АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сучасні театри Бродвея

Читайте также:
  1. Історія становлення та сучасні дослідницькі перспективи соціології політики
  2. Конфесійна ситуація в сучасній Україні
  3. Марка товару. Типи марок та їх значення в сучасній маркетинговій діяльності. Брендинг.
  4. Міцно з'єднані з нижнім кінцем гіомандибулярного хряща (деякі примітивні і сучасні акули, кісткові ганоїди).
  5. Основні сучасні соціологічні теорії та школи.
  6. Поняття бродвейські театри, головні ознаки та витоки їх виникнення, етапи розвитку
  7. Проаналізуйте сучасні конц. Французької школи геополітики
  8. Проблема конституційного та правової держави. Сучасні ідеї про правову державу, їх відображення в конституційному законодавстві і реалізація в практиці державного будівництва.
  9. Проблема конфлікту в сучасній науці
  10. Проблема критеріїв істини у сучасній філософії.
  11. Проблема “Схід-Захід” в сучасній філософії та культурології. Особливості східного та західного типів філософствування
  12. Стан української мови в сучасній Україні

Бродвейські театри займають чільне положення у театральній життя Сполучених Штатів Америки. Саме назва «бродвейський» спочатку виник як позначення місця розташування театрів - на Бродвеї, вулиці Нью-Йорка.

Але невдовзі вона стала мати і той сенс. «>Бродвейский» - то це вже тип театру, тип спектаклю.

Бродвейські театри спочатку існували як театри комерційні, аж свідчить про взаємозв'язок своєї діяльності з фінансовою результатом. Тип сучасногоБродвейского театру сформувався наприкінці ХІХ і на початку ХХ століття.Находившиеся на Бродвеї й прилеглих щодо нього вулицях театральні приміщення орендувались антрепренерами для показу драматичних вистав та музичних комедій. Бродвейські театри немає постійних труп, режисерів, репертуару. Та й сам кількістьБродвейских театрів весь час змінюється. Так було в 1983 року багато газет писали про важкому фінансове становище театрів Бродвея. І це дійсно, з 39-ти театрів 15 закрилися, але незабаром знову почали казати про 50 бродвейських театрах. Театри ці ставлять свої постановки з неодмінним участю «зірок».Труппи комплектуються виспівати однієї п'єси, яка показується щодня і по того часу, поки робить збори. Якщо спектакль не має успіх і робить зборів, трупа розпускається. З спектаклю, має успіхом Бродвеї, робляться «>спектакли-копии» і демонструються всій країні. Іноді бродвейський спектакль знімається з репертуару через тиждень, і деякі «бойовики» йдуть щовечірня за кількома років. Наприклад, знаменитий мюзикл «Моя прекрасна леді» не сходив зі сцени 7 років.

СпектакліБродвейских театрів звичайно йдуть в пишному, розкішному і дорогому оформленні, потребує значних витрат, тому вони фінансуються, зазвичай, великими підприємцями, які називають «ангелами Бродвея». Часто які самі беруть участь у виборі п'єси, запрошують режисера і провідних артистів.

РепертуарБродвейских театрів полягає з «бойовиків», детективів, легковажних комедій,обозрений-ревю і драм з виграшними для «зірок» ролями. Бродвейські спектаклі повоєнних років сталі у здебільшого еталонами «масової культури» - культури розважального напрями.Псевдоромантические герої, і гарні мрії, солодка життя еліти, буржуазна розкіш обов'язкові для спектаклів Бродвея. Актори цих театрів задають еталонне поведінка, стиль, моду. Спектаклі Бродвея - демонстрація те, що американці найщасливіші, багаті і вільні у світі. Проте високі ціни на всі квитки роблять ці спектаклі недоступними для частого відвідин і середнього достатку, - тих самих «щасливихамериканцев»[6].

