АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні відомості про регіон

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  5. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  6. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  7. Базові відомості
  8. Відомості про складову частину документа // Відомості про ідентифікуючий документ. – Відомості про місцезнаходження складової частини в документі. – Примітки.
  9. Відомості, що становлять державну таємницю
  10. Відтворення населення та його регіональні особливості
  11. Властивості свідомості та її структура.
  12. Втрата свідомості, травми

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ХТЕІ КНТЕУ

Кафедра туризму та соціальних наук

Реферат

на тему:

«Фактори розміщення продуктивних сил в Дніпропетровській області»

Виконала:

Студентка групи ОА-12

Рєзнік А.С.

Керівник: доц. Яковчук О.В.

Харків 2013 р.

Зміст

Загальні відомості про регіон

1.1.Економіко-географічне положення

1.2.Адміністративно-територіальний устрій

1.3.Історія господарського освоєння території

Природно-ресурсний потенціал регіону

2.1.Аналіз геоморфологічних умов господарювання

2.2.Мінерально-сировинні ресурси

2.3.Кліматичні умови та агрокліматичні ресурси

2.4.Земельні ресурси

2.5.Водні ресурси

2.6.Біологічні ресурси

2.7.Лісові ресурси

2.8.Рекреаційні ресурси

Населення і працересурсний потенціал

3.1.Динаміка чисельності населення

3.2.Структура розселення

3.3.Міграційна ситуація

3.4.Демографічна ситуація

3.5.Мовно-етнічний склад населення

3.6.Релігійний склад населення

3.7.Освітньо-професійна структура населення

3.8.Електоральна структура населення

Вступ

Дніпропетровщина - перлина України. Вона має багату і славну історію, яка сягає у сиву давнину століть і тисячоліть. Перші сліди пралюдини, знайдені тут, відносяться ще до епохи раннього кам`яного віку, вже понад 100 тисяч років тому регіон був заселений.

 

Вчені вважають, що саме на Подніпров`ї ще 6 тисяч років тому вперше були приручені коні. В курганах на території Новомосковського району знайдені чотириколісні вози, одні з найстаріших у Східній Європі. Знахідки археологів, серед них всесвітньовідомі золоті пектораль з Товстої Могили та гребінь з кургану Солоха, свідчать не тільки про високий рівень матеріальної культури племен, населявших Придніпров`я, а й про їх високу духовну культуру.

За часів Київської Русі Придніпров`я межувало з кочівниками і мало з ними активні торговельні контакти. Дніпром пролягав знаменитий торговельний шлях світового значення “Із варяг у греки”. Дніпром вели на Візантію свої дружини київські князі. 955 року на Монастирському острові зупинялась Велика Київська княгиня Ольга, а 972 року її син князь Святослав загинув на порогах у бою з печенігами.

Дніпропетровщина відома також як край козацьких Січей - п`ять із них виявлено на території сучасного Нікопольського району. Велику роль відіграло козацтво у національно-визвольній війні українського народу проти Польщі. Наприкінці грудня 1647 року на острові Томаківка перебував Богдан Хмельницький, який на початку наступного року в Микитинській Січі (тепер тут розташоване м.Нікополь) був обраний гетьманом Війська Запорозького. А битва на Жовтих Водах зіграла вирішальну роль у війні.

Великі зрушення в житті краю пов`язані з відкриттям наприкінці ХІХ століття значних родовищ корисних копалин - вугілля, залізної та марганцевої руд, тощо. В цей час Катеринославська губернія швидко перетворюється на центр промисловості Півдня Російської імперії. Введена в експлуатацію 1884 року Катерининська залізниця об`єднала Донецький кам`яновугільний та Криворізький гірничорудний басейни. 1887 року пуском першої домни Брянського заводу покладено початок металургійної промисловості.

27 лютого 1932 року на основі п`яти округів Катеринославської губернії була утворена Дніпропетровська область. У 1938-39 роках частина її території відійшла до новоутворених Запорізької, Миколаївської та Кіровоградської областей. З тих пір географічні межі області не змінювались.

З Дніпропетровщиною пов`язані імена багатьох видатних діячів науки, культури, мистецтва, громадських діячів.

На сьогоднішній час, Дніпропетровська область - один з найбільш потужних, економічно і науково розвинених регіонів України. Багаті природні ресурси, розгалужена транспортна інфраструктура, потужна промисловість, передові ракетно-космічні технології, розвинена хімічна промисловість, аграрний, науковий та експортний потенціал обумовлюють високу інвестиційну привабливість регіону. В області успішно здійснюється реформування економіки, впроваджуються нові ідеї і технології. Дніпропетровська область відіграє значну роль у сфері зовнішньоекономічної діяльності України.

 

Загальні відомості про регіон


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)