АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА. ВИДИ СКЛАДНИХ РЕЧЕНЬ. СМИСЛОВІ ВІДНОШЕННЯ МІЖ ЧАСТИНАМИ СКЛАДНОГО РЕЧЕННЯ

Читайте также:
  1. V2: Женская половая система. Особенности женской половой системы новорожденной. Промежность.
  2. V2: Мужская половая система. Особенности мужской половой системы новорожденного.
  3. Багатовимірність людського буття: співвідношення біологічного і соціального в людині
  4. Банки та банківська система.
  5. Банковская система.
  6. Безсполучникові складні речення
  7. Безсполучникові складні речення.
  8. Бухгалтерский учет как информационная система.
  9. В яких реченнях артикль не вживається?
  10. Відношення відношення
  11. Вкусовая сенсорная система. Орган вкуса
  12. Вправа 21. Прочитайте речення, роз’єднавши слова. Перекладіть.

САМОСТІЙНА РОБОТА НА ІІІ СЕМЕСТР

Питання для контролю (усно):

1. Яке речення називається складним?

2. Які є види складних речень?

3. Яке речення називається складносурядним?

4. Які види зв’язку можуть бути між частинами складносурядного речення?

5. Яке речення називається складнопідрядним?

6. Які види підрядних речень знаєте?

7. Яке речення називається безсполучниковим?

8. Які види зв’язку можуть бути між частинами безсполучникового речення?

ВПРАВИ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ, САМОПЕРЕВІРКИ:

Вправа 1. Прочитайте вголос складнопідрядні речення. Поясніть, від чого залежить інтонаційне оформлення їх у цілому і кожної складової частини (усно).

Добре там живеться, де гуртом сіється і ореться (Народна творчість). Ти 6 не хотів, щоб день уже скінчився? (Леся Українка). Потапович кермував так, щоб триматися посеред Дніпра (О. Бойченко). Ждати, поки проговорить трава? (К. Гордієнко).

Вправа 2. Прочитайте речення, дотримуючись правильного інтонування і перепишіть, розставляючи пропущені розділові знаки, поясніти їх вживання. Підкресліть сполучники (письмово).

1. Надійшла весна весела закипіли в праці села розшумілися лани (М. Рильський). 2. Загриміло і полегшено зітхнув степ (О. Гончар). 3. Вдалині хиталися дерева і синів задуманий прибій (В. Сосюра). 4. Людьми Ворожиш і тобою дорожать (О. Гончар). 5. Дмухнув Вітер понад ставом і сліду не стало (Т. Шевченко). 6. Ні вітер не колихнеться ні пташка не защебече (М. Коцюбинський). 7. Коса була широка але вузька і хвилі скоро мусили затопити її (М. Трублаїні). 8. Чи то так сонечко сіяло чи так мені чого було (Т. Шевченко). 9. Сичі в гаю перекликались та ясен раз у раз скрипів (Т. Шевченко). 10. Несподіваний ривок і ми відриваємося від землі (А. Шиян).

Вправа 3. Прочитайте речення, поясніть вживання у них крапки з комою (усно).

1. Розбуджена свіжим весняним повітрям, відчуває людина стремління пригорнути весь голубий світ; і вона робиться добрішою, відвертішою, співчутливішою, довірливішою (Григорій Тютюнник). 2. Сонце зовсім сіло, вечірня зоря погасла; над містом спускалася ніч; у хатніх шибках заблищало світло (Панас Мирний). 3. Край берега у затишку, прив'язані човни; а три верби схилилися, мов журяться вони (Л. Глібов.) 4. Останній день сунеться поволі; сіре небо цідить біле сяйво (М. Коцюбинський). 5. Сонце високо підбилося вгору; надворі стало душно (І. Нечуй-Левицький).

Вправа 4. Прочитайте, дотримуючись належної інтонації, поясніть розділові знаки. Визначте види піди підрядних речень (письмово).

1. У селі, де немає молоді, немає майбутнього (М. Іщенко). 2. Добру науку приймай, хоч її і від простого чуєш (І. Франко). 3. Мати сита, коли діти не голодні (К. Гордієнко). 4. Він вважав себе дуже багатим: в молодість, є сила, є нестримне бажання працювати (С. Скляренко). 5. Іди, іди, дощику, упади, щоб плодами красувалися сади (І. Нехода). 6. Благословен, хто викопав криницю (М. Рильський). 7. Земля без снігу — літо без хліба (Нар. творчість). 8. Дарма, що стояло тихе, сонячне безвітря, листя тріпотіло на деревах вздовж шляху (Ю. Смолич). 9. Ніхто так Вітчизну не любить, як син трудової землі! (В. Сосюра).

Вправа 5. Прочитайте. Визначте види зв'язку між простими реченнями у складних; поясніть вживання розділових знаків (усно).

1. На мить гомін стих, і стало чути, як десь лунає тиха мелодія (Ю. Мушкетик). 2. Квітень виправдовував свою назву: весело гомоніли струмки, сніг розтанув, у полях зазеленіла озимина... (Ю. Збанацький). 3. Йдемо ми до машини, і тільки тепер я помічаю, що небо вже зовсім чисте, і сонце, піднявшись ген-ген, починає припікати. 4. Зліва співали струмки, що збігали з гір, і кожен з них мав свій голос. 5. Дерева стояли обіруч голі, але вже відчувалося, що їм хочеться зазеленіти (З тв. О. Гончара). 6. Мати й школярі-брати давно опали, батька не було: він працював на нічній зміні (О. Довженко). 7. Перед світом чорніє ніч надворі, і час гасить світло, щоб його день не засоромив своїм промінням (Леся Українка).


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)