Особливу пишність бродвейські постановки набувають після Другої Першої світової. Вони стаютьсверхроскошним видовищем, вартість якої, наприклад, у драматичному спектаклі, сягає 100 тисяч доларів, а мюзиклу - до 500 тисяч доларів (перед війною видатки будь-яку постановку не перевищували 30-40 тисяч доларів). На 1985 року постановка мюзиклу на Бродвеї обходилася вже у 5-8 мільйонів, за ціни квитка 40-50 доларів. Сама собою постановка на Бродвеї стає доступна далеко ще не всім, лише багатим антрепренерам. Щонайширша торгівлі поширення набули на Бродвеї музичні спектаклі: музичне ревю, мюзикл. Але, власне, мюзикли ставилися як на Бродвеї. Приміром, знаменитий мюзикл «Оклахома» Р.Роджерса і Про.Хаммерстайна поставив у 1943 року у театрі «>Гилд» режисером Р.Мамуляном. Цей мюзикл, всупереч усім комерційним прогнозам, мав просто оглушливий успіх і на сцені 10 років, витримавши поспіль 2248 уявлень. Цю виставу було відомий у Росії по однойменної екранізації. Цей мюзикл опустився зі звичних при цьому жанру висот розкішної життя і помпезного видовища з численними оголеними «>герлз». Він характеризував життя простого люду, до нього було включено народні пісні й танці, костюми іидилличность «доброї старої Америки».

Герой приваблював тим, що з грубої зовнішністю перебувало ніжне і віддане серце. У «Оклахомі» була перша спроба танці та пісні включити на дію спектаклю, перетворити в невід'ємну від цього частина. «Оклахома» сприяла формуванню жанру мюзиклу у його сучасному вигляді. Подальший розвиток принципи, характерні для «Оклахомі», отримали таких творах, як «>Вестайдская історія» А. Лоренса і Л. Бернстайна, «Людина з Ламанчі» Д. Вассермана, Д.Дериона і М. Лі й інших досить вдалих мюзиклів. З іншого боку, мюзикл породив потік ремісничих комедій «машинного виробництва», як відгукувалися про неї критики, але і вони міцно захопили сцени, зокрема іБродвейских театрів.

Класичні спектаклі ставляться на Бродвеї рідко й недовго утримуються у репертуарі. У історіїБродвейских театрів була сторінка, що з діяльністю режисераЭлии Казана, який після закриття відомого театру «Груп» 1941 року став найвизначнішим режисером бродвейських театрів. Він був визнаної та популярної особою Бродвеї досить швидко. Казан став намагатися ставити серйозні п'єси, які б підносили важливі життєвих питань. Тоді це була ще можливо. Формування його режисури пов'язані з постановками п'єс Вільямса і Міллера - нинішніх американських класиків. Еге. Казан поставив на Бродвеї три п'єси Артура Міллера. Перша їх - «Людина, якому так пощастило» (1945) на Бродвеї провалилася. Але через рік режисер ставить п'єсу Міллера «Всі мої сини» і домагається успіху. А його спектакль «Смерть комівояжера» (1949) приносить йому міцне визнання і робить провідним американським режисером. Якщо згадати, що Казан був шанувальником системи Станіславського, тобто психологічного мистецтва, зрозуміло, у яких принципах він ставив свою виставу. Американський критик писав про постановку: актори «грали з такою мистецтвом та впевненістю, що розмежувальна лінія між життям і грою здавалася неіснуючої». Головну роль ВілліЛомена (простого американця) грав артист Лі Кобб.

Цю роботу актора критики назвали «тріумфом виконання ролі за Станіславським». Артист буквально жив у ролі, він навчив публіку співпереживати страждань свого героя. «Ми побачили, що всі ми - Віллі, а Віллі - це ми. Ми мешкали й вмирали разом, але Віллі упав, щоб ніколи вже з більш не піднятися, ми пішли додому, відчуваючи очищення це від співчуття і жаху», - писав інший американський критик після прем'єри спектаклю «Смерть комівояжера». Казан поставив також кілька п'єс Вільямса, отримавши визнання кращогоистолкователя п'єс цього драматурга. Особливий успіх мали постановки: «Трамвай бажання», «Шлях дійсності», «Кішка на розпеченому даху», «Солодкоголосий пташка юності».

