АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації. У першому питанні потрібно розкрити соціальні, природознавчі і теоретичні передумови виникнення соціології

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. Деякі рекомендації щодо правил поведінки в умовах небезпеки землетрусу
  3. Додаток. Програма дисципліни і методичні
  4. Завдання № 1 та методичні рекомендації до його виконання
  5. Загальні методичні вказівки
  6. Загальні методичні вказівки.
  7. Загальні методичні рекомендації
  8. ЗАГАЛЬНІ Методичні рекомендації до вивчення тем, що виносяться на семінарські заняття та на самостійну роботу.
  9. Загальні методичні рекомендації щодо виконання контрольних робіт
  10. Загальні рекомендації
  11. Загальні рекомендації до змісту та структури курсової роботи.
  12. Загальні рекомендації щодо припинення тютюнопаління

У першому питанні потрібно розкрити соціальні, природознавчі і теоретичні передумови виникнення соціології, а також основи емпіричної бази соціології та її методів пізнання.

У другому питанні необхідно дати повну характеристику всіх етапів розвитку світової соціології від початку ХІХ століття до ХХІ століття.

Зміст третього питання може бути таким:засновником соціології є О.Конт. Зокрема, він сформулював закон про три стадії інтелектуального розвитку людини, закон розподілу і кооперації праці та ідею «соціальної системи», вважав, що «соціальна статика» і «соціальна динаміка» – дві частини соціології, розглядав людину лише як природну істоту.

У четретому питанні потрібно охарактеризувати ключові ідеї представників класичної соціології ХІХ – ХХ століття О.Конта, Г.Спесера, К.Маркса, Е.Дюркгейма, М.Вебера; наголосити на тому, що П.Сорокін об’єднав у єдине ціле всі аспекти соціологічного вивчення суспільного життя, створив інтегральну соціологі;навести його праці.

Відповідаючи на п’яте питання, слід охарактеризувати соціологічну систему Макса Вебера. Визначити, як висунуті Вебером ідеї вплинули на розвиток цілого ряду соцільних наук, а його розробки стали стрижнем сучасної теорії соціальної дії.

Розгляд шостого питання слід почати з того, що становлення на заході соціології як окремої науки дало поштовх для українських мислителів щодо бачення певних способів і моделей пізнавальної соціальної реальності;охарактеризувати розвиток вітчизняної академічної соціології, її інституалізацію;проаналізувати дослідження Женевського гуртка українських учених, які друкувалися у часописі «Громада», як початок української соціології, а саме: праці М.Драгоманова, С.Полонського, Ф.Вовка,історико-соціологічні погляди М.Грушевського,видатного соціолога М.Ковалевського;внесок І.Франка у розвиток національної та соціальної свідомості українського народу;охарактеризувати соціологію М.Туган-Барановського.

У сьомому питанні розглядаються етапи розвитку радянської соціології та української соціології, які були нерозривно пов’язані між собою.

Перший етап – 20-ті роки: інституалізація соціології, зусилля М.Грушевського, підрозділи ВУАН. Другий етап – 30-40-і роки: посилення ідеологічного тиску на соціологію, гоніння, криза і деградація її в умовах тоталітарного режиму. Третій етап – з кінця 50-х до кінця 80-х років: початок відродження української соціології. Потім необхідно охарактеризувати українську соціологію в еміграції від 20-х років і дотепер.

У восьмому питанні потрібно дати аналіз української соціології з 1991 року як якісно нового, сучасного етапу, етапу наукового пошуку і справжнього відродження української соціології, показати її основні напрямки і завдання.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)