АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні положення. Циклова комісія з правознавства

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. III. Вправи з початкового положення стоячи.
  5. VІ. Назвіть юридичні строки, які слід застосувати у наведених положеннях (усього – 9 балів: по 3 бали за кожну правильну відповідь):
  6. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  7. Глвав 2. ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ
  8. Допомоги та загальні принципи її надання
  9. З ДИСЦИПЛІНИ «ЗАГАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ» РОЗДІЛ «ТЕХНОЛОГІЯ М’ЯСА І М’ЯСОПРОДУКТІВ
  10. Загальнi положення
  11. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ
  12. Загальна характеристика і основні положення законопроекту

Полтавський коледж

Циклова комісія з правознавства

 

ЗОШИТ

ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

З курсу «Трудове право»

студента(ки) 2 курсу

2_ПР__ групи

 

П.І.Б. студента

 

галузь знань______________ 0304 право ___________________________

 

напрям підготовки_________ 030401 право _________________________

(шифр і назва напряму підготовки

спеціальність _____________ 5.03040101 ___ правознавство ______________

(шифр і назва спеціальності)

І семестр

Полтава - 2013


Загальні положення

Вивчення студентом будь-якої галузі права починається з вивчення предмета та ролі цієї галузі. Трудове право регулює поведінку людей в суспільних відносинах в надзвичайно важливій сфері - в праці на виробництві. Тому трудове право є однією з провідних галузей права, воно визначає міру праці та винагород) у відповідності з кількістю та якістю праці, забезпечує контроль над мірою праці та мірою споживання, сприяє зростанню виробничих показників та вихованню громадян. Цей предмет займає важливе місце серед юридичних дисциплін на факультеті правознавства та виноситься на державні екзамени.

В процесі навчання студенти отримують теоретичні знання та набувають практичні навички застосування правових норм, що сприяє вирішенню завдань по курсу трудового права.

Починати вивчення трудового права слід з вивчення норм Конституції України, які визначають основні права громадян відносно праці.

При вивченні джерел трудового права слід звернути увагу на поняття та види джерел трудового права: закон, постанови Верховної Ради України, постанови Кабінету Міністрів, акти Державного комітету колишнього СРСР щодо праці і соціальних питань, нормативні акти профспілок, акти міністерств і державних комітетів України, акти органів державної влади і управління місцевих Рад народних депутатів та їх виконання, постанови пленуму Верховного Суду. локальні нормативні акти.

Важливе місце займає Кодекс законів про працю України, який регулює трудові відносини всіх працівників, сприяючи зростанню продуктивності праці, поліпшенню якості роботи, підвищенню ефективності суспільного виробництва і піднесенню на цій основі матеріального і культурного рівня життя трудящих, зміцненню трудової дисципліни і поступовому перетворенню пращ на благо суспільства в життєву потребу кожної працездатної людини.

Реалізація цих завдань важлива тільки на підставі основних принципів трудового права. Принципами трудового права:

    • рівність сторін трудового договору;
    • підлеглість загальним умовам виробництва;
    • участь працівників в регулюванні відносин, що виникають в процесі
    • трудової діяльності;
    • сталість трудових правовідносин;
    • забезпеченість нормальної дисципліни праці;
    • забезпечення оплати праці відповідно до її кількості та якості;
    • гарантованість трудових прав працівників.

Реалізують громадяни своє право на працю шляхом укладення трудового договору, який є основою трудових правовідносин. Трудові правовідносини займають значне місце в системі правовідносин, урегульованих нормами трудового права.

Під трудовими правовідносинами слід розуміти юридичні відносини між працівником і підприємством установою, організацією незалежно від форм власності, по якому одна сторона працівник зобов'язана виконувати відповідну роботу з дотриманням внутрішнього розпорядку власника (представника власника), а інша сторона (підприємство, установа, організація) зобов'язана оплачувати його працю за кількістю і якістю, створювати необхідні для здоров'я умови.

Складовими елементами трудових правовідносин є:

  • суб'єкти правовідносин. їх права та обов'язки;
  • юридичні факти, що тягнуть за собою виникнення, зміну і припинення трудових правовідносин.

Для реалізації трудових правовідносин необхідна воля суб'єктів, підстави та наявність закону. В трудових правовідносинах обов'язкова наявність правоздатності та дієздатності громадян, так як громадяни мають виконувати доцільно визначати трудову діяльність таким чином, предметом регулювання трудового права є трудові відносини працівників з приводу їх безпосередньої участі в праці. Ці відносини, які складаються між двома сторонами працівником і підприємством, є основною частиною предмета «Трудове право». Але трудовими відносинами не вичерпується предмет «Трудове право». У нього входять і інші відносини, тісно пов'язані з трудовими.

1. Відносини щодо участі трудових колективів і інших громадських організацій в управлінні підприємством, установою, організацією.

2. Відносини по працевлаштуванню.

3. Відносини по нагляду і контролю за виконанням законодавства про працю.

4. Відносини по державному соціальному страхуванню.

5. Відносини по розгляду трудових спорів та інші.

Під методом трудового права слід розуміти спосіб впливу держави через правові норми на відносини, що регулюються. Метод тісно пов'язаний з особливостями суспільних відносин, які складають предмет «Трудове право». Найбільш яскрава риса методу трудового права - участь працівників через трудові колективи і профспілки у врегулюванні трудових та інших відносин, які входять в предмет «Трудове право».

Слід звернути особливу увагу на вивчення прав та обов'язків профспілок, їх положення в Україні, розуміння трудового колективу, визначення його цілей та завдань. Тільки після засвоєння теоретичних положень можливе вирішення наведених нижче практичних завдань.

Вирішення завдань необхідно починати з з'ясування змісту, умови здачі. Далі підібрати до фактичної ситуації необхідні нормативні акти, якими регулюються відносини, що виникають по умові задачі. І відповісти на поставлені до неї питання. Зроблений висновок слід обґрунтувати з посиланням на відповідну норму права, статтю, пункт і пояснити, чому застосована ця норма в даному випадку. Тому не слід відповідь викладати в формі «так» або «ні». При посиланні на нормативний акт слід вказати, ким він прийнятий (яким органом влади або управління), дату видання, повне його найменування, номер статті. пункту чи частини або параграфа.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)