АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема. Об’єктивна сторона злочину

Читайте также:
  1. V2: Женская половая система. Особенности женской половой системы новорожденной. Промежность.
  2. V2: Мужская половая система. Особенности мужской половой системы новорожденного.
  3. Аналіз складу злочину крадіжка (ст.185 ККУ).
  4. Банки та банківська система.
  5. Банковская система.
  6. Бухгалтерский учет как информационная система.
  7. Виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню злочину, по конкретним кримінальним справам
  8. Вкусовая сенсорная система. Орган вкуса
  9. Вычислительная система.
  10. Гипоталамо-гипофизарная система. Нейросекреторные отделы гипоталамуса. Строение и характеристика нейросекреторных клеток. Связь гипофиза с гипоталамусом и её значение.
  11. Гносеологическая сторона неисчерпаемости материи
  12. Динамическая система. Понятие о равновесном, периодическом и переходном процессах.

Завдання № 1. Старший черговий підстанції електромережі Л. одержав повідомлення про обрив дроту на одному з будівельних майданчиків. Не вимкнувши струм у лінії електромережі, Л. направив для усунення пошкодження чергових електромонтерів Б. та Д. На територію майданчика самовільно проникли діти й один з них – К. доторкнувся до обірваного дроту, внаслідок чого помер на місці від враження електричним струмом.

Вирішіть питання про наявність ознак об’єктивної сторони діяння, вчиненого Л. Яким видом суспільно небезпечного діяння (дією чи бездіяльністю) характеризується вчинене? Розкрийте поняття дії та бездіяльності, їх ознаки. Назвіть умови кримінальної відповідальності за злочинну бездіяльність.

Завдання № 2. Між О. і П., що перебували на квартирі останнього, виникла сварка, під час якої П., ударивши О. по голові, заподіявши йому легке тілесне ушкодження. Через деякий час вказана травма спричинила крововилив у мозок із тяжкими змінами в речовині та судинах головного мозку, внаслідок чого О. помер. У висновку судово-медичної експертизи вказано, що у розвитку крововиливу, який призвів до смерті, визначальним моментом була патологія артеріальних судин, а супутніми – захворювання (гіпертонія), алкогольне сп’яніння, конфліктна ситуація та незначна травма.

Визначте, чи підлягає П. кримінальній відповідальності за вбивство? Дайте аналіз об’єктивної сторони вчиненого. Чи має місце причинний зв’язок між діями П. та смертю О.? Як повинне вирішуватися питання про відповідальність П.?

Завдання № 3. У відділі «Тканини» крамниці М. взяв рулон шовкової тканини та сховав його під своєю курткою. Покупець С. це побачила і повідомила охоронцям крамниці. Біля виходу з магазину охоронці затримали М. й зажадали щоб той розстібнув куртку. М. вирвався та втік з рулоном тканини.

Варіант: Те, що М. вкрав рулон шовкової тканини, ніхто не помітив. Але через півгодини М. був затриманий працівниками міліції та тканину у нього було вилучено.

У чому полягає об’єктивна сторона вчиненого М. злочину? Ознайомившись із ст.ст. 185 та 186 КК України, визначте, яке законодавче визначення цих злочинів: злочини з формальним чи матеріальним складом? Назвіть ознаки об’єктивної сторони цих злочинів.

Завдання № 4. В міському тирі учні одинадцятого класу школи №15 виконували вправи по стрільбі з гвинтівки. Відповідальним за організацію та проведення стрільб був викладач військової кафедри політехнічного інституту Л.. Після закінчення занять він не організував збір гільз та не перевірив кількість використаних патронів, не оглянув гвинтівки, а доручив учням Л. і Ф. перенести гвинтівки до збройної кімнати. Ф., не підозрюючи про наявність в патроннику бойового патрону, жартуючи навів гвинтівку на Л. і натиснув на спусковий гачок, у результаті чого стався постріл і Л. було вбито на місці.

Охарактеризуйте об’єктивну сторону вчиненого діяння. Чи знаходяться тяжкі наслідки дій Ф. у причинному зв’язку із посадовою діяльністю Л.? Розкрийте поняття бездіяльності. Чи зміниться рішення, якщо Л. отримав тільки тілесне ушкодження?

