7. з фізичної культури для учнів 7-А класу
  8. За масштабом та глибиною надзвичайні ситуації (НС)
  9. Завдання на літо для учнів майбутнього ІІІ курсу
  10. Зробити аналіз ситуаційних задач, створити навчальні алгоритми
  11. ІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади
  12. ІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади

Психологічні основи індивідуалізацій

Та диференціацій навчання

Наведемо приклади несприятливих навчальних ситуацій, у яких виникають труднощі для учнів із слабкою нервовою системою.

1. Довга напружена праця (як домашня, так і на уроці); слабкий швидко втомлюється, втрачає працездатність, починає помилятися, повільніше засвоює матеріал.

2. Відповідальна самостійна, контрольна чи екзаменаційна робота, що вимагає емоційного нервово-психічного напруження, особливо тоді, коли її виконання обмежене часом.

3. Ситуація, коли вчитель у швидкому темпі ставить запитання і вимагає негайної відповіді.

4. Робота в умовах, коли вчитель задає несподіване запитання і вимагає на нього відповісти усно; для слабкого сприятливіше давати відповіді у письмовій формі, а не в усній.

5. Робота після відповіді, яку вчитель оцінив негативно; тоді учень довго переживає це і не може включитися у роботу.

6. Робота в ситуації, що вимагає переключення уваги, відволікання на репліки вчителя, відповіді чи запитання однокласника.

7. Ситуація, що вимагає розподілу уваги, переключення з одного виду діяльності на інший, наприклад, коли під час появлення вчитель одночасно опитує учнів пройдений матеріал, використовує різноманітний дидактичний матеріал – карти, слайди, підручники, змушує робити записи в зошиті, відзначати на карті, слідкувати за підручником тощо.

8. Робота у неспокійній обстановці, коли учні голосно розмовляють, а вчитель втратив контроль над ситуацією.

9. Робота після різкого зауваження вчителя, після суперечки з приятелем, однокласником тощо, бо такий учень довго переживає це і не може зосередитися на виконанні навчальних завдань.

10. робота у запального, нестриманого педагога.

11. На уроці необхідно засвоїти великий обсяг різноманітного за змістом матеріалу.

Які ж навчальні ситуації сприятливі для учнів із слабкою нервовою системою?

1. Ситуації, що вимагають монотонної роботи, наприклад, коли треба розв’язати велику кількість задач одного типу чи виконати кілька подібних вправ.

2. Учні легше діють за наперед заданою схемою, зразком, алгоритмом.

3. Ситуації послідовної та планомірної роботи.

4. У ситуаціях, коли передбачається попередня підготовка до роботи; вони люблять складати плани своєї роботи, навіть у письмовій формі.

5. Випадки, коли треба виявляти розуміння та знання предмету поза шкільною програмою (і у цій ситуації слабкі схильні самостійно проникати у більш глибокі зв’язки у навчальному матеріалі; вони здатні до систематизації знань).

6. Різноманітна наочність (графіки, схеми, малюнки, діаграми, таблиці) полегшує їм навчальну діяльність. Коли вчитель вимагає наочного опису чи зображення, вони виявляють свою перевагу над сильними.

7. Слабкі схильні ретельно контролювати виконання навчального завдання та перевіряти отримані результати.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)