Жанр мюзиклу американці вважають своїм внеском у світову музичну панораму ХХ століття. Вже кілька десятиріч на Бродвеї панує справжній культ мюзиклу. Саме композитори і режисери змагаються майстерністю, а власники театрів - у кількості спектаклів, які витримає та чи інша постановка. Створення мюзиклу і «розкрутка» його - це теж своєрідна технологія.

Цікаво, що, незважаючи на гордість винахідників мюзиклу, американці не можуть цураються його імпортувати. Імпорт мюзиклів може здійснюватися з будь-яких країн, коли він там мав скажений успіх. І так було, наприклад, зі знаменитим мюзиклом «>Кошечки».

«>Кошечки» прибутку на Нью-Йорк з Лондона, де цілий рік тривали успішно, тепер переїхали на Бродвей, до театру «>Унтергарден». Цю веселу «сімейну комедію» композитор Ендрю Вебер написав на вірші англійського класика Еліота. (Вебер само було автором гучних мюзиклів «Ісус Христос суперстарий» і «Евіта».)

«>Кошечек» поставив Т.Наин, і за підсумками 1982 року він одержав 7 з 19 присуджених нагород «Тоні». («Тоні» - це театральний аналог «Оскара» у кіно.) Взагалі Бродвей ніколи й в усьому використовує принцип популярності. Тож з його сцені йшли поряд і йдуть мюзикли за всі відомим класичним творам. Наприклад, був мюзикл «Ганна Кареніна» (бродвейський театр «Коло в квадраті»), «Капітанська дочка», був мюзикл за Шекспіром і «Сірано» Ростана. Був мюзикл «Красуня і чудовисько», поставлений за відомим мультфільмом Діснея. З іншого боку, життя знаменитих людей також може стати сюжетом для спектаклю. У театрі «>Фортисискстрит» - найстарішому театрі Бродвея - йшов мюзикл, являє собою своєрідну фантазію на задану тему життя Федеріко Фелліні та її фільму «Вісім із половиною» (зображувалися борошна творчості).

Крім головний герой й інші роль спектаклі були жіночими. А 1998 року скандальна особисте життя англійського письменника Оскара Уайльда стала предметом бродвейського мюзиклу «Брудна непристойність». Наприкінці 1970-х років на Бродвеї йшов мюзикл «Для кольорових дівчат,помишлявших самогубство, коли веселці настав край» (у виставі використовувалися вірші негритянської поетеси). У 1984 року мюзикл «>Мечтающие дівчини» виконували виключно негритянські співачки. Англієць Вебер став просто королем Бродвея довгі роки. Його мюзикли «Знедолені», «Привид в опері», «Аспекти любові» (крім «>Кошечек») ішли який чимало років. Іноді Бродвей відгукувався так і безпосередньо на злободенність. У 1988 року на сцені театру «Бут» було поставлено п'єса, присвячена радянсько-американським переговорам скороченняракетно-ядерних озброєнь.

У бродвейських спектаклях виступали кращі актори Америки: До. Корнелла, А.Лант, Л.Фонтанн, Є. ЛеГальенн, М. Уебстер, Р.Клермен, Р.Мак-Клинтик, Еге. Казан. Природно, серед «зірок» бродвейських театрів мушу згадати знаменитої Лайзи Мінеллі. На Бродвеї грали Елізабет Тейлор і Річард Бартон. У 1985 року легендарна ДжинаЛолобриджида запросили на Бродвей виспівати головній ролі в п'єсі Т. Вільямса «>Татуированная троянда».

Сучасний бродвейський театр – це передусім мюзикл.

Американці зробили з мюзиклу щось видовищне і популярне, яке приносить величезні доходи. Але з іншого боку, мюзикл перетворився на справжній інший вид мистецтва і підприємців посів своє місце у театрального життя.

Мюзикл нині різноманітні обмежується рамками Бродвея, він підкоряє увесь світ. А багато постановки бродвейських театрів інших країнах мають значний успіх.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)