АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗМІСТ ЗВІТУ

Читайте также:
  1. Анотований зміст
  2. Б) відображення життєзмістовних питань буття людини
  3. Бесіда за змістом прочитаного уривку.
  4. Блок змістових модулів 1.1.-1.5
  5. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  6. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  7. Вимоги до змісту звіту виробничої практики
  8. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ РОЗДІЛУ «ОХОРОНА ПРАЦІ»
  9. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ ТА РОЗТАШОВУВАННЯ РЕКВІЗИТІВ ДОКУМЕНТІВ
  10. Виникнення, сутність і зміст STP-маркетингу
  11. Вправа 31. Поставте модальне дієслово, що підходить за змістом (інколи можливо кілька варіантів), у потрібній особі та числі та перекладіть речення.
  12. Вправи на розуміння змісту філософських категорій

1. Тема роботи. 2. Мета роботи. 3. Методика позначення зварних з'єднань на кресленнях. 4. Виконання індивідуального завдання.

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Лабораторна робота №2

 

ВИВЧЕННЯ ОСНОВНИХ КОНСТРУКТИВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ

І ХАРАКТЕРИСТИК ПОКРИТИХ ЕЛЕКТРОДІВ

Мета роботи: Закріпити і поглибити лекційний матеріал про покриті зварювальні електроди; набути навички визначення відношення повного діаметра до діаметра стрижня електрода, розрахунку коефіцієнта маси покриття й випробування покрить на міцність; засвоїти методику розрахунку коефіцієнта основності (кислотності) шлаку, що утвориться при плавленні електрода.

Матеріали, інструмент:покриті електроди, мікрометр (або штангенциркуль), лінійка, ніж для очищення поверхні електрода.

 

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Плавки електроди являють собою металеві стержні, на поверхні яких нанесені покриття визначеного складу (рис. 2.1).

 

 

Рис. 2.1 – Конструктивні елементи покритих електродів:

1 – стрижень; 2 – покриття; 3 – оголений торець; 4 – покриття різної товщини;

L 1 – загальна довжина електроду; L 2 довжина покритої частини електроду

 

Покриття призначені для забезпечення стійкості горіння дуги, захисту металу зварювальної ванни від окиснювання, його рафінування від сірки й легування. Відповідно з ГОСТ 9466-75 і ДСТУ 3951. - 2000 “Загальні правила для зварювання плавленням. Технологічна інструкція для дугового зварювання. Випробування технологічних процесів дугового зварювання сталей” у залежності від відношення повного діаметра електрода D до діаметра стрижня d розрізняють електроди:

– із тонким покриттям (D/d ≤1,2);

– із середнім покриттям (1,2≤ D/d ≤1,45);

– із товстим покриттям (1,45< D/d ≤1,8);

– із особливо товстим покриттям (D/d >1,8).

Позначаються зазначені групи відношення D/d відповідно буквами М, С, Д, Г.

Абсолютна товщина покриття розраховується за формулою

 

, (2.1)

 

Стрижень і нанесене на нього покриття повинні мати одну вісь. У випадку зміщення осей під час плавлення електрода утворюється односторонній «козирок», що викликає небажане відхилення дуги вбік з меншою товщиною покриття. Різниця товщини (ексцентриситету) покриття , що заміряна у діаметрально протилежних ділянках електрода, не повинна перевищувати, величин, зазначених у табл. 2.1. Розраховується за формулою

 

, (2.2).

 

Таблиця 2.1 – Максимальні значення e, мм

Номінальні діаметри електродів, мм Електроди
із тонким, середнім та товстим покриттями із особливо товстим покриттям
Групи електродів
           
2,0 2,5 3,0 4,0 5,0 6,0 і більше 0,100 0,125 0,150 0,200 0,250 0,300 0,090 0,115 0,135 0,180 0,225 0,270 0,080 0,100 0.120 0,160 0,200 0,240 0,160 0,200 0,240 0,320 0,400 0,480 0,140 0,175 0,210 0,280 0,350 0,420 0,120 0,150 0,180 0,240 0,300 0,360

 

Покриття не повинне руйнуватися при падінні електрода боком на сталеву гладку плиту з висоти 1 м (електроди діаметром 3 мм і менше) і з висоти 0,5 м (електроди діаметром 4 мм і більше). Допускаються при цьому часткові відколювання покриття загальною довжиною до 5% довжини покритої частини електрода.

Довжина оголеної від покриття ділянки, що примикає до торця електрода, не повинна перевищувати 4 мм (1 група електродів) і 3 мм (2 група електродів).

Зварювальні електроди характеризуються також коефіцієнтом маси (ваги) покриття

 

(2.3),

 

де МП – маса електродного покриття, г; MСП – маса ділянки стержня, на якому є покриття, г; Gе – вага електрода, г; gc – вага одиниці довжини електродного стрижня, г; l1 – загальна довжина електрода, см; l2 – довжина покритої частини електрода, см.