Варіант “А”. Охоронець приватного підприємства Д., закриваючи ворота підприємства після робочого дня, навісив зіпсований навісний замок та пішов спати у службове приміщення. Вночі група підлітків проникла на територію підприємства, де знаходився службовий автотранспорт. Вони зняли колеса з двох легкових автомашин та винесли їх через ворота. Колеса підлітки реалізували на авторинку, а гроші поділили.

Варіант “Б”. Після недбалого виконання своїх обов’язків, зазначеного у варіанті “А”, охоронець Д. вночі почув шум у дворі підприємства. Взявши рушницю він вийшов з приміщення. Побачивши підлітків, які знімають колеса зі службових автомашин, Д. почав стріляти по них. Внаслідок цього один підліток був вбитий на місці, а два інших були поранені.

Проаналізуйте ці варіанти та охарактеризуйте об’єктивну сторону діянь вчинених Д. та підлітками.

Завдання № 5. У магазині ”Тканини” П. взяв з прилавку рулон шовкової тканини вартістю 372 грн. і сховав його під свою куртку. Покупець С. побачила це і покликала продавців. Біля виходу з магазину продавці затримали П. і зажадали, щоб він розстібнув куртку. П. вирвався та втік.

Варіант “Б”. Те, що П. вкрав рулон шовку, ніхто не бачив. Але через півгодини він був затриманий працівниками міліції.

Проаналізуйте ці варіанти та розкрийте об`єктивну сторону діяння вчиненого П.. Чи має значення для настання відповідальності П. час та місце його затримання? Ознайомившись із ст. ст. 185, 186 КК України визначте, формальний чи матеріальний склад цих злочинів? Назвіть факультативні ознаки об’єктивної сторони злочину та розкрийте їх зміст.

Завдання № 6. Назвіть декілька, що найменше п`ять складів злочину, в яких у якості обов`язкової ознаки об`єктивної сторони складу злочину виступали б: а) спосіб; б) час; в) місце; г) знаряддя та засоби скоєння злочину.

Завдання № 7. Тракторист Л., перебуваючи в нетверезому стані, посадив в кабіну Н., який теж був у не­тверезому стані. Під час руху Н. стало погано і він попросив Л. зупинитись. Л. став зупиняти трактор, але Н., не дочекавшись повної зупинки, на ходу відкрив двері кабіни і випав з неї, вдарившись при цьому об землю, внаслідок чого стався розрив селе­зінки, інші тілесні ушкодження, а далі й смерть.

Ознайомившись із ст. 286 КК України визначіть чи підлягає Л. кримінальній відповідальності? Чи є причинний зв'язок між діями Л. і смер­тю Н.? Які є види причинного зв’язку? У чому, в даному випадку, знайшла свій прояв об’єктивна сторона злочину, передбаченого ст. 286 КК?

Завдання № 8. До Б. та двох дівчат, які стояли біля сту­дентського гуртожитку, підійшли двоє місцевих хлопців – Т. і З., які стали чіплятись до Б., зви­нувачуючи його в нечесності. Потім З. вдарив Б. кулаком в обличчя, від чого останній упав і уда­рився головою об асфальт, втративши при цьому свідомість. Поба­чивши, що Б. не підводиться, З. і Т. до­помогли йому піднятись і відвели до гуртожитку у кім­нату, в якій він жив. Б. був дуже блідим і жалівся своїм друзям по кімнаті на болі в голові. Ранком Б. не встав з ліжка і сказав товаришам, що на лекції не піде, оскільки в нього дуже болить голова. Коли студен­ти повернулись після занять, то знайшли Б. мертвим посеред кімнати. За висновком судово-медичної експер­тизи, смерть його настала внаслідок повторного удару головою об підлогу. Причиною падіння була втрата сві­домості, коли він хотів встати.

Ознайомившись із ст. 125 КК України, проаналізуйте об’єктивну сторону дій правопорушників. Чи є причинний зв’язок між їхніми діями і смертю Б.? Якщо є, то якого виду?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)