АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Храм Амона в Карнаке

Читайте также:
  1. I. ИНДОЕВРОПЕЙСКИЕ ЯЗЫКИ
  2. III. Диалектика: ее суть структура и альтернативы.
  3. Windows
  4. Адлерианское консультирование
  5. Административные правонарушения.
  6. Английский эмпиризм (Ф. Бэкон, Дж. Локк, Дж. Беркли, Д. Юм). Метод индукции.
  7. АФОРИЗМЫ
  8. БАЛЕТНОЕ ТВОРЧЕСТВО Е. А. ГЛЕБОВА
  9. Банкетные напитки
  10. билет.Волевые состояния.
  11. Бихевиоральное и когнитивно-бихевиоральное консультирование
  12. Богданов Шаукат Медихатович.


У храмі було застосовано прийом поперечного базилікального прорізу, коли центральні колони мали висоту, значно більшу, ніж бічні. Це дозволяло краще освоювати центральну частину споруди (рис. 1). Гіпостільний зал, побудований Сеті і Рамзесом II мав ширину 103 і глибину 52 м. Покриття підтримувалось 16 рядами колон. Середні колони були вище - 24,4 м при діаметрі 3.57 м, у вигляді відкритих квіток лотоса. Капітелі бічних колон - у вигляді бутонів лотоса. Колони, складені з пісковика, були покриті кольоровими частково врізаними, а частково рельєфними зображеннями.
У залі Инени особливо яскраво проявився синтез мистецтв - поєднання архітектури, скульптури та живопису на колонах, стелях (небо), на стінах - ієрогліфічні тексти. Для храму характерно майстерне розміщення на ландшафті в 300 м від Нілу.

Алея з вівце голових сфінксів (довжиною 120 м) веде до храмового комплексу. Біля стін-33-метрові обеліски, які виготовлялись 35 років, і 43,3-метрові пілони.
У плані храм має багаторазово повторювані гипостили і відкриті перистильні двори. Загальні габарити комплексу 320 х 110 м Згодом зал Инени був повністю зруйнований.

 


Храм Амона в Луксорі (1455 - 1251 рр.. До н.е.)


Храм дещо менший за розмірами. Він має зал ромбовидної форми з 140 папірусовидними колонами діаметром 3,5 м у вигляді пучків закритих квітів. Форма плану обумовлена ​​розташуванням храму щодо Нілу.
Опори храму перекривалися кам'яними архітравними балками з невисокою міцністю на вигині, тому прольоти між колонами невеликі. Настил виконаний з тонких кам’яних плит. Щоб підсилити ефект неба, на верх капітелей були укладені абаки, непомітні знизу.
У період Нового царства в Нубійських скелях на березі Нілу триває будівництво напівскельних і скельних усипалень. Унікальним за своїм формам є скельна усипальня Рамзеса II і його дружини Нефертарі в Абу-Сімбелі.

 


Скельний (печерний) заупокійний храм Рамзеса II (XIV - XIII ст. До н.е.)


Представляє єдиний ансамбль: Великий храм, посвячений фараону Рамзесу II і трьом богам - Амону, Ра-Хорахте і Пта, і Малий, споруджений на честь богині Хатор, в образі якої представлена ​​дружина Рамзеса II - Нефертарі.
Храм, вирубаний в Нубійських скелях на березі Нілу, відкривається могутньою поверхнею пілонообразного укосу з 4 витесаними в моноліті скелі 20-метровими скульптурами (рис. 8). У центрі пілона - вхід, що веде до храму з класичною схемою наземного планування. Зал з 2 рядами осіричних стовпів, замінюють двір; від нього в товщу скелі відходить кілька тунелеподібних погребельних камер і гіпостильний зал зі святилищем, віддаленим від входу на 53 м. Лише двічі в році промені сонця на сході досягали дальньої стінки із зображенням фараона і богів.
Храм потрапив в зону затоплення Асуанського моря і по рішенню ЮНЕСКО був розпиляний на блоки і перенесений на інше місце 21 травня 1965
У мистецтві і архітектурі Єгипту Нового царства виділяється час царювання Аменхотепа IV (1424-1388 рр.. До н.е.). Замість культу численних богів їм вводиться єдиний культ бога Атона - сонячного диска, який уособлює горизонт і небосхил і зображується у вигляді диска з безліччю променів-рук.
Столицю Аменхотеп переносить в місто Ахетатон.
Архітектура Ахетатона характеризується планувальним рішенням центру міста, міських ансамблів і ступенем благоустрою. У храмових будівлях вперше робиться спроба розкрити храмові приміщення до світла, вівтар виноситься у відкритий перістільний дворик. До міста вели кам'яні дороги, в багатих кварталах існував водопровід, цілі рощі були посаджені навколо храмів і багатих садиб. Бідні квартали не змінили свого обличчя, хоча завдяки продуманій орієнтації (місто був побудований на порожньому місці за певним планом) і в цих кварталах враховувалося напрямок найбільш сприятливих вітрів і єдині норми для житла.
Через 17 років державним богом знову стає Амон, але тепер глухі стіни храмів замінюються колонними портиками і світло використовується як додатковий засіб сприяння при релігійних обрядах. Першим прикладом такого типу храмів став храм на острові Елефантіна, де з'явилися віконі отвори, високий цоколь зі сходами і відкриті портики.
Небагато підземних гробниць того часу, вціліли від грабіжників, в їх числі гробниця Тутанхамона – фараона VII династії. Чотири камери гробниці: вестибюль з допоміжним приміщенням, похоронна камера і скарбниця, складові 90 кв. м, були наповнені культовим інвентарем і предметами художнього ремесла, вражаючими своєю витонченістю і лаконічністю форм.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)