АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Охарактеизуйте англо-американську геополітику атлантизму та неоатлантизму

Читайте также:
  1. Геополітичні концепції
  2. Основні джерела, обов’язкові для самостійного засвоєння
  3. Проаналізуйте концепцію постіндустріального розвитку сус-ва (Белл, Арон, Бжезинський)
  4. Проаналізуйте основні положення мондіалістських конц.
  5. Проаналізуйте особл. Континентальних конц. «нові праві»
  6. Проаналізуйте сучасні конц. Французької школи геополітики
  7. СВІТОВИЙ

Післявоєнна англо-американська геополітика. Реабілітація геополітики. Атлантизм (І. Боумен, Р. Страус-Хюпе, Д. Майнінг, К. Грей та ін), теорії «вакууму», «доміно», «фінляндизація».

Найважливішим напрямом геополіт-ої думки був Атлантизм (визнання посів Атлантики як найважливішого центру світового панування) він виник на поч 40-50х р. У 1944 вийшла збірка «Компас світу» - атлас глобальної географії. Атлас світової стратегії Гарісона. Інтереси США вимагають встановлення світової гігімоніі (принцип). Інтереси безпеки, підтримання та підвищення життєвого рівня. У Хаусхофнра «життєвий простір». Баум у статті 1946р. «Стратегія територіальних рішень» визначав критерії географічних центрів сили, території де зосереджені запаси нафти, каучуку, руди, олова. Проводилась ідеологія бази під глобальним протистоянням США і СРСР. Ідеї атлантизму проводила англійська геополітична думка. Фіджеральд зі своєю книгою «Нова Європа», 1945р. Вільямсон «Океан англійської історії» (кон 40х). Проголошувалося єдність англійської думки. Він вважав що США - похідна англійської культури. Висновок: англия повинна грати першу роль у північно-атлантичних відносинах, може претендувати на цю роль, тому що є сполучною ланкою між Європою і США.

Від цієї теорії відмовилися коли Великобританія розпалася отже Англія стала васалом США. На поч 60х - тенденція до перегляду структури світу з Маккіндер. Кірк заявив що розвиток виходить не з Хартленд, а з пребрежних цивілізацій. Майніг запропонував посилено вивчати культурологічний аспект світового протистояння. Він запропонував розділити Рімленд на морський і континентальний, виділити в ньому регіони тяжіють до таласократ і телурократіі: Китай, Монголія, Пн В'єтнам, Бангладеш, Афганістан, с-Європа - тяжіють (культурно) до Хартленд. Пд. Корея, Індія, Ірак, Сирія, Югославія - геополітично нейтральні. Зап Європа, Туреччина, Греція, Іран, Пакистан, Таїланд - тяжіють до таласократіі.в перегляді геополітичного світу зіграли роботи Грея «Геополітика ядерної ери». Він вважав що тільки рімленд НЕ явл спірним поясом. Ядерна зброя дозволяло перенести протистояння за межі Рімленда (флот). Тому застаріває біполярна картина світу. Грей запропонував концепцію динамічного стримування противника поза Рімленда.

Теорія Вакууму.

Почалося з того що німецькі геополітики зачепилися за виступленіеа-меріканца Німіца в січні 1953 року-про те, що було помилкою воювати з Німеччиною до беззастережної капітуляції (з боку США), слідові-кові потрібно зберегти режими в Японії та Німеччини як бастіони проти СРСР.

Г. Флейга: «Геополітичне спадщина переможців». Там де зникає політичний режим з'являється гос-ий вакуум. Союзникам США та Англії треба було в 1945 році вступити в спадщину Гітлера, не допустити просування СРСР у центр Європи. У 60-і рр.. німецькі геополітики зачепилися за ідею створення наднаціональних культур.

Проект «Евроафріка». Автори: Санд, Уішка - книга «Африка - європейська задача № 1». Вільною зоною експансії залишається південь - Африка, тому що на Заході давно усталені кордону, а зі Сходу прогнали, необхідно створити загальноєвропейське наднаціональне співтовариство на здійснення експансії.

Ідеї Г. Графа. Пов'язав Марксизм і геополітику.

«Реваншистські ідеї»: Хіндер. Стверджував (70-і рр.), що гарантом існуючого порядку і всіх свобод західного світу є сила зброї, висновок - встановити у ФРН ядерні сили НАТО. Необхідно відновити Німеччину в кордонах 1937 р. У 1977 р. заявив про необхідність здійснити деколонізацію пригноблених націй у Східній Європі (колонізатором вважав СРСР). Загальний висновок: Геополітика у ФРН активно працювала в рамках концепції атлантизму.

Доктрина фінляндизація (доміно). Створена в 60-ті р. взята на озброєння в 80х. Її суть: якщо втрачає хоч одну позицію в однгом регіоні, то неминуче настане здача і всіх інших позицій. Фінляндизація з парламентським ладом, з ринковою економікою. Її автор - Лейвінталь: ні в чому не здавати позиції СРСР, не вступати з ним у співпрацю ні в зовнішній ні у внутрішній політиці. Інакше вони перетворяться на потенційних союзників (васалів) СРСР.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)