АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика неокласичної економічної теорії

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  3. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  4. S: Установить соответствие между типами общества и их характеристиками.
  5. А. Общая характеристика вены
  6. А. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
  7. Аварии на химически опасных объектах, их медико-тактическая характеристика.
  8. Агальна характеристика конституційного права України.
  9. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  10. Административное правонарушение и преступление: сравнительная характеристика.
  11. Амплитудно-частотная характеристика (АЧХ)
  12. Артерии. Морфо-функциональная характеристика. Классификация, развитие, строение, функция артерий. Взаимосвязь структуры артерий и гемодинамических условий. Возрастные изменения.

Предметні області і особливості основних напрямів ІНСТИТУЦІЙНОЇ ЕКОНОМІКИ

Характеристика неокласичної економічної теорії

Предмет і особливості неокласики. Англійський філософ Імре Лакатош (1922–1974) підрозділяє будь-яку дослідницьку програму на дві частини: жорстке (тверде) ядро програми і її захисний пояс. Якщо незмінним залишається не тільки жорстке ядро, але і захисний пояс, то програма є традиційною. Модифікованою програма стає тоді, коли змінюються елементи, складові її захисний пояс. Нарешті, якщо зміни зачіпають елементи, що створюють жорстке ядро, з'являється нова дослідницька програма.

У економічній теорії XX в. домінуючою стала неокласична теорія. Передумовами неокласичної економічної теорії, які складають її жорстке ядро, а також захисний пояс, є наступні концепції.

Жорстке ядро:

1. Стійкі переваги (стійкість переваг означає відсутність у індивідів схильності часто змінювати свої переваги, внаслідок чого їх поведінка стала б не передбачуваною);

2. Модель раціонального вибору (означає, що всі дії індивіда спрямовані на досягнення визначеної мети, більш того засоби які він обирає для її досягнення є оптимальними тобто максимізують вигоди індивіда або мінімізують витрати);

3. Рівноважні схеми взаємодії (відповідно до цього принципу функціонування економічної системи завжди зводиться або до нерухомого стану в умовах рівноваги, наприклад, рівності попиту і пропозиції, або до руху у бік рівноваги).

4. Методологічний індивідуалізм, що полягає в поясненні колективних утворень (а також інститутів) на основі діяльності окремих людей. Саме індивід стає відправною крапкою в аналізі інститутів. Наприклад, характеристики держави виводяться з інтересів і особливостей поведінки його громадян.

Захисний пояс:

1. Права власності залишаються незмінними і чітко визначеними.

2. Інформація є абсолютно доступною і повною.

3. Індивіди задовольняють свої потреби за допомогою обміну, який відбувається без витрат.

4. Допущення про ринковий механізм як про єдиний значущий інститут економічної системи (якщо неокласики не тільки зводять всю економіку до ринку, але і вважають ринковими всі суспільні відносини, то інституціоналісти ділять економіку на ринок і не ринок, розглядаючи те і інше як сферу дії інститутів, досліджують взаємодію ринків і інститутів, ринкових і неринкових сил).

 

Незадоволеність неокласичним підходом. Неокласична теорія перестала відповідати вимогам тих економістів, які намагалися осмислити економічні події, що реально відбувалися, з кількох причин.

1. Неокласична теорія базується на нереалістичних передумовах і обмеженнях, тобто, використовує моделі, неадекватні економічній дійсності.

2. Економічна наука вважає можливим розширити круг аналізованих феноменів, наприклад таких, як ідеологія, право, власність, норми поведінки, сім'я і т.ін. Цей процес отримав назву економічного імперіалізму.

3. В рамках неокласики ігнорується фактор часу, практично немає теорій, що задовільно пояснюють динамічні зміни в економіці.

4. Неокласичні моделі абстрактні і надмірно формалізовані.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)