АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості реферування наукового джерела

Читайте также:
  1. A. Internet-джерела
  2. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  3. Анотування і реферування наукових текстів.
  4. Будова Сонця. Джерела його енергії
  5. Бюджетне право як підгалузь фінансового права, його предмет, система та джерела
  6. Велике князівство Литовське: особливості взаємодії культур литовської і давньоруської.
  7. Види конституції, їх структура та особливості
  8. Вимоги до роботи над літературними джерелами
  9. Відтворення населення та його регіональні особливості
  10. Галузеві особливості, що впливають на організацію обліку
  11. Гідродинамічні об’єкти – джерела небезпечних факторів.
  12. Державна служба та її особливості в Україні

Реферування — це одна з найбільш широко розповсюджених письмових форм отримання інформації, яка дозволяє при сучасному величезному потоці інформації у короткий термін відібрати потрібну спеціалісту інформацію. У порівнянні з анотуванням реферування є більш досконалим методом обробки інформації джерел інформації: якщо в анотації приводиться лише короткий перелік питань, що розглядаються, то в рефераті викладається сутність питань та наводяться найважливіші висновки.

Реферування являє собою такий складний процес аналітико-синтетичної переробки інформації наукового джерела (або джерел), результатом якої і стає реферат* (нім. Referat, від лат. refero — допо-відаю) — короткий виклад (перед аудиторією або в письмовій формі) наукової праці, вчення, змісту джерела (або джерел) із зазначенням характеру, методики, результатів дослідження та збереженням його мовностилістичних особливостей.

Рефератом в освітянській сфері називають і доповідь на будь-яку тему, що складається з огляду різноманітних джерел.

Реферат як самостійний і поширений жанр наукової літератури, окрім загальних закономірностей наукового стилю, має особливості, характерні саме для нього (на відміну від інших жанрів цього стилю), що обумовлено функцією реферату, його інформативним призначен-ням. Так, на відміну від жанру наукової статті, в рефераті немає ха-рактерної для статті наукової ґрунтовності викладу, розгорнутих до-ведень, міркувань, порівнянь, обговорення результатів, оцінок тощо, оскільки все це — дієвий засіб переконання читача, а призначення ре-ферату — передати інформацію, повідомити.

Сутність реферату — це короткий виклад (за умови достатності інформативної повноти) основного змісту джерела (джерел), повідо-млення нової проблемної інформації, що міститься в ньому, або допо-відь за певною темою, підготовлена в результаті самостійного опра-цювання кількох джерел.

 

Вимоги до оформлення реферату.

Структурними елементами реферату є: титульний аркушреферату ( Див. зразок), план, вступ, викладення змісту теми (як правило, 2 глави), висновок, а також список використаної при підготовці й написанні реферату, літератури.

Вступ

Форма - довільна, але в ньому повинні обов'язково знайти відображення такі питання: обґрунтування вибору теми, оцінка її з точки зору актуальності та важливості, зміст проблематики, яку автор вбачає в цій темі, формулювання мети й завдань дослідження в рефераті.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)