АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Диференціація в групах ї колективах

Читайте также:
  1. Диференціація доходів населення і її раціональні межі
  2. Диференціація та творчо – пошуковий характер завдань (на уроці української мови)
  3. Інтеграція в групах і колективах
  4. Повторення правил роботи в групах.
  5. Смена градусів атомів в періодах та групах. Енергія іонізації і спорідненість до електрона, їх зміна в періодах та групах. Електронегативність (ЕН), відносна шкала ЄП.
  6. Спрощення в групах приголосних.
  7. Сутність і особливості конфліктів у військових колективах

Американський соціолог і психолог Дж. Моренно запропонував особливий метод вивчення (одночасно і спосіб тлумачення) міжособових стосунків в малих групах, який отримав назву соціометрії. В даний час соціометрію широко використовують для виявлення симпатій або антипатій між членами групи, які можуть самі не усвідомлювати цих стосунків і не давати собі звіту в їх наявності або відсутності. Єство социометрического методу - у вивченні результатів опиту членів групи, перед якими поставлено завдання здійснити послідовний вибір осіб, що відповідають певним умовам. При цьому можуть бути запропоновані різні социометрические критерії, тобто конкретні питання, на які повинен відповісти кожен випробовуваний (наприклад, з ким випробовуваний в першу чергу вважав за краще б разом працювати, відпочивати, подорожувати, бути сусідом і т. д., з ким в другу, з ким в третю чергу). Результати вибору можуть бути математично оброблені і графічно виражені (за допомогою социометрических матриць і карт групової диференціації (мал. 5). Таким чином можуть бути виявлені так звані социометрические "зірки", тобто особи, що отримали найбільшу кількість виборів для даної групи, а також так звані "знедолені" або "ізольовані", не вибрані ніким в групі. Вказаний метод вельми оперативний, з його допомогою може бути достатнє швидкий виявлена картина емоційних тяжінь усередині будь-якої групи, для виявлення якої шляхом спостереження знадобилося б тривалий час. Социометрічеськоє дослідження, що апелює лише до переживань симпатії і антипатії усередині групи, не може дати нічого понад більш менш повну картину внутрішньогрупових емоційних контактів, що мають безпосередній характер тяжіння (синтонности) і відштовхуванняОсобливий варіант социометрического вивчення групової диференціації є референтометрия - експериментальна процедура, за допомогою якої виявляється можливим виявити коло осіб, значимих (референтних) для індивіда відносно оцінки якостей його особи, способів його поведінки, думок і орієнтації, що не удається виявити за допомогою звичайного социометрического тесту. Спочатку група виконує завдання експериментатора по взаимооценке. Всі отримані оцінки укладають в окремі конверти з вказівкою прізвищу того, що проставив оцінки. Потім випробовуваному пропонують ознайомитися з думкою товаришів, які оцінювали його в експерименті. Але з 30-40 чоловік, що брали участь в оцінці, випробовуваний може відібрати лише трьох-чотири. подібних умовах випробовуваний прагне ознайомитися з думкою найбільш значимих для нього осіб і тим самим мимоволі виявляє референтний для нього круг спілкування.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)