АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз систематизованих та згрупованих статистичних даних

Читайте также:
  1. Аналіз алгоритмів
  2. Аналіз використання виробничих потужностей
  3. Аналіз використання виробничого обладнання
  4. Аналіз геоморфологічних умов господарювання
  5. Аналіз даних засобами Excel
  6. Аналіз документів як метод соц.аналізу
  7. Аналіз є однією із функцій управління
  8. Аналіз захисту дипломних робіт студентів ФМТЗ 2011-2012 р. р. День 2(24.05.2012)
  9. Аналіз і синтез релейно-контактних схем
  10. Аналіз інших нормативно-правовими актів в сфері інформатизації та шляхи для її удосконалення.
  11. Аналіз котирування акцій компанії «TUI Travel»
  12. Аналіз ліквідності банку

 

Розрізняють три види аналізу:

 

1. Встановлення законів розподілу значень статистичних рядів в середовищі їх елементів. Наприклад, виокремлюємо статистичний ряд – дані про зріст певної групи людей. Встановлюємо, який зріст є найбільшим, а який – найменшим, яким є середній зріст, якою є різниця між найбільшим зростом та найменшим, який зріст зустрічається найчастіше, а який найрідше тощо. Отже, тут ми оперуємо статистичними показниками.

2. Перевірка статистичних гіпотез. Статистична гіпотеза – це науково обгрунтоване припущення про масові кількісні закономірності, що проявляються в структурі, динаміці та взаємозв’язках спостережуваного явища. Отже, спочатку формулюється статистична гіпотеза, яку потім за результатами статистичного дослідження приймають як коректну (верифікують), або відхиляють як хибну (фальсифікують).

3. Оцінювання невідомих параметрів різних розподілів. Наприклад, Ви вже знаєте, що соціологи вивчають громадську думку великої кількості людей, які належать до різних достатньо великих за розміром соціальних спільнот, які соціологи інтерпретують як генеральні сукупності.

 

СТУДЕНТАМ. НАВЕДІТЬ приклади генеральних сукупностей.

 

НАПРИКЛАД: доросле населення м. Львова (приблизно 600 тис. осіб), доросле населення України (приблизно 39 млн. осіб)).

Однак, при цьому соціологи опитують представників певних обмежених кількостей осіб (вибіркові сукупності). Наприклад, 800 осіб – репрезентанти дорослого населення м. Львова; 1600 осіб – репрезентанти дорослого населення України. Будь-яка вибіркова сукупність за своїми якісними та кількісними характеристиками має бути подібною до відповідної генеральної сукупності, тобто бути до неї репрезентативною.

ПРИКЛАД розрахунку репрезентативності вибірки.

Нехай серед дорослого населення України – 45% – чоловіча стать; 55% – жіноча.

Розрахуйте, скільки осіб якої статі має бути у Вашій вибірці (n=1600), щоб вона була репрезентативною стосовно відповідної генеральної сукупності за ознакою “стать”.

1600 – 100%,

x – 45%,

y – 55%.

 

Буває так, що деякі статистичні параметри генеральної сукупності є невідомими, наприклад, середній вік дорослого населення України, оскільки цей показник з місяця в місяць змінюється, тобто є нестабільним, а тому таким, що не піддається безпосередньому вимірюванню. В такому випадку застосовують специфічні методи, які дозволяють здійснити статистичне припущення / оцінювання (англ. inference, звідси – inferential statistics (інференційна статистика)) стосовно того чи іншого невідомого параметра генеральної сукупності, використовуючи дані вибіркового спостереження (в нашому прикладі – середній вік представників вибіркової сукупності).


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)