АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРИ РУЧНОМУ ДУГОВОМУ ЗВАРЮВАННІ

Читайте также:
  1. ОСНОВНЫЕ ТРЕБОВАНИЯ ТЕХНИКИ БЕЗОПАСНОСТИ К РУЧНОМУ И МЕХАНИЗИРОВАННОМУ ИНСТРУМЕНТУ
  2. Трафаретним способом НА РУЧНОМУ ВЕРСТАТІ

Мета роботи: визначити величину коефіцієнтів розплавлення (), наплавлення () та втрат на окиснення, випаровування і розбризкування електродів () при зварюванні покритими електродами.

Устаткування, прилади, інструменти, матеріали: зварювальний піст, бачок з водою для охолодження пластин; терези, секундомір; штангенциркуль, лінійка; сталеві пластини.

Порядок виконання роботи:

 

1. Зважити три пластини, на яких буде проводитися наплавлення.

2. Визначити вагу одного сантиметра довжини електродного стрижня. 3. Виміряти довжину електрода.

4. Зробити наплавлення валиком на кожну з пластин промаркованими електродами: на першу пластину при = 80 А; на другу – при = 120 А; на третю – при = 160 А.

Час наплавлення – 15 с.

5. Після наплавлення сталевою щіткою зачистити валики від шлаку і бризок металу та зважити кожну пластину.

6. Визначити розрахунком довжину і вагу розплавлених ділянок електродів.

7. Дані вимірювань занести в таблиці 3.1, 3.2, 3.3.

8. Розрахувати коефіцієнти розплавлення і наплавлення за наступними формулами:

= , г / (А·год.); (3.1)

, г / (А·год.). (3.2)

де: і – вага відповідно розплавленого і наплавленого електродного металу, г;

– час наплавлення, с.

9. Розрахувати коефіцієнт втрат електродного металу на окиснення, випаровування і розбризкування за формулою, %:

, %. (3.3)

10. Побудувати графіки залежностей , , =

11. Виконати розрахункове завдання: розрахувати витрату електродів і час зварювання циліндричної частини резервуара (рис. 3.1) електродами діаметром 4 мм (зварювання в один прохід).

 

Рис. 3.1 – Зварний резервуар і переріз його стінки

 

11.2. Визначити кількість електродного металу, кг, яка повинна бути наплавлена в шви даного виробу (переріз шва приведений на рис. 3.1) за формулою

, (3.4)

де: – площа перерізу шва, см2;

– загальна довжина швів на виробі, см;

– густина розплавленого металу (для сталі 7,8 г/см3).

11.3. Розрахувати витрату електродів, кг, за формулою:

, (3.5)

де: – кількість металу, яка необхідна для наплавлення шва, кг;

– коефіцієнт, який враховує втрати на недогарках, на вигар, на розбризкування електродного металу та інші втрати (для електродів з тонким покриттям коефіцієнт дорівнюється 15 - 20 %, з товстим покриттям 30 - 40 %). У середньому приймається рівним 1,33.

11.4. Визначити основний час горіння дуги за формулою:

, год.. (3.6)

11.5. Розрахувати повний (загальний) час з врахуванням поправочного коефіцієнта = 0,4...0,85, якій залежить від умов роботи та організації робочого місця зварника, год.:

, год. (3.7)

Всі початкові дані і отримані результати занести в таблиці 3.1–3.3.

 

Таблиця 3.1 – Режими наплавлення

№ дос-ліду Характеристика електродів Рід стру-му Положен-ня шва у просторі Сила струму , А Час напла-влення , с
Діаметр стрижня, мм Товщина покриття, мм
      пост. нижнє    
      -"- -"    
      -" - -    

 

Таблиця 3.2 – Результати вимірів витрат електродів

Довжина електрода, мм Довжина розплавленої ділянки електрода, мм Вага 1 см електродного стрижня, г Вага роз - плавленої електродної ділянки, г
до наплав-лення після наплавлення
         
         
         

 

Таблиця 3.3 – Результати вимірів і розрахункові значення

Матеріал пластини Вага пластини, г Вага наплав- леного металу, г Коефі-цієнт розпла-влення, Коефі-цієнт наплав-лення, Коефі-цієнт втрат,
до наплав-лення після наплав-лення
  Сталь 10            
           
           

12. Зробити висновки.

Звіт з лабораторної роботі повинен містити наступні пункти:тема і мета роботи; устаткування, прилади, інструменти, матеріали; таблиці з результатами дослідів, вимірів і розрахунків, результати розрахункового завдання; висновки.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)