АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ № 4

Читайте также:
  1. Відкрите заняття проводилося у зв’язку з участю у конкурсі на посаду доцента кафедри алгебри, геометрії та математичного аналізу.
  2. Друге заняття
  3. ЗАГАЛЬНІ Методичні рекомендації до вивчення тем, що виносяться на семінарські заняття та на самостійну роботу.
  4. Заняття 1
  5. ЗАНЯТТЯ 1
  6. Заняття 1-2
  7. Заняття 10
  8. Заняття 11
  9. Заняття 12
  10. Заняття 13
  11. Заняття 14
  12. Заняття 15

Тема: Україна в роки Другої світової війни. (2 години)

План

1. Причини та характер Другої світової війни. Радянсько – німецький пакт про ненапад. Возз’єднання західноукраїнських земель у складі УРСР.

2. Початок Великої Вітчизняної війни. Становище України на початку війни.

3. Окупаційний режим. Розгортання антифашистського руху опору в Україні.

4. Визволення України. Перемога над фашистською Німеччиною.

5. Наслідки та уроки Другої світової війни для України.

 

 

Теми доповідей та повідомлень

1. Проголошення самостійності Карпатської України.

2. Радянсько-німецькі договори 1939 року.

3. Включення Західної України до складу СРСР.

4. Оборона Києва, Одеси і Севастополя.

5. Проголошення у Львові Української держави та переслідування українських

націоналістів фашистською владою.

6. Україна в умовах окупації гітлерівською Німеччиною.

7. Радянські партизани в Україні.

8. Створення та діяльність УПА (Української повстанської армії).

9. Трудовий героїзм українського народу.

10. Контрнаступ радянських військ 1942-1943 років. Курська битва та визволення Харкова.

11. Київська наступальна операція 1943 року.

12. Остаточне визволення території України в 1944 році. Закінчення Великої

Вітчизняної війни.

13. Наслідки Другої світової війни для України.

 

Література

Бойко О.Д. Історія України: Посібник. - К., 2004.

Боротьба за возз’єднання Західної України з Українською РСР//Збірник док. і матеріалів. -К., 1989.

Возз ’єднання західноукраїнських земель з Радянською Україною. - К., 1989.

Історія України: нове бачення. 2 т., - К., 1995.

КиричукЮ.А. Історія УПА. - Тернопіль, 1991.

Коваль М.В. Друга світова війна та історична пам’ять //Укр. ісг. журнал. - 2000. - №3-4. Коваль М.В. Україна: 1939-1945: Маловідомі і непрочитані сторінки історії. - К., 1995.

Кучер В. ОУН-УПА в боротьбі за незалежну Україну. - К., 1997.

Мірчук П. Історія української повстанської армії. - Львів, 1991

Муковський І, Г, Лисенко О. Є. Звитяга і жертовність. Україна на фронтах Другої світової війни. -К., 1997.

Народная война в тылу фашистских оккупантов на Украине. 1941-1944: В 2 кн. - К., 1985. Проэктор ДМ. Фашизм: путь агрессии и гибели. - М., 1989.

Советская Украина в годы Великой Отечественной войны Советского Союза. 1941-1945. Сборник док. и материалов. – К., 1980. - Т. 1-3.

Субтельний О: Україна: Історія.- К., 1991.

Трофимова В. Україна в роки Другої світової війни (1939-1945). - Львів, 1995.

Чайковський А.С. Невідома війна: Партизанський рух в Україні 1941-1945 рр. мовою документів, очима істориків. - К., 1994.

 

Методичні рекомендації

 

Напередодні Другої світової війни українські землі були роз’єднані і перебували в складі чотирьох держав. Яких? Уряди цих держав намагались утримувати ті українські території, які вже були їм підвладні, і приєднати нові. Так, Угорщина домагалася повернення Закарпатської України. У вирішення українського питання втручались Англія, Франція і США, прагнучи таким чином задовольнити власні геополітичні інтереси. З другої половини 30-х років на українські землі стала активно претендувати Німеччина, що боролася за “життєвий простір”. Більшість українських земель входила до складу СРСР. Сталінський режим, як і до цього уряд царської Росії в роки Першої світової війни, намагався приєднати західноукраїнські землі. Таким чином, боротьба за українські землі стала важливим дестабілізуючим фактором політичного життя Європи.

Внаслідок Мюнхенського пакту (дайте коротку характеристику цієї угоди) почалося розчленування Чехословаччини.

