АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема. Суб’єкт злочину

Читайте также:
  1. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  2. V2: Женская половая система. Особенности женской половой системы новорожденной. Промежность.
  3. V2: Мужская половая система. Особенности мужской половой системы новорожденного.
  4. Аналіз складу злочину крадіжка (ст.185 ККУ).
  5. Банки та банківська система.
  6. Банковская система.
  7. Бухгалтерский учет как информационная система.
  8. Виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню злочину, по конкретним кримінальним справам
  9. Відводи суб’єктів кримінального провадження
  10. Вкусовая сенсорная система. Орган вкуса
  11. Вычислительная система.
  12. Гипоталамо-гипофизарная система. Нейросекреторные отделы гипоталамуса. Строение и характеристика нейросекреторных клеток. Связь гипофиза с гипоталамусом и её значение.

Завдання № 1. Л. вигулював свою собаку у сквері, коли до нього підійшов С. і почав лаятися на Л. та його собаку. Через те, що С. знаходився у стані алкогольного сп’яніння та сильно махав руками, собака Л. зірвалася з повідця та кинулася на С., спричинивши останньому тяжкі тілесні ушкодження.

Варіант: Л. сам натравив собаку на С., давши їй відповідну команду.

Вирішить питання про кримінальну відповідальність Л. в обох вказаних випадках.

Завдання № 2. На місці вчинення крадіжки з продовольчого кіоску (ст. 185 КК) працівники міліції затримали П. Під час попереднього слідства було встановлено, що він тривалий час не має постійного місця проживання, батька та матері не знає з народження, ніяких документів, які підтверджували б його особу та вік виявлено не було. Також не було встановлено будь-кого з його родичів. У зв’язку з цим виникла необхідність проведення комплексної експертизи.

Яким чином висновки експертів вплинуть на притягнення П. до кримінальної відповідальності, якщо:

а) буде визначено, що його вік становить 12–15 років;

б) буде визначено, що його вік становить 14–16 років;

в) буде визначено, що його вік становить 14–16 років, але в нього також виявлено затримку в розумовому розвитку і його розумовий розвиток відповідає рівню 10–11 років.

З якого віку особа підлягає кримінальній відповідальності за крадіжку?

Завдання № 3. Д. затримали працівники міліції за хуліганство, що супроводжувалося особливою зухвалістю. У зв’язку з тим, що раніше Д. лікувався в психіатричному стаціонарі, була призначена судово-психіатрична експертиза, яка встановила, що Д. вчинив хуліганські дії у стані патологічного сп’яніння.

Варіант: Д. вчинив злочин у стані фізіологічного сп’яніння при наявності у нього струсу мозку.

Чи є Д. суб’єктом злочину, передбаченого ст. 296 КК України? Обґрунтуйте своє рішення.

Завдання №4. Злобін, якому виповнилося 17 років, залучав 13-14-річних підлітків до викрадань товарів із лотків на автомобільному ринку з наступною їх реалізацію.

Ознайомтесь зі ст.ст.304, 185 і ч.3 та 4 ст.27 КК України й постановою Пленуму Верховного Суду України від 27 лютого 2004 р. № 2 “Про застосування судами законодавства про відповідальність за втягнення неповнолітніх у злочинну та іншу антигромадську діяльність” і визначте, чи підлягає Злобін кримінальній відповідальності? Чи зміниться рішення, якщо З. вже виповнилося 19 років? Чи підлягають кримінальній відповідальності за крадіжки інші підлітки?

Завдання № 5. Г. разом зі своєю дружиною відразу після пологів, не бажаючи витрачати гроші на дитину, вбили її. Їх обох було притягнуто до кримінальної відповідальності й засуджено за ст.117 КК України.

Ознайомтеся зі ст.117 КК України і дайте відповідь на питання: хто є суб’єктом цього злочину. Чи вірно вирішив справу суд? Розкрийте поняття спеціального суб’єкта злочину.

Завдання № 6. І., який був лікарем, але не мав спеціального дозволу на виконання абортів, незаконно зробив його своїй знайомій. За це його було засуджено за ч.1 ст.134 КК України.

Ознайомтеся зі ст.134 КК України і дайте відповідь на запитання: хто може бути суб’єктом злочину, передбаченого ч.1 ст.134 КК України. Чи вірно вирішив справу суд? Які ознаки суб’єкта злочину визнаються додатковими, а які – спеціальними?

Завдання №7. Електрик І. отримав 300 доларів США від Л. за проведення без затримки лінії електромережі до будинку останнього. Слідчий порушив кримінальну справу по факту отримання хабара згідно зі статтею 368 КК України.

Ознайомтесь зі ст.ст.364 та 368 КК України і вирішіть, хто може бути суб’єктом даного злочину та до якого виду суб`єктів він належить. Чи вірне рішення прийняв слідчий?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)