АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фінансові ресурси підприємств, їх склад і джерела формування

Читайте также:
  1. A. Internet-джерела
  2. Адміністративне правопорушення, його склад.
  3. Актуальні ресурси української правничої термінології
  4. Амплітуди складових ряду Фур’є періодичної послідовності прямокутних імпульсів
  5. Амплітуди спектральних складових відгуку НЕ
  6. Аналитический учет материалов на складе и в бухгалтерии.
  7. Аналіз складу злочину крадіжка (ст.185 ККУ).
  8. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  9. Б) Кадровий склад
  10. Безсполучникові складні речення
  11. Безсполучникові складні речення.
  12. Боковую язычно-надгортанную складку – plicae glossoepiglotticae lateralis

Тема 4. Фінанси господарських суб’єктів.

1. Фінансові ресурси підприємств, їх склад і джерела формування.

2. Фінансові відносини підприємств. Особливості фінансів підприємств різних форм власності.

3. Фінанси громадських організацій, доброчинних фондів.

Фінансові ресурси підприємств, їх склад і джерела формування.

Під фінансовими ресурсами слід розуміти акумульовані підприємством грошові кошти з різних джерел, які надходять у господарський обіг і призначені для покриття його потреб. До фінансових ресурсів належать усі грошові фонди й та частина коштів, яка використовується в не фондовій формі. елементіи: - амортизаційний фонд; - спеціальні фонди; - нерозподілений (тимчасово невикористаний) прибуток;

- кредиторська заборгованість - короткострокові і довгострокові кредити комерційних банків; - кошти для фінансування капітальних вкладень та інші кошти, відображені в пасиві бухгалтерського балансу підприємства.

Залежно від джерел формування фінансові ресурс підприємства поділяються на:

- створені за рахунок власних і прирівняних до власних грошових надходжень;

- мобілізовані на фінансовому рину; - ресурси, що надходять у порядку перерозподілу.

За правом власності фінансові ресурси поділяють на: - власні; - залучені; - позикові.

Первісне формування фінансових ресурсів відбувається під час створення господарських суб’єктів. На функціонуючих підприємствах фінансові ресурси формуються здебільшого за рахунок прибутку (від основної та інших видів діяльності) та амортизаційних відрахувань.

У процесі своєї діяльності підприємство може додатково залучати фінансові ресурси через випуск і розміщення акцій і облігацій, з бюджету чи державних фондів цільового призначення, через отримання страхових сум за умови настання відповідного випадку.

Залучені фінансові ресурси за характером використання подібні власним, оскільки після їх надходження вони переходять у розпорядження підприємства. Разом з тим існують певні обмеження у їх використанні, адже такі кошти мають здебільшого цільовий характер.

Бюджетні інвестиції являють собою виділення коштів державного або місцевого бюджетів на розвиток виробництва, насамперед у вигляді капітальних вкладень. Вони спрямовуються у пріоритетні галузі й проекти, які визначають розвиток економіки країни в цілому.

Державні дотації – це виділення коштів з бюджету на покриття збитків підприємства, як правило, у разі, коли збитковість є наслідком певної політики держави, наприклад цінової.

Державні субсидії – це виділення коштів з бюджету суб’єктам підприємницької діяльності на вирішення певних завдань у рамках різного роду державних програм.

До позикових фінансових ресурсів відносять:

1. банківський кредит. підприємству необхідні додаткові кошти для збільшення обсягу виробництва, а також для подолання тимчасових порушень процесу виробництва та реалізації продукції. 2. бюджетний кредит, який діє на тих самих принципах, що й банківський;

3. комерційний кредит – це придбання товарів чи послуг з відстроченням оплати.

У процесі формування фінансових ресурсів підприємств, велике значення має структура їхніх джерел. Підвищення питомої ваги власних коштів позитивно впливає на фінансову діяльність підприємства. Висока питома вага залучених та позикових коштів ускладнює фінансову діяльність підприємства та потребує додаткових витрат на сплату відсотків за банківські кредити, дивідендів на акції, доходів на облігації, зменшує ліквідність балансу підприємства, підвищує фінансовий ризик.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)