11 жовтня 1938 року Закарпаття отримало від уряду Чехословаччини право на самоврядування. Уряд краю очолив А.Волощин. Він негайно приступив до перетворення Закарпаття на автономну українську державу. Але 14 березня 1939 року в край увійшли угорські війська. 15 березня, уряд А. Волошина символічно проголосив незалежну республіку — Карпатську Україну, але її територія незабаром повністю була окупована Угорщиною при мовчазній згоді нацистської Німеччини.

Найбільш активну дипломатичну боротьбу за вирішення українського питання на свою користь здійснювала фашистська Німеччина, яка винощувала плани створення “Великої України” під своїм контролем. Але радянське керівництво змусило Гітлера від своїх планів на деякий час відмовитись, відкривши, таким чином, шлях до укладення радянсько- німецького договору.

23 серпня 1939 року СРСР та Німеччина підписали “Пакт Ріббентропа- Молотова”, де йшлося не лише про ненапад, а насамперед про розподіл сфер впливу обох держав.

Що являв собою таємний протокол договору між СРСР і Німеччиною? (28 вересня 1939 року радянсько-німецький воєнно-політичний.альянс був підтверджений новим договором -“Про дружбу і кордон між СРСР і Німеччиною”).

Яке місце в ньому відводилося західноукраїнським землям?

Маючи гарантії нейтралітету СРСР, Гітлер 1 вересня 1939 року напав на Польщу, поклавши початок Другій світовій війні.

Назвіть причини і визначте характер Другої світової війни. Коли і за яких обставин радянські війська вступили на територію Західної України? Схарактеризуйте його. Ця акція була „визвольним походом” чи агресією СРСР? Як у сучасній історичній літературі оцінюється процес включення західноукраїнських земель до складу СРСР? За якими напрямками здійснювалася політика „радянізації” Західної України у довоєнний період? Назвіть основні позитивні та негативні наслідки приєднання західноукраїнських земель до Радянської України у складі СРСР. Порівняйте політику СРСР та Царської Росії щодо західних українських земель у роки Першої та Другої світових воєн. Спробуйте пояснити, чому дуже швидко більшість західних українців (які ще недавно покладали великі надії на возз’єднання з УРСР і радо зустрічали Червону Армію) зневірились у радянському режимі і стали боротися проти нього.

Незважаючи на неоднозначність і суперечливість усіх процесів, які відбувались в західноукраїнських землях, об’єднання у межах однієї держави більшості українських етнічних територій стало надзвичайно важливою подією, важливим кроком у розв’язанні українського питання, насамперед на користь СРСР.

Яка стратегічна ситуація склалася напередодні радянсько-німецької війни? Проаналізуйте співвідношення військових сил СРСР і Німеччини та становище на радянсько-німецькому кордоні напередодні війни? Чи мало угруповання радянських військ оборонний характер? Чому напередодні радянсько-німецької війни найбільше угруповання радянських військ знаходилось в Україні?

22 червня 1941 року нацистська Німеччина напала на СРСР. Почалася Велика Вітчизняна війна. Чому німецьким військам у перший місяць війни вдалося захопити значну частину території України? Схарактеризуйте сутність і причини прорахунків військово-політичного керівництва СРСР. У період з червня по жовтень 1941 року Червона Армія зазнавала однієї поразки за іншою. Дайте загальну характеристику бойових дій на Південно- Західному і Південному фронтах наприкінці 1941 року.

До кінця 1941 року німці окупували майже всю Україну. Катастрофічною поразкою закінчилась наступальна операція радянських військ під Харковом у травні 1942 року. У боях загинуло три армії, а 250 тис. радянських бійців потрапило до фашистського полону. 22 липня 1942 року після захоплення німцями м. Свердловська Ворошиловградської області вся територія України була окупована. Початковий період війни виявився трагічним для Радянського Союзу.

Радянські війська і у тих тяжких умовах чинили героїчний опір ворогу, знищуючи значні сили загарбників, зірвали гітлерівський план “блискавичної війни”.

З 7 липня по 26 березня 1941 року радянські війська захищали Київ; з 5 серпня по 16 жовтня 1941 року - йшли жорстокі бої за Одесу; 250 днів (з 30 жовтня 1941 року по 4 липня 1942 року) тривала оборона Севастополя.

З початку війни урядом була проведена величезна робота по мобілізації сил і організації опору ворогу.

Які заходи вживалися щодо мобілізації сил на відсіч німецькій агресії? Розкрийте зміст директиви “Партійним і радянським організаціям прифронтових областей”. Країна перетворилася на єдиний воєнний табір, де все життя підпорядковувалось одній меті - розгрому агресора. Розкрийте сутність гасла “Все для фронту, все для перемоги!” Наведіть приклади героїчного опору радянських військ і трудового подвигу народу, завдяки яким було зірвано план блискавичної війни, розвіяно міф про непереможність німецької армії і підготовлено умови для майбутньої перемоги.

