АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття менеджменту, його сутність та загальна термінологія

Читайте также:
  1. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  2. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  3. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  4. Адміністративні стягнення: поняття і види
  5. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  6. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  7. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  8. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  9. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  10. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  11. В чому полягає сутність безпеки життєдіяльності людини?
  12. Визначення поняття “медсестринська справа”.

Тема 1. Вступ до курсу. Предмет і завдання курсу

 

В останні роки в Україні широко використовуються терміни – «менеджмент» та «управління».

Що ж спільного між цими поняттями, та чим бони відрізняються? Управління - цілеспрямована дія на об'єкт з метою змінити його стан або поведінку в зв'язку зі зміною обставини. Управляти (керувати) можна автомобілем, конвеєром, технологією тощо. Менеджмент є складовим елементом управління

Менеджмент (від англ to manage - управляти) це вміння досягати поставлених завдань, використовуючи працю, інтелект і мотиви поведінки інших людей.

Менеджмент - це функція, вид діяльності зміст якого складає керівництво підлеглими в межах організації.

Менеджмент - це галузь знань, що допомагає здійснити цю функцію.

Менеджери - це категорія людей, що реалізує, здійснює на практиці роботу по управлінню.

Наведемо деякі визначення менеджменту

Наприклад, В. Р.Веснін дає наступне визначення менеджмент - це теорія і практика управління фірмою та б персоналом в умовах ринку,

І.Р. Герчикова менеджмент - це управління в умовах ринку, конкретніша - орт ані шия управління фірмою, організація роботи людей, процес прийняття управлінських рішень.

Менеджер - це управлінець, директор, завідувач, адміністратор, функціонер, найманий професійний керівник, що не обов'язково є власником фірми.

По-перше, коли вживають поняття "менеджер", то мають на увазі фігуру менеджера - людину, суб’єкта управління, що діє в деякій організації. Часто використовується термін, "адміністрування".

По-друге, коли вживають термін "менеджер" мають на увазі професійного управління не тільки інженера чи економіста, що займається управлінням. Крім того, поняття "менеджмент" застосовується для будь-яких типів організацій крім державних органів будь-якого рівня, в цьому випадку вживають термін public administration - державне управління.

Поняття business management (управління бізнесом) означає управління комерційними, господарськими організаціями.

Дамо ще декілька визначень:

Бізнесмен - це той, хто "робить гроші", власник капіталу, що знаходиться в обігу і дає доход Ним може бути ділова людина, у якої немає підлеглих, або власник, який не займає ніякої постійної посади в організації, але є утримувачем акцій, або членом правління.

Менеджер обов'язково займає постійну посаду і в його підпорядкуванні знаходяться люди, а власник - суб'єкт власності (окрема особа, колектив, асоціація, держава).

Підприємець людина, що здійснює бізнес, розпочинає нову справу, реалізує певні впровадження, вкладає власні кошти в розвиток підприємства і зважується на ризик. Згідно з сучасним трактуванням підприємець розглядається як господарюючий суб'єкт, здатний розпочати та впроваджувати в життя будь-яку вигідну справу, людина, що шукає та реалізує раніше невідомі, нові можливості розвитку ринку у вигляді нових товарів, послуг, технологій, новаторських ідей, сфер вкладення капіталу тощо.

Якщо використати мету діяльності суб'єктів ринкових відносин за ознаку класифікації, можна виділити чотири категорії економічних суб'єктів:

1. Фірми,

2. Банки,

3. Страхові компанії,

4. Інвестиційні структури,

Фірми вважаються основними суб'єктами підприємницької діяльності. Фірма - будь-яка організаційно-господарська одиниця, що здійснює підприємницьку діяльність у галузі промисловості, торгівлі, будівництва, транспорту, сервісу, побутового обслуговування, індустрії відпочинку, наданні послуг або кваліфікованих порад, виконанні робіт чи будь-якій іншій сфері діяльності, яка прагне досягти комерційних цілей та користується правами юридичної особи в менеджменті для визначення фірми використовується термін "організація" (хоча ці два терміни суттєво відрізняються між собою, але так склалося історично і сприймається науковцями та практиками безапеляційно).

Під підприємством розуміють організаційно-господарську одиницю, що є сукупністю матеріальних і людських ресурсів, певним чином організовану для досягнення конкретно поставлених завдань.

Отже, менеджмент - це процес планування, організації діяльності, мотивації і контролю. Управління визначається як окремий особливий вид діяльності, що перетворює неорганізований натовп в ефективну, цілеспрямовану і продуктивну групу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)