АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 7. Нормативи і норми затрат праці

Читайте также:
  1. IV. ГИГИЕНИЧЕСКОЕ НОРМИРОВАНИЕ
  2. Анализ влияния на себестоимость изменения затрат и объема выполненной работы
  3. АНАЛИЗ ЗАТРАТ ВРЕМЕНИ
  4. Анализ затрат с целью их контроля и регулирования.4. Комплексная оценка эффективности хозяйственной деятельности.
  5. Анализ затрат труда и заработной платы
  6. Аналіз умов праці
  7. Аналіз умов праці та виявлення потенційних небезпек на об’єкті проектування
  8. Безпека праці, як галузь практичної діяльності
  9. Бух.учет затрат по строительству объектов осн. средств.
  10. Важкість праці: динамічні, статистичні, навантаження. Напруженість праці. Увага, напруженість аналізаторних функцій, емоційна і інтелектуальна напруженість, монотонність праці.
  11. Важкість праці: Динамічні, статичні навантаження. Напруженість праці. Увага, напруженість аналізаторних функцій, емоційна та інтелектуальна напруженість, монотонність праці.
  12. Види і форми оплати праці.

1. Загальна характеристика і класифікація нормпраці,щозастосовуютьсянапідприємствах

2. Залежність між нормами часу і виробітку.

3. Вимоги, яким мають відповідати норми затрат праці.

4. Призначення та класифікація нормативів праці.

1. Загальна характеристика і класифікація нормпраці,щозастосовуютьсянапідприємствах

Норма часу (трудомісткості операції) визначає необхідні витрати часу одного робітника або бригади (ланки) на виконання одиниці роботи (продукції). Норми часу вимірюються в людино-хвилинах (людино-годинах).

Норма виробітку Нв — це кількість одиниць продукції в натуральних показниках, яку повинен виробити працівник в одиницю робочого часу (за годину, зміну, місяць) за певних організаційно-технічних умов. Вимірюється в натуральних одиницях (штуках, метрах і т.д.). Норма виробітку залежить від тривалості робочого періоду та норми часу, встановленої на одиницю продукції.

Норма чисельності Нчис визначає чисельність працівників однієї групи (професії, рівня кваліфікації), необхідну для виконання певного обсягу робіт або для забезпечення безперебійної роботи або для обслуговування одного, або декількох агрегатів, робочого місця. Широко використовується у допоміжному виробництві, на апаратурних процесах, на транспорті тощо.

Норма обслуговування Ноб визначає необхідну кількість станків, робочих місць, одиниць виробничої площі та інших виробничих об'єктів, закріплених для обслуговування одним працівником чи бригадою за одиницю робочого часу.

Норми підлеглості (управлінн я) визначає кількість робітників, що повинні бути безпосередньо підпорядковані одному керівнику. Застосовується для правильного визначення кількості посад керівників (бригадирів, майстрів, старших майстрів, начальників змін та дільниць).

Норма співвідношення працівників характеризує нормативні пропорції чисельності працівників різних категорій (основних та допоміжних робітників, інженерів і техніків, конструкторів І та II категорій тощо).

Тшк = Тпз + Топ + Тоб + Твоп

Норма штучно-калькуляційного часу Тшк — це повна норма часу, необхідного для виготовлення одиниці продукції (виконання операції) за певних організаційно-технічних умов. Ця норма є основою планування виробництва, організації праці, нарахування заробітної плати тощо, тобто саме з цієї норми починається вся планово-економічна та організаційна діяльність на підприємстві.

В умовах серійного й одиничного виробництва до складу норми часу включають підготовчо-завершальний час у тій кількості, в якій він припадає на кожну одиницю заготовок або деталей певної партії. У цьому випадку норму часу розраховують за формулою: ,

де Тшт — норма штучного часу, хв; Тпз — норма підготовчо-завершального часу на партію; п – кількість деталей в партії.

В умовах масового виробництва підготовчо-завершальний час не враховують під час розрахунку норми часу, оскільки питома вага цієї категорії затрат часу в загальному балансі робочого часу незначна. Тому склад норми часу в масовому виробництві збігається зі структурою норми штучного часу.

У норму часу входить тільки нормований час.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)