Для виготовлення покриття електродів використовують різні матеріали (компоненти):

– газоутворюючі (крохмаль, декстрин, харчове борошно, мармур, магнезит та ін.);

– стабілізуючі, що утримують елементи з низьким потенціалом іонізації (кальцинована сода Na2CO3, поташ K2CO3, крейда CaCO3, плавиковий шпат CaF2 і ін.);

– шлакоутворюючі (піролюзіт MnО2, ільменіт TiО2, кремнезем SiО2, крейда CaCO3, плавиковий шпат CaF2;

– легуючі і розкиснюючі елементи (кремній, марганець, титан, ванадій, що вводяться до складу покриття у виді відповідних сплавів із залізом);

– зв'язуючі (водяні розчини силікатів натрію Na2O∙nSiO2·mH2O і калію K2O∙nSiO2∙mH2O, які називають рідким склом).

Багато матеріалів, що входять до складу покриття, одночасно виконують декілька функцій, забезпечуючи, наприклад, газовий і шлаковий захист, а також розкиснення і легування зварювальної ванни.

Склад компонентів покриття підбирають також з врахуванням потреби одержання необхідної в'язкості шлаку, температури його плавлення, поверхневого і межфазного натягу, газопроникності, щільності, відокремлення від зварного шва і т.п.

Важливою характеристикою хімічних властивостей шлаку є коефіцієнти його основності Ko (чи кислотності Kk), що розраховуються з відношення:

 

; , (2.4)

де – сумарна масова концентрація у шлаку основних оксидів, – відповідно кислих оксидів.

При Ko >1,0 (Kk < 1) шлак вважається основним, при Ko <1 (Kk > 1 – кислим. До основних оксидів відносять оксиди FeО, MnО, CaО, MgО, Na2O, K2O, до кислих SiО2, TiО2. Амфотерними оксидами є Al2O3, Fe2O3, Cr2O3.

Таким чином, коефіцієнт основності шлаку може бути розраховано за формулою

, (2.5)

а коефіцієнт кислотності – за формулою

(2.6)

 

При підборі рецептури компонентів покриття коефіцієнти основності (або кислотності) розраховують з врахуванням їх поведінки при температурах зварювального процесу, а саме: дисоціації, участі в легуванні і розкисленні металу, ступені переходу в шлакову і газову фази і т.п. Приклад складу компонентів покриття електродів типу Э46А (ГОСТ 9467-75) марки УОНИ-13/45, приведений нижче.

Склад покриття електродів, %

1. Мармур –54

2. Плавиковий шпат – 15

3. Кварцовий пісок – 9

4. Ферросиліций – 5

5. Феромарганець – 5

6. Феротитан – 12

Всього – 100 %

Рідке скло в перерахунку

на сухий залишок – – 12

Разом – 112 %

 

Рідке скло вводять до складу вихідної шихти покриття додатково до основних компонентів. У цьому зв'язку розраховують дійсний склад компонентів у покритті з врахуванням додавання рідкого скла.

Одержимо наступний склад покриття, %

1. Мармур – 48,3

2. Плавиковий шпат – 13,3

3. Кварцовий пісок – 8

4. Феросиліцій – 4,5

5. Феромарганець – 4,5

6. Феротитан – 10,7

7. Рідке скло – 10,7

Разом – 100 %

 

ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ РОБОТИ

1. Виміряти повний діаметр електрода з покриттям (D), діаметр стрижня електрода (), визначити відношення і товщину покриття .

2. Розрахувати різницю у товщині покриття. Для цього на 3 ділянках електрода, зміщених одна від одної на 50…100 мм за довжиною і на 120˚ по колу, зняти покриття з протилежних сторін і заміряти мікрометром (аб штангенциркулем) значення Smin і Smax. Результати вимірювання занести у таблицю 2.2.

Таблиця 2.2 – Результати вимірювань і розрахунку

Повний діаметр електроду, , мм Діаметр стрижня електроду, , мм Відно-шення , мм
Ділянка 1 Ділянка 2 Ділянка 3
             

3. Встановити, якій групі якості за стандартом відповідає досліджуваний електрод.

4. Визначити коефіцієнт маси покриття. Для цього попередньо:

– виміряти загальну довжину електродного стрижня і довжину частини стержня, на яку нанесене покриття;

– зважуванням визначити загальну вагу електрода ();

– розрахувати вагу одиниці довжини електродного стрижня,

, г, (2.15),

де – густина металевого стрижня ( стали = 7,8 г/см3).

– розрахувати за формулою (2,3) коефіцієнт маси (ваги) покриття. Результати вимірювання і розрахунку коефіцієнта занести у таблицю 2.3.

 

Таблиця 2.3 – Результати вимірювань і розрахунків

Довжина стрижня, , мм Довжина покритої частини електроду, , мм Загальна вага електроду, , г Вага одного см довжини електроду, г Коефіцієнт маси (ваги) покриття
         

5. Оцінити міцність покриття методом скидання електрода на металеву плиту.

ЗМІСТ ЗВІТУ

1. Тема роботи. 2. Мета роботи. 3. Матеріали, інструмент. 4. Рисунок покритого електрода з конструктивними елементами. 5. Визначення відношення D / d електрода. 6. Розрахунок різниці у товщині покриття. 7. Визначення коефіцієнта маси покриття. 8. Оцінка електродного покриття на міцність. 9. Висновки.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Лабораторна робота № 3

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)