АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації. У першому питанні слід звернути увагу на те, що проблема вивчення особистості в соціології є однією із центральних

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. Деякі рекомендації щодо правил поведінки в умовах небезпеки землетрусу
  3. Додаток. Програма дисципліни і методичні
  4. Завдання № 1 та методичні рекомендації до його виконання
  5. Загальні методичні вказівки
  6. Загальні методичні вказівки.
  7. Загальні методичні рекомендації
  8. ЗАГАЛЬНІ Методичні рекомендації до вивчення тем, що виносяться на семінарські заняття та на самостійну роботу.
  9. Загальні методичні рекомендації щодо виконання контрольних робіт
  10. Загальні рекомендації
  11. Загальні рекомендації до змісту та структури курсової роботи.
  12. Загальні рекомендації щодо припинення тютюнопаління

У першому питанні слід звернути увагу на те, що проблема вивчення особистості в соціології є однією із центральних, оскільки кожен соціолог для розуміння сутності соціальних явищ, системи взаємозв’язку людей у суспільстві повинен зрозуміти, чим зумовлені конкретні дії окремої людини. Навідміну від психології, соціологія розглядає людину не як неповторну індивідуальність, а в сукупності її соціально-типових якостей. Далі потрібно сформулювати визначення соціології особистості як прикладної спеціальної теорії; охарактеризувати проблеми людини в теорії і проблеми людини в соціології з використанням поняттєвого апарату «людина» – «індивід» – «особистість».

Висвітлюючи друге питання, студенти мають проілюструвати різні підходи до трактування структури особистості, що дозволить окреслити соціальну структуру особистості як єдність взаємопов’язаних і взаємозалежних трьох компонентів: включеність у соціальне середовище (соціальні статуси і ролі); спрямованість особистості (цінності, ціннісні орієнтації, мотиви); життєвий контроль, соціальний і самоконтроль.

Розглядаючи третє питання потрібно зауважити, що процеси становлення, формування та розвитку особистості, її взаємодії із суспільством дуже складні, і теорій та концепцій чимало. Тому слід почати з питання 3.1: розглянутисоціалізацію людини як процес залучення людей до соціуму. Необхідно охарактеризувати етапи соціалізації (дотрудовий, трудовий, післятрудовий), фактори (сім’я, трудовий колектив, школа, ЗМІ, власна діяльність, традиції, ситуація в країні тощо), девіантну поведінку (позитивну, негативну, делінквентну, кримінальну), ресоціалізацію,десоціалізацію. Питання 3.2. передбачає характеристику основ рольової концепції особистості: соціальний статус та його різновиди, соціальна роль та її характеристики, значення цієї концепції. Слід навести конкретні приклади з життя свого курсу, академгрупи. Висвітлюючи рольові концепції особистості, потрібно згадати про праці відомих соціологів Р.Ліптона, Д. Міда, Р.Мертона, Т. Парсонса, П. Сорокіна, О.Якуби та інших.У п итанні 3.3 необхідно звернути увагу на те, щосоціологія особистості оперує також рядом теорій, що носять нормативний (установчий) характер. Студенти мають дати характеристику теорії соціальної установки У.Томаса, Ф.Знанецького; теорії диспозиційної регуляції соціальної поведінки особистості В.Ядова; теорії референтних груп Г.Хаймана.

Важливість четвертого питання полягає у тому, що його осмислення може бути свідченням усвідомлення основних проблем соціології особистості.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)