АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення потреби в оборотному капіталі (нормування оборотних коштів)

Читайте также:
  1. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  2. Анализ поведения потребителей на рынке
  3. Б. индивидов и групп индивидов как потребителей, а также осуществляющих предпринимательскую деятельность
  4. Билет №53.Модели потребительского поведения.
  5. В) она используется для расчета индекса потребительских цен.
  6. В-третьих, международная торговля способствует конкуренции на внутренних рынках и позволяет потребителям покупать самые разнообразные товары со всего мира по разумным ценам.
  7. Вивіз капіталу. Світовий ринок капіталів
  8. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  9. Виды потребительской тары
  10. Визначення
  11. Визначення
  12. Визначення

 

Визначення потреби підприємства у власних оборотних коштах здійснюється в процесі нормування, тобто визначення нормативу обігових коштів.

Нормування - це встановлення економічно обґрунтованих (планових) норм запасу і нормативів по елементах оборотних коштів, необхідних для нормальної діяльності підприємства. Метою нормування є визначення раціонального розміру оборотних коштів, які відволікаються на певний строк у сферу виробництва й сферу обігу.

Розглянемо нормування оборотних коштів на прикладі нормування виробничого запасу (нормативу обігових коштів по запасах сировини, основних матеріалів і покупних напівфабрикатів):

Нв.з = Зп + Зстр + Зтр + … (1)

Зп - запас поточний;

Зстр - запас страховий;

Зтр - запас транспортний.

 

Поточний запас - основний вид запасу, необхідний для безперебійної роботи підприємства між двома черговими поставками матеріалів. На розмір поточного запасу впливають періодичність постачання матеріалів по договорах і обсяг їхнього споживання у виробництві.

Зп = Пм.с.п (2)

Пм.с. - середньодобова потреба в матеріалі;

Іп - інтервал між двома черговими поставками матеріалу.

 

Середньодобова потреба в матеріалі:

(3)

Нр - норма витрати матеріалу на одиницю продукції;

Q - обсяг виробництва продукції за певний період;

Т - кількість днів у періоді.

 

Норма витрати матеріалу на одиницю продукції:

 

Нр = Вч + Вт + Вінш (4)

Вч - чиста вага матеріалу у виробі;

Вт - відходи технологічні;

Вінш - інші втрати, що виникають у процесі зберігання, перевезення й т.д.

 

Страховий запас - другий по величині вид запасу, що створюється на випадок непередбачених відхилень у постачанні й забезпечує безперервну роботу підприємства.

Зстр = Зп (5)

Зп - поточний запас;

α - норма страхового запасу.

 

Транспортний запас створюється у випадку перевищення строків вантажообігу порівняно зі строками документообігу на підприємствах, вилучених від постачальників на значні відстані.

 

Зтр = Пм.с. * Ттр (6)

Ттр - тривалість транспортного запасу.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)