АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Закономірності спадковості, встановлені Г. Менделем при моногібридному схрещуванні

Читайте также:
  1. Будь-які слідчі (розшукові) дії, проведені з порушенням цього правила, є недійсними, а встановлені внаслідок них докази – недопустимими.
  2. Вплив спадковості, середовища й виховання на розвиток особистості учня.
  3. Загальні властивості та закономірності відчуттів
  4. Загальні закономірності радіобіологічних реакцій рослинного організму
  5. Закономірності психічного розвитку.
  6. Закономірності спадковості, встановлені Г. Менделем при дигібридному схрещуванні.
  7. Основні закономірності політики змін
  8. Поняття закону великих чисел. Динамічні і статистичні закономірності.
  9. ПОНЯТТЯ ТА ЗАКОНОМІРНОСТІ ІСТОРИЧНОГО РОЗВИТКУ
  10. ПРИНЦИПИ, МЕТОДИ ТА ЗАКОНОМІРНОСТІ У КРАЇНОЗНАВСТВІ
  11. Природнi та техногеннi небезпеки: класифiкацiя, закономірності їx реалізацій, характеристика.

Основні поняття генетики. Закономірності спадковості.

Закони Г. Менделя, їх статистичний характер і цитологічні основи.

Основні генетичні поняття:

Генетика (Бетсон, 1906) – наука про закономірності спадковості та мінливості.

Спадковість – загальна властивість живих організмів зберігати і передавати особливості будови та функцій від предків до потомства.

Мінливість – загальна властивість живих організмів набувати нових ознак – відмінностей між особинами в межах виду.

Елементарною одиницею спадковості є ген – ділянка молекули ДНК, яка кодує первинну структуру білка.

Кожен ген може існувати в кількох формах – алелях. Алелі гена розташовані в гомологічних хромосомах в одних і тих самих місцях (локусах).

Якщо в гомологічних хромосомах знаходяться однакові алелі, то така зигота називається – гомозиготою, а якщо різні – гетерозиготою.

Генотип – сукупність спадкових факторів (генів) організму.

Фенотип – сукупність усіх ознак і властивостей організму, які є результатом взаємодії генотипу і зовнішнього середовища.

Моногібридне схрещування – тип схрещування, коли батьківські організми відрізняються за альтернативним проявом однієї ознаки.

Дигібридне схрещування – тип схрещування, коли батьківські організми відрізняються за альтернативним проявом двох ознак.

Закономірності спадковості, встановлені Г. Менделем при моногібридному схрещуванні.

Основні закономірності спадковості відкриті Г. Менделем у 1865 році, але вони залишилися невідомими і були перевідкриті у 1900 році Г. де Фрізом у Голландії, Коренсом у Німеччині, Чермаком в Австрії.

Об'єк­том досліджень Мендель узяв горох посівний – це самозапильна рослина, тому нащадки являються чистими лініямигенотипно однорідні нащадки однієї особини, гомозиготні за більшістю генів й одержані в результаті самозапліднення.

Мендель схрестив дві чисті лінії гороху, що давали насіння жовтого та зеленого кольорів. Насіння рослин, одержаних від такого схрещування виявилось одноманітним – жовтого кольору. Отже, жовтий колір насіння – домінантний стан ознаки (який проявляється у першому поколінні), а зелений – рецесивний (який не проявляється у першому поколінні).

А - жовтий колір насіння (домінантний)

а - зелений колір насіння (рецесивний)

 

 

Р (батьки) АА Х аа

жовтий колір зелений

       
   


гамети А а

F1 (перше покоління) Аа – жовтий колір насіння гороху

АА, аа – гомозиготи, Аа - гетерозиготи

Ι закон Менделя – закон одноманітності гібридів першого покоління: при схрещуванні двох гомозиготних особин усі нащадки у першому поколінні будуть одноманітні за генотипом і фенотипом.

Далі Мендель схрестив гібридів F1:

Р Аа Х Аа

жовтий жовтий

               
       


гамети А а А а

F2 (друге покоління)

♂ ♀ А а
А АА Аа
А Аа аа

за генотипом: 1АА: 2Аа: 1аа

жовтий жовтий зелений

за фенотипом: 3А _: 1аа

ΙΙ закон Менделя – закон розщеплення ознак ( явище прояву обох станів ознаки ): при схре­щуванні гібридів першого покоління між собою серед їхніх нащад­ків спостерігається явище розщеплення станів ознак за генотипом у співвідношенні 1:2:1, а за фенотипом 3:1.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)