АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інформаційний матеріал. Мета: ознайомитися з основами структурно-хімічного рівня організації живої клітини, відмітити особливості хімічного складу рослинної та тваринної клітин

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I. Сприйняття нового матеріалу.
  4. II. Закріплення вивченого матеріалу
  5. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
  6. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  7. II. Сприйняття нового матеріалу
  8. III. Вивчення нового матеріалу
  9. III. Вивчення нового матеріалу
  10. IV. Вивчення нового матеріалу.
  11. IV. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу.
  12. V. Закріплення вивченого матеріалу

МОЛЕКУЛЯРНІ ОСНОВИ БУДОВИ ТА ФУНКЦІЇ КЛІТИНИ

Мета: ознайомитися з основами структурно-хімічного рівня організації живої клітини, відмітити особливості хімічного складу рослинної та тваринної клітин, а також проаналізувати зв’язок між хімічною будовою важливих органічних і неорганічних сполук клітини і функціями, які вони виконують.

Ключові слова: макроелементи, мікроелементи, ультрамікроелементи, органічні сполуки клітини (білки, ліпіди, вуглеводи, нуклеїнові кислоти), неорганічні речовини клітини, продукти вторинного походження.

 

Інформаційний матеріал

 

З усіх елементів періодичної системи Д.І. Менделєєва в організмі виявлено 86 постійно присутніх, з них 25 ‑ необхідні для нормальної життєдіяльності, які професор Д.Р. Вільямс назвав елементами життя.

До складу речовин, що приймають участь у реакціях метаболізму і пов’язані з життєдіяльністю клітини, належать майже всі відомі хімічні елементи, причому на долю чотирьох з них приходиться біля 98% маси клітини. Це Оксиген (65-75%), Карбон (15-18%), Гідроген (8-10%) та Нітроген (1,5-3,0%), які разом з Кальцієм, Калієм, Магнієм, Натрієм, Ферумом, Сульфуром, Фосфором та Хлором утворюють групу макроелементів. Доля макроелементів в клітині складає понад 99% маси клітини.

До другої групи – мікроелементів, які сумарно складають біля 0,1%, належать Цинк, Купрум, Йод, Флуор, Бром, Силіций, Кобальт, Хром, Манган та ін., а концентрація кожного з них не перебільшує 0,001%. Незважаючи на невеликий їх вміст в клітині, мікроелементи відіграють важливу роль, наприклад, багато з них є металами, що входять до складу біологічно активних речовин (гормонів, ферментів та ін.).

Крім макро- та мікроелементів виділяють також групу ультрамікроелементів (Уран, Аурум, Берилій, Меркурій, Кадмій та ін.), концентрація яких не перебільшує 0,000001%, причому фізіологічна роль багатьох з них поки не встановлена.

Виявлено, що в клітинах деяких організмів підвищений вміст окремих хімічних елементів. Наприклад, бактерії здатні накопичувати Манган, морські водорості – Йод, ряска – Радій, молюски та ракоподібні – Купрум, хордові – Ферум.

Хімічні елементи, які приймають участь у процесах обміну речовин та володіють виразною біологічною активністю, називають біогенними. Хімічні елементи в клітині входять до складу неорганічних та органічних сполук, кількісний вміст яких представлений в таблиці 1.

 

Таблиця 1

Вміст в клітині хімічних сполук (в % на сиру масу)

 

Речовини
Неорганічні Органічні
Вода 70-80 Інші неорганічні речовини 1,0-1,5 Білки 10-20 Ліпіди 1-5 Нуклеїнові кислоти 1-2 Вуглеводи 0,2-2,0 Низькомолекулярні органічні речовини 0,1-0,5

НЕОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ

Серед неорганічних речовин переважає вода, що є універсальним розчинником, в якому здійснюються всі біохімічні реакції в клітині. Крім того вода підтримує теплову рівновагу клітини і організму в цілому завдяки високій теплоємності та теплопровідності. У зв’язку з цим всі живі організми на 2/3 складаються з води.

В основі фізіологічної ролі води лежать її особливі фізичні та хімічні властивості – текучість, розчинна здатність, висока діелектрична стала, велика питома теплоємність та теплопровідність, значний дипольний момент молекули. Випаровуючись, вода сприяє охолодженню тіла, що відбувається при потовиділенні у тварин і транспірації води листями рослин. Вона бере участь у метаболічних реакціях, осморегуляції, забезпечує підтримку структури клітини, здійснює транспорт речовин. Вода також служить середовищем, в якому відбувається запліднення і розвиток зародка.

Речовини, що розчиняються у воді (солі, основи, кислоти, деякі білки, вуглеводи, спирти та ін.) називаються гідрофільними, а ті, що не розчиняються, – гідрофобними. Є органічні речовини з витягнутими молекулами, у яких один кінець гідрофільний, інший гідрофобний, їх називають амфіпатичними. Прикладом амфіпатичних речовин можуть бути фосфоліпіди, які приймають участь в утворенні біологічних мембран.

Мінеральні речовини клітини знаходяться у вигляді іонів, причому найбільш важливі катіони – це К+, Na+, Ca2+, Mg2+, а аніони – Cl-, HCO3-, H2PO4-. Концентрація іонів в клітині та навколишньому середовищі неоднакова. Наприклад, вміст калію в клітинах у десять разів вище, ніж у міжклітинному просторі, а натрію, навпаки, у 10 разів менш у клітинах, ніж поза неї. Аніони слабких кислот в середині клітини забезпечують збереження певної концентрації іонів гідрогену (рН). В клітині підтримується слабколужне середовище (рН=7,2).

Нерозчинні мінеральні солі, наприклад, фосфорнокислий кальцій, забезпечує міцність кісткової тканини хребетних тварин.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.014 сек.)