Радянське командування отримало час для накопичення резервів і підготовки планів контрнаступу. У перші дні війни були створені надзвичайні органи. Вже 22 червня 1941 року утворилася Ставка Головного командування під керівництвом С.Тимошенка.

Згодом Ставку (тепер уже Верховного Головного Командування) очолив Й. Сталін. 30 червня 1941 року був утворений Державний Комітет оборони (ДКО) на чолі зі Сталіним, що сконцентрував у своїх руках усю державну, господарську та військову владу в країні. Розглядаючи це питання, зверніть увагу на те, що в умовах війни сталінський режим продовжував керувати країною звичайними тоталітарними методами: залякуванням, насильством та репресіями, депортаціями цілих народів.

В Україні німці встановили жорстокий окупаційний режим, основною метою якого було зломити опір місцевого населення.

Які плани виношувала нацистська верхівка? У чому полягала сутність окупаційного режиму?

Згідно з расовою доктриною нацистів, усі слов’яни були людьми другого сорту, і їхня роль зводилася до того, щоб служити німецькій расі. Гітлер вважав Україну першочерговим об’єктом німецької колоніальної експансії. Сюди планувалося переселити німецьких колоністів. Українці підлягали частковому знищенню або витісненню за межі України. Частину населення передбачалося використати на некваліфікованих роботах.

До чого призвела б реалізація цієї політики? Справжній геноцид здійснювався проти єврейського народу.

За роки війни фашисти закатували на українській землі понад п’ять мільйонів осіб, у тому числі майже 1,9 млн радянських полонених і близько мільйона євреїв. (Згадайте трагедію Бабиного яру в Києві і Дробицького яру в Харкові). З України до Німеччини на каторжні роботи було вивезено 2,4 млн юнаків і дівчат. Каральними загонами СС було спалено 250 населених пунктів, часто разом з їх жителями. В роки окупації в Україні існувало понад 50 гетто і понад 180 великих концентраційних таборів. В Німеччину з України вивозились сировина, матеріальні цінності, витвори мистецтва тощо.

Звичайно, необмежений кривавий терор не міг довго залишатися безкарним. Незабаром після приходу німців активізувався підпільний і партизанський рух.

У своєму розвитку партизанський рух пройшов кілька етапів, від зародження до широкого розгортання та активізації боротьби з окупантами.

Чому перші партизанські загони і диверсійні групи зазнали поразки від німців у перший рік війни? Розкажіть про розгортання в Україні бойових дій партизанських формувань під командуванням О.Федорова, С.Ковпака, О.Сабурова, М.Наумова та ін. У травні 1942 року при Ставці Верховного Головнокомандування було створено Центральний штаб партизанського руху. В червні 1942 року почав діяти Український штаб партизанського руху. Він налагодив координацію дій партизанських загонів з операціями Червоної Армії. У 1943 році партизанський рух перетворився на справжній другий фронт; для боротьби з партизанами німецьке командування змушене було відкликати з фронту до 120 тис. солдатів і офіцерів.

На Волині та Поліссі в жовтні 1942 року Організація Українських Націоналістів (ОУН) заснувала Українську повстанську армію (УПА).

Схарактеризуйте дії ОУН-УПА в умовах німецької окупації. Керівники УПА проголосили тактику боротьби на два фронти — проти німців та Радянської влади. Лише у жовтні-листопаді 1943 року УПА провели 47 бойових дій проти німців і 54 - проти радянських партизанів. Головною метою УПА проголосила відродження української державності.

Переломним моментом війни стала Сталінградська битва. Дайте коротку характеристику подій на Сталінградському фронті. Розгром німців під Сталінградом поклав початок контрнаступу Червоної армії і визволенню українських земель від німецько-фашистських загарбників. Влітку 1943 р. Гітлер спробував перехопити стратегічну ініціативу. Однак розпочатий ним наступ на Курській дузі провалився. Радянські війська перейшли в контрнаступ і 23 серпня 1943 року зайняли Харків.

Розкажіть про Харківщину в роки Великої Вітчизняної війни. У вересні-жовтні 1943 року Червона армія прорвала лінію німецької оборони на Дніпрі і 6 листопада 1943 року вступила до Києва. Розкрийте значення битви за Дніпро. Дайте загальну характеристику бойових дій за визволення України в 1943 році.

