АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Робочий стіл; 11 – витяжна парасолька

Читайте также:
  1. Робочий час і час відпочинку.
  2. Робочий час та час відпочинку
  3. Тема 5. Робочий час

Джерело живлення змінного струму стабілізоване універсальне, призначене для автоматичного, механізованого, ручного, безперервного та імпульсного (пульсуючого) електродугового зварювання алюмінієвих сплавів в аргоні, гелії та їх сумішах вольфрамовим електродом на номінальному струмі 315 А.

Установка забезпечує:

– запалювання дуги пробоєм дугового проміжку високовольтної іскрою імпульсного осцилятора;

– підтримку горіння дуги за допомогою імпульсного стабілізатора;

– плавне регулювання зварювального струму;

– заварювання кратера затримкою і регулюванням спаду зварювального струму.

– захист елементів установки від напруги високої частоти осцилятора за допомогою індуктивно-місткосного фільтру; – подачу інертного газу до початку зварювання і припинення подачі після закінчення зварювання; – включення і виключення зварювання за допомогою вимикача.

 

У таблиці 7.1 приведена технічна характеристика установки ИСВУ-315-1, на рис. 7.2 зображена її лицьова частина.

Таблица 7.1 – Технична характеристика установки ІСВУ-315-1
№ з.п. Найменування параметра Одиницявимірювання Значення параметра
123456789 Напруга живлення Споживана потужність Частота змінного струмуНапруга холостого ходаНапруга на дузі Номінальний зварювальний струм при ПВ=60 %Межи регулювання струму Витрати: –охолоджувальної води– аргону– гелію ВкВтГцВВА А л/год.л/год.л/год. 38040509018–30315 15–315 250–3005–1010–20

 

Конструктивно установка ІСВУ-315 виконана моноблочно у вигляді шафи розмірами 700х550х850 мм. У верхній частині шафи розміщена панель апаратури керування, регулювання і сигналізації. У нижній частині шафи розміщені: силовий зварювальний трансформатор, дросель, блок тиристорів і блоки управління джерелом живлення.

Рис. 7.2 – Зварювальна установка ІСВУ-315-1 В цілях безпеки доступу до силової частини установки дверці шафи забезпечені кінцевим вимикачем. При відкритих дверцях живлення відключене. На бічній частині шафи із зовнішнього боку розташований блок осцилятора. Панель апаратури управління (рис. 7.2) вільна для доступу з метою настройки і коректування параметрів процесу зварювання і містить наступні функціонально самостійні блоки: – блок керування режимом зварювання; – блок формування імпульсів; – блок регулювання струму; – релейний блок; – блок тригера. На блоці керування режимом зварювання розміщені: вмикач живлення, перемикач режиму (імпульсний або безперервний) і амперметр вимірювання зварювального струму. Блок формування імпульсів містить потенціометр регулювання амплітуди імпульсів. Блок регулювання струму дозволяє перемикати схеми керування зварювальним струмом як з джерела живлення, так і з виносного пульта; за допомогою резисторів регулювати зварювальну напругу і силу зварювального струму; задавати форму імпульсів; регулювати величину спаду зварювального струму після відключення; підтримувати необхідну величину чергового струму. Релейний блок сигналізує про моменти включеного стану джерела живлення і про режим охолоджування, регулює струм відключення, а також дозволяє керувати включенням джерела від пальника, з пульта або автоматично. Блок тригера дозволяє встановлювати необхідну тривалість імпульсів, а також тривалість паузи між імпульсами.

У табл. 7.2 приведені орієнтовні режими електродугового зварювання алюмінію неплавким електродом.

