АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Естетичні почуття

Читайте также:
  1. Вищі почуття
  2. Естетичні елементи в культурі первісної доби.
  3. Естетичні погляди і твори Аристотеля
  4. Естетичні уявлення народів Давнього Сходу.
  5. Педагоги-новатори про почуття особистої гідності дитини, як головний виховний засіб.
  6. Почуття, інтелект, воля. Ідеали в житті людини
  7. Розум і почуття в пізнанні краси в добу Нового часу.
  8. Розум і почуття в пізнанні краси в добу Нового часу. Творення мистецтва за законами розуму. Принципи симетрії, пропорції, міри, гармонії (класицизм).
  9. Техніко-естетичні показники умов праці

Естетичні почуття виникають у процесі сприйняття природи і творів мистецтва. Вони проявляються при сприйнятті прекрасного, піднесеного, трагічного і комічного. Коли ми бачимо щось красиве ми ним милуємося, захоплюємося, коли перед нами щось потворне, ми обурюємося.

Емоції і почуття мають вплив на особистість. Вони роблять людину духовно багатою і цікавою. Людина, здатна до емоційних переживань, може краще зрозуміти інших людей, відгукнутися на їхні почуття, проявити милосердя і чуйність.

Почуття дають можливість людині краще пізнати саму себе, усвідомити свої позитивні і негативні якості, викликати бажання подолати свої недоліки, допомагають утриматися від поганих вчинків.

Пережиті емоції та почуття накладають відбиток на зовнішній і внутрішній вигляд особистості. У людей, схильних до переживання негативних емоцій, сумний вираз обличчя, в осіб з перевагою позитивних емоцій – веселий.

Особистість не тільки може опинитися у владі своїх почуттів, а й сама спроможна чинити на них вплив. Одні почуття особистість схвалює і заохочує, інші засуджує і відкидає. Припинити виникле відчуття людина не може, але подолати його вона в змозі. Однак, це може зробити тільки людина, що займається самовихованням і саморегуляцією своїх емоцій і почуттів.

Виховання почуттів починається з розвитку здатності управляти їх зовнішнім виразом. Вихована людина вміє стримувати свої почуття, здаватися незворушною і спокійною, хоча всередині неї вирує емоційна буря. Кожна особистість може сама позбутися від будь-якого небажаного почуття. Звичайно це досягається не шляхом самонаказування, а через непряме його усунення за допомогою аутогенного тренування.

Якщо відчуття ще не вкоренилося, то позбутися його можна шляхом самовідволікання, направивши свої думки і дії на предмети, що не мають нічого спільного з об'єктом, який викликає почуття. Самовідволікання може бути підкріплене забороною згадувати і думати про предмет, через який виникли почуття. Так, якщо людині була нанесена образа, то при зустрічі з кривдником почуття може виникнути з колишньою силою. Для того, щоб позбутися цього почуття необхідно, перебуваючи в спокійному стані, уявити свого кривдника на невеликий час, а потім забути про нього. Після багаторазового асоціювання образу цієї людини з Вашим спокійним станом його образ, та й сама людина перестане викликати почуття образи. Зустрівши його Ви спокійно пройдете мимо.

Почуття, що закріпилося можна подолати тільки за допомогою іншого сильного почуття. Таким почуттям може бути, наприклад, почуття сорому.

Емоції і почуття, часто повторюючись, можуть стати однією з характерних особливостей особистості, однією з її властивостей. Причому, одні з них можуть виникнути на основі переживання емоцій і емоційних станів, інші можуть бути пов'язані з переживаннями моральних, естетичних та інтелектуальних почуттів.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)