АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проаналізуйте концепцію постіндустріального розвитку сус-ва (Белл, Арон, Бжезинський)

Читайте также:
  1. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  2. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  3. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва
  4. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  5. БІОЛОГІЗАТОРСЬКЇ ТА СОЦІОЛОГІЗАТОРСЬКІ КОНЦЕПЦІЇ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ. ПЕДОЛОГІЯ.
  6. Болонський процес і перспективи розвитку вищої освіти в Україні
  7. Братства та їх роль в розвитку української культури 16- початок 17 ст.
  8. Братства та їх роль в розвитку української культури.
  9. Бюджет розвитку місцевих бюджетів є складовою спеціального фонду місцевих бюджетів.
  10. Вікова періодизація розвитку особистості
  11. Вікові етапи розвитку особистості школяра.
  12. Г) розглядає світ у змінах та розвитку

Охарактеризуйте геополітику як навчальну дисципліну та науку.

Геополітику можна визначити як галузь знання, що вивчає закономірності взаємодії політики з системою неполітичних факторів, що формують географічне середовище (характер розташування, рельєф, клімат, ландшафт, корисні копалини, економіка, екологія, демографія, соціальна стратифікація, військова міць). Геополітика традиційно поділяється на фундаментальний та прикладний розділи; причому останній, іноді званий геостратегії, розглядає умови прийняття оптимальних політичних рішень, що зачіпають перераховані вище фактори.

Теоретично геополітика може виступати у двох іпостасях - як наука, пізнається закономірні зв'язки між географічними умовами та політикою, і як ідеологія, тобто як засіб, що виправдовує досягнення, здійснення, збереження, зміцнення і зростання влади.

В якості ідеології геополітика може використовувати будь-які аргументи, пов'язані з географічним середовищем, без будь-якої системи - лише б як можна більш ефектно виправдати ті чи інші політичні акції. У цьому плані геополітика становить лише специфічний компонент ідеології взагалі - її «географічну» частину.

Як науки геополітика повинна бути вільна від необхідності як би там не було виправдовувати яку-небудь владу в будь-яких її проявах. Влада може скористатися плодами геополітики як науки, перетворивши її висновки в ідеологеми. Однак це далеко не єдине застосування досягнень геополітики. Звичайно, найбільш помітні і значні прикладні геополітика наслідки може мати саме на рівні влади, але, як будь-яка наука, вона може бути корисна пізнанню як такому. У цьому плані геополітика може отримати універсальний освітній і дослідне значення.

«Політична географія є наукою про простір. Тому політична географія спрямована на минуле, тоді як геополітика спрямована на сьогодення. Політична географія розкриває картину того, як простір впливає на державу і, якщо так можна висловитися, поглинає його. На відміну від цього геополітика вивчає питання про те, як держава долає умови і закони простору й змушує його служити намічених цілей»

 

Проаналізуйте концепцію постіндустріального розвитку сус-ва (Белл, Арон, Бжезинський)

До таких теорій відносяться: теорія єдиного індустріального суспільства (Р. Арон), стадій зростання (У. Ростоу), нового індустріального суспільства (Дж.Гелбрейт), постіндустріального суспільства (Д. Белл), сверхіндустріального суспільства (О. Тоффлер), технотронного суспільства (З. Бжезинський). У цих теоріях більше спільного, ніж відмінностей. Розрізняються вони лише незначними відтінками, зумовленими головним чином тим, що створювалися на різних стадіях науково-технічного прогресу. Кожна з цих теорій відображає особливість тієї чи іншої стадії.

По суті, всі названі вище теорії тлумачать науково-технічний прогрес як самодостатній чинник, який діє багато в чому незалежно від інших соціальних обставин і що визначає розвиток суспільства. На думку Д. Белла і багатьох інших представників технократичних теорій, сучасний світ вступає в епоху постіндустріального розвитку, що приходить на зміну існуючому індустріальному суспільству. Це показує розвиток країн Західної Європи. Японії і особливо США. Народжуються постіндустріальне суспільство є, вважає Д. Белл, результатом третього технологічної революції, суть якої полягає в повсюдною комп'ютеризації та телекомунікації виробництва та інших сфер суспільного життя.

Постіндустріальне суспільство характеризується перш за все як суспільство знань, високих технологій та послуг, спрямованих на задоволення широкого кола матеріальних і духовних потреб людей, докорінно змінюють умови їх праці, побуту і відпочинку. У сферу послуг включаються численні галузі, підприємства і організації. Разом з системою матеріальних і духовних цінностей дана сфера стає найважливішою складовою національного надбання.

Вирішальну роль у становленні постіндустріального суспільства грає система комунікацій, в якій на перший план виходять телекомунікації.

Французький соціолог і політолог Р. Арон (1905-1983) у своїй теорії "єдиного індустріального суспільства " виділяє п'ять особливостей:

1. Підприємство повністю відокремлено від сім'ї (на відміну від традиційного суспільства, де сім'я виконує, крім інших, господарську функцію).

2. Для сучасного індустріального суспільства характерно особливе технологічне розподіл праці, обумовлене не особливостями працівника (що має місце в традиційному суспільстві), а особливостями техніки і технології.

3. Промислове виробництво в єдиному індустріальному суспільстві припускає накопичення капіталу, тоді як традиційне суспільство обходиться без подібного накопичення.

4. Виключне значення набуває економічний розрахунок (планування, система кредитування тощо).

5. Сучасне виробництво характеризується величезною концентрацією робочої сили (йде освіта промислових гігантів).

Ці особливості, як вважає Арон, властиві і капіталістичної, і соціалістичної системах виробництва. Проте їх конвергенції в єдину світову систему заважають розходження в політичному устрої та ідеології. У зв'язку з цим Арон пропонує деполітизувати і деідеологізований сучасне суспільство.

Теорія Технотрон Cус-ва - Социол. концепція (З. Бжезінський), абсолютизуються нек-рие риси науково-техн. революції і робиться спроба довести, що нова технологія і електроніка є вирішальним фактором соц. прогресу і що весь світ рухається в напрямку "Технотрон ери". З. Бжезинський пророкує наступ технотронного суспільства, яке повинно утвердитися в результаті інформаційної або комп'ютерної революції, що приведе до панування нової інтелектуальної, політичної та наукової еліти. Це суспільство буде характеризуватися, на його думку, не тільки якісно новим рівнем виробництва, але й новою психологією і новою культурою.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)