АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види і форми оплати праці

Читайте также:
  1. A) способом формирования банковских ресурсов из недепозитных источников
  2. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  3. A. формируется фотохимический туман
  4. Cущность, виды, источники формирования доходов. Дифференциация доходов населения.
  5. E) формирование правительства из членов партии, располагающих большинством мест в Парламенте
  6. Актуальность и методология обеспечения безопасности жизнедеятельности. Характерные особенности современного производства, зоны формирования опасных и вредных факторов.
  7. Анализ формирования и выполнения производственной программы
  8. Б) Формирование отечественной социологии права в советский период
  9. Басня изучается в жанровой специфике, образовательный процесс направлен на формирование системы читательских умений
  10. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  11. Биотические отношения как основы формирования биоценоза.
  12. В полной мере методологическая роль системного подхода проявилась при формировании нового направления научных исследований – синергетики.

Облік розрахунків з покупцями та замовниками

На рахунку 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" ведеться узагальнення інформації про розрахунки з покупцями та замовниками за відвантажену продукцію, товари, виконані роботи й послуги, крім заборгованості, яка забезпечена векселем.

Поточна дебіторська заборгованість за продукцію (товари, роботи, послуги) являє собою заборгованість покупців та замовників за надану їм продукцію (товари, роботи, послуги). Вона визнається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації продукції, товарів, виконання робіт, надання послуг та оцінюється за первісною вартістю (п. 6 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість»).

Для обліку поточної дебіторської заборгованості за продукцію (товари, роботи, послуги) Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженим наказом призначено рахунок 36 “Розрахунки з покупцями і замовниками”. Його використовують для узагальнення інформації про розрахунки з покупцями і замовниками за відвантажену продукцію, товари, виконані роботи, надані послуги, окрім заборгованості, забезпеченої векселем, а також для узагальнення інформації про розрахунки з учасниками промислово-фінансових груп (ПФГ).За дебетом рахунку 36 відображають продажну вартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) (у тому числі на виконання бартерних контрактів), яка включає ПДВ, акцизи та інші податки, збори (обов’язкові платежі), що підлягають перерахуванню до бюджету та позабюджетних фондів і включені до вартості реалізації; за кредитом – суму платежів, яка надійшла на рахунки підприємства в банківських установах, у касу та інші види розрахунків.

До рахунку 36 передбачено такі субрахунки:361 “Розрахунки з вітчизняними покупцями”;362 “Розрахунки з іноземними покупцями”;363 “Розрахунки з учасниками промислово-фінансових груп (ПФГ)”. Наприклад, розрахунки з вітчизняними покупцями відображають такими кореспонденціями:

1) Дт 361 “Розрахунки з вітчизняними покупцями” Кт 701 “Дохід від реалізації готової продукції” – на суму реалізованої продукції з ПДВ;2) Дт 701 “Дохід від реалізації готової продукції” Кт 641 “Розрахунки за податками” – на суму податкових зобов’язань з ПДВ;

3) Дт 311 “Поточні рахунки в національній валюті” Кт 361 “Розрахунки з вітчизняними покупцями” – на суму отриманої від покупця оплати в рахунок погашення заборгованості.

Види і форми оплати праці.

Заробітна плата — це винагорода працівнику за виконану роботу, обчислена, як правило, у грошовому вираженні. Форми оплати праці в Україні:почасова — за якої розмір винагороди встановлюється виходячи із кількості відпрацьованого часу, відповідно до тарифних ставок чи посадових окладів; відрядна — за якої розмір заробітку залежить від кількості і якості виконаної роботи згідно з нормами виробітку та відрядними розцінками.

Системи оплати праці. При почасовій формі:проста почасова;почасово-преміальна.

При відрядній формі: проста відрядна; відрядно-преміальна;

відрядно-прогресивна; акордна; бригадна.

Види заробітної плати: 1. Основна заробітна плата — це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норм часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки).

2. Додаткова заробітна плата — це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає:- надбавки -і доплати:

• за високу кваліфікаційну майстерність; • роботу у важких, шкідливих умовах; • суміщення професій;

• класність (водіям);• знання іноземної мови, науковий ступінь тощо.

— премії та винагороди, які мають систематичний характер, в тому числі за вислугу років;

— оплату за працю у вихідні та святкові дні, в понадурочний час;

— оплату щорічних, додаткових і навчальних відпусток;

— вартість безплатно наданих окремим категоріям працівників комунальних та інших послуг, безплатний проїзд працівникам транспорту;

— суму індексації заробітної плати та компенсації за порушення термінів її виплати;

— оплату за час виконання державних або громадських обов'язків та ін.

3. Інші заохочувальні та компенсаційні виплати: винагороди і заохочення, які мають одноразовий характер, в тому числі за підсумками роботи за рік;премії за сприяння винахідництву і раціоналізації, за створення, освоєння і впровадження нової техніки тощо; виплати соціального характеру, зокрема оплата харчування працівників, путівок та ін.;

матеріальна допомога, яка має систематичний характер, тощо.Зазначені три види заробітної плати становлять фонд оплати праці (ФОП).

4. Інші виплати, що не включаються до ФОП: внески підприємств на загальнообов'язкове державне соціальне страхування;суми вихідної допомоги;витрати на відрядження;оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності;допомога по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, при народженні дитини та ін.;матеріальна допомога разового характеру;вартість виданого спецодягу, спецвзуття, миючих засобів тощо; дивіденди, відсотки працівникам підприємства тощо.

Перші два види заробітної плати відносять на витрати підприємства — в дебет рахунків 23, 91,92,93,15, інші виплати відносять до інших операційних витрат — дебет субрахунку 949 або нараховують за рахунок різних джерел:

— оплата тимчасової непрацездатності після перших 5 днів — за рахунок коштів фонду соціального страхування, дебет субрахунку 652;

- дивіденди за рахунок чистого прибутку — дебет субрахунку 443;

— витрати на відрядження — дебет рахунків 23,91, 92, 93.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)