АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 2. Держава і право Стародавньої Греції. Спарта. Афінська держава і право

Читайте также:
  1. II. Правопис апострофа
  2. IV. Бюджетное право в РФ.
  3. IX. Правопис відмінкових закінчень
  4. V1: Социально-правовые основы природопользования
  5. VIII. Правопис власних назв
  6. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  7. А) нормативные правовые акты
  8. Автоматическая проверка правописания
  9. Автономія в Україні. Конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим
  10. Авторское право
  11. Административно- правовые нормы
  12. Административно-правового отношения

ЗАГАЛЬНА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

Навчальна програма дисципліни

 

Для студентів спеціальності 6.030402 «Міжнародне право»

 

 

 

 

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ІНСТИТУТ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН

Кафедра порівняльного і європейського права

Укладач: доктор юридичних наук, доктор історичних наук

Заслужений юрист України, проф. Білас І. Г.

ЗАГАЛЬНА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

 

для студентів спеціальності

6.030402 „Міжнародне право”

 

Затверджено

На засіданні кафедри

Протокол № 1

Від 1 вересня 2012 року

Зав. кафедри

______________

В.І. Муравйов

Директор Інституту

Міжнародних відносин

________________

В.В. Копійка

Погоджено з науково-методичною

Комісією

«____» ________ 2012 р.

________________

Проф. О.А.Коппель

КИЇВ – 2012

Змістовий модуль 1

ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА СТАРОДАВНЬОГО СВІТУ ТА СЕРЕДНІХ ВІКІВ

Тема 1. Загальна характеристика науки. Держава і право Стародавнього Сходу

Призначення курсу «Загальна історія держави та права». Предмет історії держави і права зарубіжних країн. Методологія науки та курсу. Зв'язок історії держави і права зарубіжних країн з іншими дисциплінами. Джерела та періодизація історії держави і права зарубіжних країн.

Виникнення держави в країнах Стародавнього Сходу. Загальне і особливе в процесі становлення державності в Єгипті, Месопотамії, Індії та ін. країнах Стародавнього Сходу. Дискусія про азіатський спосіб виробництва.

Державний лад. Поняття східної деспотії, її основні риси і особливості: обожнювання правителя, двірцева система управління, роль жерців, збереження общинного самоврядування. Військова організація та військове мистецтво. Судовий устрій.

Виникнення права в країнах Стародавнього Сходу. Джерела права. Характеристика найважливіших пам’яток древньосхідного права: Закони Хаммурапі, Закони Ману. Зв’язок права з релігією. Право власності. Договірне право. Шлюбно-сімейне законодавство. Злочини та покарання. Судовий процес.

Тема 2. Держава і право Стародавньої Греції. Спарта. Афінська держава і право

 

Гомерівський період (XII-VIII ст. до н.е.). Причини виникнення полісної форми держави і права Стародавньої Греції. Роль народних зборів. Василевс. Евпатриди. Рабовласницька демократія як перша історична форма демократичної держави.

Суспільний устрій: громадяни, особисто вільні негромадяни (метеки, періеки), раби. Джерела рабства. Причини скасування боргового рабства громадян.

Історичний шлях становлення афінської т.зв. “прямої демократії”. Реформи Солона. Тімократія як сходинка на шляху до демократії. Тиранія Пісістрата, її значення для зміцнення основ державного устрою. Реформи Клісфена, Ефіальта і Перікла. Остракізм. Роль народних зборів (агори), геліеї, буле, колегії стратегів та колегії архонтів. Переваги і недоліки “прямої демократії” в Афінах.

Аристократична республіка в Спарті. Роль народних зборів (апели), архагетів, герусії, колегії ефорів.

Право. Джерела права: закони Драконта в Афінах, законодавство Лікурга у Спарті. Звичаєве право і закон. Власність за афінським правом. Шлюб та сім’я. Судовий процес в Афінах, його особливості. Злочини і покарання.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)