Таблиця 7.2 – Режими аргонодугового зварювання алюмінієвих сплавів волфрамовим електродом
Товщина металу в зоні, мм Зварювальний струм, А Діаметр присадного матеріалу, мм Діаметр вольфрамового електроду, мм Витрата аргону, л/хв.
2-3 90–100 3–4 3 3–4
3-4 100–150 4–5 3 4–5
4-6,0 140–220 5–6 4 5–7
6-8 200–280 5–6 5 6–8
8-11 270–350 6–7 6 8–12
При підготовці деталей з алюмінієвих сплавів під зварювання профілюють зварювані кромки, видаляють поверхневі забруднення і оксиди. Знежирення і видалення поверхневих забруднень здійснюють за допомогою органічних розчинників (уайт-спиріт, технічний ацетон, розчинники РС-1, РС-2 та ін.) або обробкою в спеціальних ваннах лужного складу. Видалення поверхневої оксидної плівки є найбільш відповідальною операцією підготовки деталі. При цьому, в основному, видаляють стару оксидну плівку, що отримана в результаті тривалого зберігання і містить значну кількість адсорбованої вологи. Оксидну плівку можна видаляти за допомогою металевих щіток з дротом діаметром 0,1-0,2 мм при довжині ворсу не менш 30 мм або шабренням. Після зачищення кромки знежирюють розчинником. Тривалість зберігання деталей перед зварюванням після зачищення 2-3 години.

Як присадний матеріал при зварюванні застосовують дріт марки Св-АК5, Св-А97, Св-АК10 або Св-АК12. Можливо також застосування смужок з листового алюмінію завтовшки 4–5 мм. Присадний матеріал перед застосуванням необхідно знежирити розчинником (авіаційний бензин, уайт-спірит), а безпосередньо перед зварюванням зачистити шліфувальною шкіркою.

Аргон застосовують чистотою не менше 99,9 % (за ГОСТ 10157-73, сорти: вищий і перший). Аргон також є дорогим витратним матеріалом.

Збудження дуги і розігрівання електроду здійснюється на графітової пластині, яку розташовують поряд з місцем початку зварювання. Про готовність електроду до зварювання свідчить поява на торці електроду розжареної кульки. Надалі впродовж всього зварювання до обриву дуги електрод повинен зберігати таку форму.До місця зварювання пальник переводять швидким рухом. Слід уникати торкання розжареним електродом металу, це приводить до забруднення вольфраму, порушення стійкості горіння дуги і погіршення шва. Якщо все ж таки відбулося випадкове торкання розжареним електродом металу, зварювання слід припинити і очистити електрод від частинок алюмінієвого сплаву, що прилипнули до нього. Для цього дугу запалюють на графітовій пластинці і витримують її протягом 20–30 с, поки випаруються сторонні включення і на кінці електроду знов з'явиться чиста розжарена кулька. Подачу присадного матеріалу в зону дуги починають лише після того, як утворюється зварювальна ванна з чистою поверхнею. Якщо зварювальна ванна має матовий відтінок, а навколо неї відкладається кіптява, то необхідно декілька збільшити подачу аргону. Якщо ж дуга горить нестійке, то витрату газу слідує декілька зменшити. Довжина дуги повинна бути стабільною впродовж всього зварювання і підтримуватися на відстані 4–5 мм від поверхні зварювальної ванни. При збільшенні цієї відстані зменшується теплова потужність дуги, збільшується ширина зони розплавлення, деталь сильніше нагрівається, збільшується також її викривлення. При заварюванні тріщини присадний дріт і вольфрамовий електрод розташовують уздовж тріщини. Кінець дроту не повинен під час зварювання виходити із зони газового захисту і потрапляти в стовп дуги. Для кращої видимості процес зварювання ведуть справа наліво, присадний дріт подають спереду. Шов, накладений на тріщину, повинен бути злегка опуклим і підноситися над основною поверхнею на 2–3 мм. Поверхня шва повинна бути світлою з чітко вираженою дрібною лусковою. Затемнена матова поверхня або закопчена поверхня шва свідчать про ненормальний газовий захист, низьку якість аргону, підсос повітря унаслідок нещільності газового тракту. Погане формування шва відбувається унаслідок неправильно вибраних режимів зварювання або неправильній техніці ведення процесу. Зварювання алюмінієвих сплавів вольфрамовим електродом здійснюють також імпульсною дугою. При цьому можна зварювати алюмінієві вироби завтовшки від 0,2 мм і більше.

У таблиці 7.3 приведені максимально допустимі значення сили струму для вольфрамових електродів

Таблиця 7.3– Максимально допустимі значення сили струму


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)