АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  3. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  4. S: Установить соответствие между типами общества и их характеристиками.
  5. А. Общая характеристика вены
  6. Аварии на химически опасных объектах, их медико-тактическая характеристика.
  7. Агальна характеристика конституційного права України.
  8. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  9. Административное правонарушение и преступление: сравнительная характеристика.
  10. Амплитудно-частотная характеристика (АЧХ)
  11. Артерии. Морфо-функциональная характеристика. Классификация, развитие, строение, функция артерий. Взаимосвязь структуры артерий и гемодинамических условий. Возрастные изменения.
  12. Б. Серое вещество: общая характеристика

Тюльпан (лат. Túlipa) — рід багатолітніх цибулинних рослин сімейства Лілійні. Назва зявилася від персидського слова toliban («тюрбан»), і дана ця назва квітці за схожість його бутонів з східним головним убором, що нагадував чалму.

Морфологічні особливості:

Тюльпан — травяниста цибулина багаторічна рослина. Висота рослин коливається в залежності від виду і сорту, від 10 – 20 до 65 – 100см.

Коренева система:

Складає із щодено відмираючих додаткових коренів, розміщених на підковоподібній нижній частині деньця. У молодих цибулин (до першого цвітіння) формуються столони - порожнисті структури, на дні яких розташована дочірня цибулина. Зазвичай столони зростають вертикально вниз, рідше убік.

Стебло:

Представлене трьома формами: денце, столон і генеративний пагін, що несе квітки і листя. Стебло прямостояче, циліндричне, заввишки від 5—20 до 85—100 см.

Листя:

Подовжено – ланцетні, зелені або сизуваті, з гладкими або хвилястими краями і легким восковим нальотом. Жилкування дугове. Розміщені почергово і охвачують стебло. Нижній листок самий крупний; верхній,так названий прапор - листок – самий маленкий. У тюльпанів Кауфмана (T. kaufmanniana), Грейга (T. greigii), Мікелі (T. micheliana) і їх садовий форм верхня сторона листя прикрашена фіолетово – бурими, пурпурними плямами або штрихами¸ полосами, що придає рослинам особливу декоративність. У дорослої квітучої рослини частіше всього 2 – 4 (5) листка, які розміщені в нижній частині стебла. У молодих рослин (до першого цвітіння) єдиний лист розвивається до кінця вегетації. Зародки листя закладаються в замещающей цибулині дорослої рослини в період вегетації, а ріст продовжується в наступному сезоні.

Квітка:

Зазвичай один, але є і багатоквіткові види (T. praenstas, T. turkestanica) і сорти від них, на квітконосі яких 3 – 5 квіток і більше. Квітка правильна, обоеполый, околоцветник із шести вільних листочків, тичинок шість, с подовженими пыльниками; тичинка з верхньою тризірковою завязью, коротким стовпчиком і трилопатевим рильцем. Формула квітки тюльпану: *P3+3 A3+3 G(3). Квітки видових тюльпанів частіше червоні, жовті, рідше білі. Колір сортових тюльпанів най різноманітніша: від чисто – білих, жовтих, червоних, пурпурних, фіолетових і майже чорних до змішування двох, трьох або декількох кольорів. Часто основа пелюсток має інший колір, який відрізняється від основного, що створює так назване «дно» квітки. Форма квітки також різна: бокаловидна, чашовидна, овальна, лілієвидна, махрова (піоновидна), бахромчаста, зірчаста, попугайчаста. Квітки крупні, довжиною до 12 см, діаметром від 3 до 10 см, а в повному розпускані у видових тюльпанів до 20 см. Квітки тюльпанів широко розкриваються на сонці і закриваються в ночі і в похмуру погоду.

Плід:

Багатонасінева коробочка триграної форми. Насіння плоске, трикутне, коричньовато – жовте, розміщені горизонтально в два ряди в кожному гнізді коробочки.

Біолочгічні особливості:

По ритму сезоного розвитку тюльпани відносяться до весняним ефемероїдам. Їх ріст і розвиток продовжується 80 – 120 днів: з початку квітня і до кінця июня, коли засихає надземна частина.

Вегетація тюльпанів починається з відростанням листя в квітні, одразу після танення снігу. Цвітіння наступає в середньому через 20 – 30 днів після початку вегетації. Тюльпани, являючись типовими ефемероїдами, дуже чутливі до температури, менше до вологи і майже не невимогливими до інших факторів, які впливають на ріст і розвиток рослин. Продолжительность цвітіння залежить від температури повітря. У більшості рослин вона складає 12 – 14 днів. В період цвітіння при длительном впливі температури вище 25 оС у тюльпанів спостерігається різке скорочення вегетації, іде відмирання квітконосного пагону і опробкование зовнішньої луски у заміщуючих цибулин. При нормальних температурних умовах від кінця цвітіння до закінчення вегетації проходить 4 – 5 тижнів.

Стебло, квітка, листя і корені – однорічні, тобто живуть одну вегетацію Цибулина, на відміну від них – 2,5 роки, під час цього часц формується її зміна – заміняюча, дочірня цибулина, а також декілька більш дрібніших цибулинок – діток.

Розмножується тюльпан, крім насіння, іще цибулинками – дітками, які розвиваються при основі стедла в землі.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)