АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні принципи захисту від дії токсичних хімічних речовин

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  3. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  4. Аварії з викидом радіоактивних речовин
  5. Аварії з витоком сильнодіючих отруйних речовин
  6. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  7. Аналіз захисту дипломних робіт студентів ФМТЗ 2011-2012 р. р. День 2(24.05.2012)
  8. Антикорупційні принципи
  9. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  10. Біологічний та геологічний кругообіг речовин у біосфері
  11. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  12. Бюджетна система та принципи міжбюджетних відносин

· Основними засобами захисту людини від впливу токсичних хімічних речовин є: гігієнічне нормування їх вмісту у виробничій зоні і на робочому місці, а також різні методи очищення газових викидів (адсорбція, хімічне перетворення) та стоків (первинне, вторинне та третинне очищення). Потрібно, щоб на належному рівні була забезпечена робота колективних (наприклад, вентиляція) та індивідуальних засобів захисту людей.

· Нейтралізація – це перетворення токсичних речовин у нетоксичні чи малотоксичні речовини за допомогою хімічних реакцій. Наприклад, для нейтралізації сірчаної кислоти застосовують карбонат натрію.

· Адсорбція – процес поглинання газів поверхнею твердих речовин (наприклад, адсорбція газів активованим вугіллям).

· До загальних заходів попередження дії шкідливих речовин на працюючих належать:

- заміна шкідливих речовин менш шкідливими;

- удосконалення технологічних процесів та устаткування;

- автоматизація і дистанційне керування технологічним процесом;

- герметизація виробничого устаткування, локалізація шкідливих викидів;

- попередні та періодичні медичні огляди робітників, які працюють у шкідливих умовах, профілактичне харчування;

- використання засобів індивідуального захисту.

· Основні індивідуальні засоби захисту органів дихання людини від хімічних речовин поділяються на фільтруючі та ізолюючі.

· У фільтруючих пристроях вдихуваний людиною забруднене повітря попередньо фільтрується, а в ізолюючих - чисте повітря подається за спеціальним шлангах до органів дихання людини від автономних джерел або після регенерації. Фільтруючими приладами (респіраторами та протигазами) користуються при невисокій концентрації шкідливих речовин у повітрі робочої зони (не більше 0,5% за об'ємом) і при вмісті кисню в повітрі не менше 18%. Ізолюючі протигази застосовуються в тих випадках, коли вміст кисню менше 18%, а вміст шкідливих речовин більше 2%.

· Для запобігання ураженню людей має діяти постійний контроль джерел хімічних небезпек і особливо діяльності хімічно небезпечних об’єктів.

· У разі масштабної катастрофи. Способи захисту від хімічних небезпек такі:

– використання засобів індивідуального захисту: протигазів, засобів захисту шкіри, вживання антидотів (засобів, що підвищують опір організму до відповідної отруйної речовини);

– укриття людей у сховищах цивільного захисту (ЦЗ);

– евакуація людей із зони зараження;

– своєчасна перша медична допомога ураженим.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)