1944-1945 роки - це завершальний етап Великої Вітчизняної війни, результатом якого було визволення України від фашистських агресорів і повний розгром гітлерівської Німеччини. На завершальному етапі по всьому фронту здійснювались наступальні операції силами усіх чотирьох Українських фронтів. Україна від Полісся до Чорного моря була суцільним театром воєнних дій.

У січні-лютому 1944 року в районі Корсунь- Шевченківського радянські війська оточили і знищили 80-тисячне угруповання ворога. Ця перемога відкрила шлях на Правобережжя. У лютому-березні 1944 року радянські війська звільнили Луцьк, Проскурів, Чернівці, Вінницю, Тернопіль, форсували Південний Буг і вийшли на державний кордон з Румунією. В липні 1944 року у ході Львівсько-Сандомирської операції було звільнено Львів. У жовтні 1944 року в результаті успішної Карпато-Ужгородської операції було звільнено Закарпаття.

 

Успішно розгортався наступ і на півдні України. 10 квітня 1944 року ворога вибили з Одеси, а 9 травня було визволено Севастополь. В жовтні 1944 року завершилось звільнення всієї території України.

На завершальному етапі війни посилилась боротьба в тилу німецьких військ: зросла кількість і посилилась активність партизанських загонів, підпільних організацій, що брали участь в усіх битвах цього періоду війни, руйнували німецькі комунікації, знищували склади, здійснювали глибокі рейди по тилах ворога тощо.

На завершальному етапі війни активізувався процес об’єднання українських земель. На Тегеранській (1943) та Ялтинській (1945) конференціях лідерів держав антигітлерівської коаліції розглядалось питання про повоєнні кордони, у тому числі і України.

Розкажіть, як проходили територіальні розмежування між Україною, Польщею, Чехословаччиною, Румунією. Які землі були повернуті Україні? Значення цих подій важко переоцінити: вперше за багато століть усі українці отримали можливість і право жити в межах однієї держави.

8 травня 1945 року підписанням акта про беззастережну капітуляцію Німеччини війну в Європі було закінчено. Схарактеризуйте значення і причини перемоги у війні з фашизмом. 2 вересня 1945 року акт про капітуляцію підписала і мілітаристська Японія. Закінчилась Друга світова війна.

Народ України дав збройним силам Радянського Союзу 6 млн осіб. Кожний другий з них загинув на фронті. Українці боролися проти гітлерівської Німеччини у складі американської, канадської армій, в загонах руху Опору в різних європейських країнах. Чимало українців було серед військового керівництва СРСР, серед них - С.Тимошенко, Р.Малиновський, А.Єрьоменко, П.Рибалко, І.Черняхівський та ін. Великий внесок у зміцнення обороноздатності СРСР зробили вчені України, тисячі українських лікарів допомагали пораненим на фронті і в тилу. Евакуйовані з України промислові підприємства забезпечували діючу армію військовою технікою та боєприпасами.

У роки війни Україна зазнала значних втрат. Цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст та 28 тис. сіл. 10 млн людей залишились без даху над головою. Загальні збитки економіки України сягали до 40% її довоєнного рівня. Україна втратила п’яту частину населення. Які уроки мало винести людство з цієї війни?

 

Проблемні питання

1. Чи була в СРСР альтернатива пакту про ненапад? Якщо була, то яка?

2. Чи можна було уникнути поразки радянських військ на початку війни? Що могло б змінити перебіг подій на користь Червоної армії?

3. Які наслідки для України мав рух опору? Чому він не був консолідованим? Чи можна було запобігти братовбивчій війні між українцями?

 

Тести для самоконтролю

 

1. Підписання пакту про ненапад між СРСР та Німеччиною можна пояснити насамперед:

а) прагненням Сталіна відтягнути початок війни та використати час для посилення

обороноздатності країни;

б) надією Сталіна на те, що воєнні дії обмежуться Європою і СРСР взагалі вдасться

уникнути війни;

в) бажання Сталіна розширити територію СРСР за рахунок земель Західної України,

Західної Білорусії та Прибалтики і створити плацдарм для “Визвольного походу” в

Європу;

 

2. Ви оцінюєте пакт про ненапад 1939 року як:

а) перемогу радянської дипломатії, яка дала можливість на якийсь час зберегти мир і

краще підготуватись до майбутньої війни;

б) ганебний акт, який фактично розв’язав руки Гітлеру для початку Другої світової

війни;

в) угоду двох диктаторів з метою розширити кордони своїх країн: посилити свій

вплив в Європі;

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)